Ga naar de inhoud

Blokkeer de zoekresultaten pagina’s van jouw website

Door Koen Schipper op 23 oktober, 2018

Geschatte leestijd: 3 minuten

Waarom zou jij de interne zoekresultaten pagina’s van jouw website blokkeren voor Google? Hoe zou jij het vinden als je ergens naar op zoek bent en je eindigt op een website waar je de interne zoekresultaten van die website ziet? Niet een hele goede gebruikerservaring lijkt mij. En zo denkt Google er nou ook over.

Google vindt deze resultaten pagina’s minder belangrijk dan de pagina’s op jouw website met de daadwerkelijke content. Dit betekent natuurlijk niet dat deze pagina’s volledig nutteloos zijn, want je bezoekers willen natuurlijk wel kunnen zoeken op jouw website.

2007

Een aantal jaren geleden, Google of beter gezegd Matt Cutts, vertelde dat we pagina’s moeten blokkeren via robots.txt. De reden hiervoor:

Typically, web search results don’t add value to users, and since our core goal is to provide the best search results possible, we generally exclude search results from our web search index. (Not all URLs that contains things like “/results” or “/search” are search results, of course.) – Matt Cutts (2007) 

Sindsdien is er eigenlijk weinig veranderd. Google adviseert nog steeds om pagina’s te blokkeren via het robots.txt bestand.

Voor de zoekresultaten pagina’s adviseer ik toch een andere methode die ik je hieronder verder ga uitleggen.

Interne zoekresultaten pagina’s blokkeren anno 2018

De manier om dit te doen deze dagen is door het gebruik van de “noindex, follow” meta robots tag. Het lijkt erop dat Google luistert naar de meta robots tag en het robots.txt bestand vaak negeert. Als er namelijk veel backlinks naar een pagina gaan die via robots.txt geblokkeerd is, kan Google er toch voor kiezen dat zij deze pagina belangrijk vinden.

De reden waarom je de zoekresultaten moet blokkeren voor Google blijft uiteraard wel hetzelfde. Het is niet goed voor de gebruikerservaring.

Hoe blokkeer je de zoekresultaten?

Het is eigenlijk heel eenvoudig de resultaten te blokkeren, installeer de Yoast SEO plugin en zij doen de rest voor jou. De plugin zorgt er direct voor dat de zoekresultaten pagina’s de “noindex” tag meekrijgen.

Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het op social media zodat wij meer mensen met hun WordPress website kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *