Geschatte leestijd: 5 minuten
Wat is SSL en Let’s Encrypt?
Elke internet gebruiker deelt veel persoonlijke informatie elke keer dat hij/zij op internet zit. We doen dat als we online shoppen, accounts aanmaken, inloggen bij websites, etc.
Als een website niet goed encrypted is kan deze informatie bekeken of gestolen worden. Dit is waar SSL komt kijken. SSL zorgt voor een encryptie in de verbinding tussen de browser van de gebruiker en de server.
Iedere website heeft een unieke SSL certificaat nodig voor identificatie. Als een website niet beveiligt is maar wel probeert een HTTPS verbinding te gebruiken krijg je in de meeste moderne een waarschuwingsmelding.

Eerder was het alleen mogelijk om een betaald SSL certificaat toe te voegen aan je website.
Tegenwoordig hebben we Let’s Encrypt, een gratis open certificate authority dat als doel heeft om gratis SSL aan te bieden aan het grote publiek.

SSL toevoegen via een hosting provider die gratis SSL ondersteunt.
Omdat Let’s Encrypt steeds populairder wordt zijn er steeds meer WordPress hosting bedrijven die het als standaard functie ondersteunen.
Vandaag zal ik uitleggen hoe je SSL toevoegt via een hosting provider die dit ondersteunt. Met als voorbeeld Siteground.
Log als eerste in op je controlepanel, wat in dit geval cPanel is. Scroll naar beneden naar de security sectie. Klik vervolgens op het Let’s Encrypt logo.

Dit brengt je naar de Let’s Encrypt installatie pagina. Hier moet je de domeinnaam selecteren waar je de gratis SSL op wilt installeren. Vervolgens moet je kiezen tussen een standaard SSL of en Wildcard SSL. Met een Wildcard SSL kunnen ook al jouw subdomeinen gebruik maken van SSL. Klik vervolgens op “Install”.

Dit is wat betreft het SSL certificaat alles wat je hoeft te doen. Nu moeten we alleen nog WordPress zo afstellen dat jouw website ook standaard HTTPS gaat gebruiken.
WordPress URLs updaten zodat SSL standaard gebruikt wordt.
Na het aanmaken en installeren van een SSL certificaat moet je de URLs van jouw website wijzigen van HTTP naar HTTPS.
Een website zonder SSL maakt gebruik van het HTTP-protocol en ziet er als volgt uit: http://www.voorbeeld.nl.
Een website met SSL maakt gebruik van het HTTPS-protocol en je URL moet er dus als volgt uitzien: https://www.voorbeeld.nl.
Als je de URLs niet wijzigt zal jouw website geen gebruik gaan maken van SSL en is je website dus niet veilig.
Voor nieuwe WordPress websites.
Als je SSL installeert op een nieuwe website is het heel simpel. Je gaat naar instellingen >> algemeen hier vul je bij WordPress-adres (URL) en Siteadres (URL) je domeinnaam in met HTTPS:// ervoor in plaats van HTTP://.

Vergeet niet je wijzigingen op te slaan!
Voor bestaande WordPress websites.
Als jouw WordPress website al wat langer bestaat is er een grote kans dat je website als is geïndexeerd door Google en dat er mensen op jouw website binnenkomen via HTTP://. Je moet er in dat geval voor zorgen dat al het verkeer wordt verwezen naar de HTTPS:// versie van jouw website.
Hiervoor kan je de plugin Really Simple SSL gebruiken. Installeer en activeer deze plugin en de plugin doet de rest voor jou.
Dat was alles voor vandaag, ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel. Heb je vragen over het installeren van Let’s Encrypt SSL op jouw WordPress website, laat een reactie achter en we helpen je graag verder.
Vond je dit artikel waardevol? Deel het artikel via social media zodat wij meer mensen kunnen helpen met het installeren van gratis SSL op hun WordPress website.