Ga naar de inhoud

Hoe installeer je WordPress lokaal met MAMP? (mac)

Door Koen Schipper op 9 januari, 2019

Geschatte leestijd: 7 minuten

Wil je WordPress lokaal op een Mac installeren? Door WordPress op jouw computer te installeren, kan je WordPress uitproberen voordat je een blog of website online zet. In dit artikel laten we jou zien hoe jij WordPress lokaal op de Mac installeert met MAMP.

Hoe installeer je MAMP op een Mac?

Het eerste wat je moet doen is de MAMP-website bezoeken en MAMP downloaden. Zodra het downloaden is voltooid, moet je het gedownloade bestand openen. Volg daarna gewoon de instructies op het scherm.

Na de installatie kan je doorgaan en MAMP starten vanuit de Programma’s » MAMP op jouw computer.

Note: MAMP installeert ook MAMP Pro (betaalde versie), dus denk eraan om op de juiste te klikken.

Voordat je begint, raden we je aan een paar instellingen te configureren om jouw MAMP-ervaring te verbeteren. Je kunt dit doen door het voorkeuren menu te openen en vervolgens naar het tabblad Ports te schakelen.

Voer poort 80 in voor Apache en klik vervolgens op de knop ok.

Als je Apache instelt om poort 80 te gebruiken, heb je toegang tot jouw lokale websites vanaf http://localhost in plaats van http://localhost:8888. Dit betekent echter ook dat elke keer dat je MAMP-servers opstart, je het beheerderswachtwoord van jouw computer moet opgeven.

De volgende stap is het instellen van de hoofdmap van het document. Dit is de map waar je jouw websites kunt maken en opslaan. Standaard gebruikt MAMP/Programma’s /MAMP/htdocs/ map, maar je kunt dit wijzigen naar een meer toegankelijke locatie.

Klik in het dialoogvenster voorkeuren op het tabblad Webserver en selecteer vervolgens de map waarin je jouw websites wilt opslaan. Idealiter moet je elk van jouw websites opslaan in een nieuwe map in de map Documenten.

Select document root folder

Je kunt deze map een naam geven die je maar wilt. Bijvoorbeeld htdocs, mijnwebsites, wpdev, enz. Voor dit artikel zullen we het development noemen.

Klik op ok om de wijzigingen op te slaan.

WordPress installeren op Mac

Nu je MAMP hebt ingesteld, laten we doorgaan en WordPress installeren op je Mac-computer.

Eerst moet je de WordPress.org-website bezoeken om een exemplaar van WordPress te downloaden. Na het downloaden van het bestand, moet je het bestand uitpakken.

Kopieer vervolgens de WordPress-map en plak deze in de hoofdmap van jouw MAMP-map. Je kunt deze map hernoemen naar wat je maar wilt (bijvoorbeeld: mijnsite, wpuptodate, enz.).

WordPress heeft een database nodig om alle websitegegevens op te slaan, dus je moet eerst een database maken voordat we WordPress installeren. Maak je geen zorgen, het is niet zo moeilijk als het klinkt.

Klik eenvoudig op de knop Open Web Start Page in het applicatie venster van MAMP. Een nieuw browservenster wordt geopend, waar u op Tools » phpMyAdmin in de bovenste menubalk moet klikken.

phpMyAdmin is een webgebaseerde applicatie die wordt gebruikt om MySQL-databases te beheren. In phpMyAdmin moet je klikken op Databases en vervolgens een nieuwe database maken.

Je kunt deze database een naam geven die je maar wilt, maar noteer deze alstublieft, want je hebt de databasenaam nodig in de volgende stap. Voor dit artikel noemen we het test_db.

Nu dat je de database hebt gemaakt, is het tijd om WordPress te installeren.

Ga naar http://localhost/mijnsite in een nieuw browsertabblad. Als je de map wordpress naar iets anders hebt hernoemd, gebruik je die naam hier.

Je ziet nu de eerste stap van de installatiewizard van WordPress waarin jou wordt gevraagd een taal te selecteren.

Selecteer de taal waarin je WordPress wil installeren en klik vervolgens op de knop Doorgaan.

In het volgende scherm zal WordPress je vertellen welke informatie je nodig hebt om de installatie te voltooien. Klik op de knop ‘Laten we gaan’ om verder te gaan.

Vervolgens wordt je gevraagd jouw WordPress-database informatie in te voeren. Je kent de databasenaam al van de vorige stap. Voor gebruikersnaam en wachtwoord moet je root gebruiken. Voor de databasehost moet je localhost gebruiken. Bij een live-website verander je de prefix voor een extra stukje veiligheid. In dit geval is dat niet nodig.

Als je klaar bent, klik je op de knop Verzenden om verder te gaan.

WordPress maakt nu verbinding met jouw database en maakt een configuratiebestand voor jou aan. Hierna laat het je een succesbericht zien. Klik op de knop ‘Voer de installatie uit’ om door te gaan.

Op het volgende scherm zal WordPress je vragen om jouw websitegegevens te verstrekken, een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen en een e-mailadres in te voeren. Ga je gang en vul het formulier in en klik vervolgens op de WordPress installeren-knop.

WordPress voert nu de installatie uit en je ziet een succesbericht zodra het klaar is.

Je kunt nu inloggen op de WordPress-site die lokaal op jouw Mac-computer is geïnstalleerd.

WordPress lokaal uitproberen op Mac

Het doel van een lokale installatie is om je te helpen bij het testen van WordPress of het ontwikkelen van een website op jouw computer. Hier zijn een paar dingen die je zou willen proberen.

  • Jouw ideale WordPress-thema vinden en uitproberen voor deze live staat.
  • Test essentiële WordPress-plug-ins lokaal.
  • Leer programmeren voor WordPress door jouw eigen plugins en thema’s te schrijven.

Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het op social media zodat wij meer mensen met hun WordPress website kunnen helpen.

2 responses to “Hoe installeer je WordPress lokaal met MAMP? (mac)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *