Ga naar de inhoud

Hoe maak je een WordPress Website in 2023 (Ultieme Gids)

Door Koen Schipper op 14 mei, 2023

Geschatte leestijd: 22 minuten

Wil je een website maken? Een website beginnen kan een angstaanjagende gedachte zijn, vooral als je geen techneut bent. Maak je geen zorgen, je bent niet alleen.

Na veel mensen geholpen te hebben een website te maken met WordPress, hebben we besloten de meest uitgebreide stap voor stap handleiding te maken om een WordPress website te maken zonder te leren om code te schrijven.

Deze handleiding is nuttig voor gebruikers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Als je echter hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met ons expertteam om te helpen bij het opzetten van je website.

Wil je het zelf doen, volg dan onze beginnersvriendelijke handleiding over hoe je een website maakt.

Hier is een overzicht van begin tot eind van alle stappen die we in deze gids doorlopen.

 • Hoe u een gratis domeinnaam kunt vinden en registreren
 • Hoe u de beste webhosting kiest
 • Hoe WordPress installeren
 • Een theme installeren en het ontwerp van uw site aanpassen
 • Pagina’s maken in WordPress
 • WordPress aanpassen met add-ons en extensies
 • Bronnen om WordPress te leren en ondersteuning te krijgen
 • Meer geavanceerd, websites bouwen met meer functies (e-commerce winkels, lidmaatschap sites, online cursussen verkopen, en meer).

Voordat we beginnen met het maken van een website, laten we enkele van de meest gestelde vragen die we krijgen behandelen.

Ten eerste, je hoeft geen webontwikkelaar te zijn om een website op maat te maken. Onze gids is geschreven voor niet-techneuten, en we tonen u een no-code oplossing om een website te maken.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar alle dingen die je nodig hebt om een website te maken.

Wat heb ik nodig om een website te bouwen?

Je hebt de volgende drie dingen nodig om je WordPress site te beginnen.

 • Een domeinnaam – dit is de naam van je website zoals google.com.
 • WordPress hosting – dit is waar je website bestanden worden opgeslagen.
 • 45 minuten van je aandacht.

Hoeveel kost een WordPress website?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het soort website dat u wilt bouwen. Wij hebben een blog geschreven waarin wordt uitgelegd hoeveel het echt kost om een website te bouwen.

Een typische persoonlijke website kan al vanaf € 100 per jaar. De kosten van een zakelijke website kunnen variëren van € 100 per jaar tot wel € 30.000 per jaar.

Wij raden al onze gebruikers aan klein te beginnen en dan meer functies aan uw website toe te voegen naarmate uw bedrijf groeit. Zo bespaar je geld en minimaliseer je potentiële verliezen, terwijl je niet te veel uitgeeft.

In deze gids laten we je zien hoe je een website bouwt voor minder dan 100 euro.

We laten ook zien hoe je verder kunt gaan door in de toekomst meer functies toe te voegen.

Wat is het beste website builder platform?

Er zijn veel website builders beschikbaar die u helpen bij het opzetten van een website. Wij raden aan om WordPress te gebruiken als uw website platform.

WordPress is het populairste website platform ter wereld. Het drijft bijna 43% van alle websites op het internet aan.

WordPress is gratis, open source en wordt geleverd met duizenden kant-en-klare website ontwerpen en extensies. Het is uiterst flexibel en werkt met bijna alle tools en diensten van derden die beschikbaar zijn voor website eigenaren.

Wij gebruiken WordPress om al onze websites te bouwen, inclusief deze, WPuptodate.nl.

Hoe haal je het meeste uit deze WordPress website tutorial?

Dit is een stap voor stap handleiding voor het maken van een website. We hebben het opgedeeld in verschillende stappen, en we lopen je door alles heen van begin tot eind. Volg gewoon de instructies, en uiteindelijk heb je een professioneel uitziende website.

We zullen je ook in de juiste richting wijzen om je website naar een hoger niveau te tillen, gebaseerd op je behoeften.

Veel plezier bij het maken van je WordPress website.

Onthoud, als je hulp nodig hebt, kun je contact met ons opnemen en zullen we je helpen je website op te zetten.

Laten we beginnen.

Stap 1. Website opzetten

Een van de meest voorkomende fouten die beginners maken is het kiezen van het verkeerde website platform. Gelukkig ben je hier zodat je die fout niet zult maken.

Voor de meeste gebruikers is een zelf gehoste WordPress.org site de perfecte oplossing. Het wordt geleverd met duizenden ontwerpen en addons waarmee je elke soort website kunt maken die je maar kunt bedenken.

WordPress is voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken om elk soort website te bouwen zonder enige beperkingen.

Als WordPress gratis is, waar komen dan de kosten vandaan?

WordPress is gratis omdat je je eigen aangepaste domeinnaam en webhosting provider moet regelen, wat geld kost.

Een domeinnaam is het adres van je website op het internet. Dit is wat jouw gebruikers in hun browsers zullen typen om je website te bekijken.

Vervolgens heeft je website hosting nodig. Alle websites op het internet hebben een webhost nodig om hun website bestanden op te zetten. Dit wordt de thuisbasis van jouw website op het internet.

Een domeinnaam kost meestal € 7,99/jaar en hostingkosten beginnen vanaf € 7,99/maand.

Dit is veel voor de meeste mensen die net beginnen.

TransIp is één van de grootste hostingbedrijven van Nederland en biedt speciale WordPress hosting aan. 

Laten we doorgaan en domeinnaam en hosting kopen.
Eerst moet je naar de TransIp website gaan in een nieuw browservenster, iets naar onderen scrollen en een keuze maken tussen de drie pakketten.

Selecteer jouw hosting pakket

Je moet op bestellen klikken om het plan te kiezen dat je bevalt en doorgaan naar de volgende stap.

Op het volgende scherm word je gevraagd een nieuwe domeinnaam te selecteren.

Domeinnaam kiezen

Idealiter hou je het bij een .nl domeinnaam. Zorg ervoor dat deze gerelateerd is aan jouw bedrijf, gemakkelijk uit te spreken en te spellen is, en gemakkelijk te onthouden is.

Nadat je jouw domeinnaam hebt gekozen, klik je op de knop ‘kiezen’ en vervolgens ‘Verder naar bestellen’ om verder te gaan.

Nu word je gevraagd om jouw accountgegevens op te geven, zoals naam, adres, e-mail, enz.

Vervolgens voeg je jouw betalingsgegevens toe om de aankoop af te ronden.

Na het afronden van jouw aankoop ontvangt u een e-mail met details over hoe u kunt inloggen op uw webhosting controlepaneel.

Dit is het dashboard van jouw hostingaccount waar je alles beheert, zoals ondersteuning krijgen, e-mails instellen, enz. Het belangrijkste is dat je hier WordPress installeert.

Stap 2. WordPress installeren

Wanneer je je aanmeldt bij TransIp, zullen ze automatisch WordPress voor je installeren. Ze lanceerden deze one-click WordPress installer om het gemakkelijker te maken voor niet-techneuten om hun website te maken.

Wat dit betekent is dat je gewoon moet inloggen op je TransIp account, en dan op de ‘WordPress Beheren’ knop moet klikken om te beginnen. Dit installatieproces heeft de leercurve die nodig is om een website te maken echt verminderd.

Vervolgens ga je naar de admin van WordPress via de ‘Beheer je website’ button. (Let op! het kan 1 a 2 uur minimaal duren voordat deze link bereikbaar is)

Je kunt ook inloggen op WordPress dashboard door simpelweg te gaan naar jouwsite.nl/wp-admin/ direct vanuit je browser.

Zodra WordPress is ingesteld, kun je het ontwerp van je website aanpassen door een nieuwe template te kiezen en nieuwe pagina’s te maken.

Was dat niet gemakkelijk?

Laten we nu naar de volgende stap gaan en een ontwerp voor jouw website kiezen.

Stap 3. Selecteer jouw thema

Het visuele uiterlijk van uw WordPress site wordt bepaald door een WordPress thema.

WordPress thema’s zijn professioneel ontworpen sjablonen die u op uw website kunt installeren om het uiterlijk ervan te veranderen.

Standaard wordt elke WordPress site geleverd met een basisthema. Als u uw website bezoekt, dan ziet die er ongeveer zo uit:

Dit is niet erg aantrekkelijk voor de meeste gebruikers.

Maar maak je geen zorgen, er zijn duizenden gratis en betaalde WordPress thema’s die je op je site kunt installeren.

Je kunt je thema veranderen vanuit het WordPress admin dashboard. Ga naar de pagina Uiterlijk >> Thema’s en klik dan op de knop ‘Nieuwe toevoegen’.

Op het volgende scherm kan je zoeken uit 9.600 gratis WordPress thema’s die beschikbaar zijn in de officiële WordPress.org themadirectory. Je kunt ze sorteren op populair, nieuwste, aanbevolen, en ook op andere functies (zoals industrie, lay-out, enz.).

In deze handleiding gebruiken we Astra. Het is een populair multi-purpose gratis WordPress thema met flexibele ontwerpopties voor alle soorten websites.

Andere goede WordPress thema’s die we aanbevelen zijn Divi of Bento.

Hoe installeer je een thema in WordPress?

Als je de naam weet van het gratis thema dat je wilt installeren, dan kun je het zoeken door de naam in te voeren in het zoekveld.

WordPress zal je het thema laten zien in de zoekresultaten. Je moet met je muis naar het thema gaan en dan op de knop Installeren en vervolgens Activeren klikken.

Zodra je je thema hebt geïnstalleerd, kun je het aanpassen door te klikken op de link customizer onder het menu Weergave.

Dit zal de thema customizer opstarten waar je je thema-instellingen kunt wijzigen met een live preview van je website.

Als je een van de nieuwere thema’s voor volledige sitebewerking gebruikt, dan zie je een andere versie van de site customizer.

De standaard WordPress customizer en volledige sitebewerking biedt geen echte drag & drop aanpassingservaring.

Dit is waarom veel website professionals en kleine ondernemers ervoor kiezen om een WordPress page builder plugin te gebruiken om elk thema aan te passen om lettertypes bij te werken, stijlen, kleuren en andere zaken aan te passen aan jouw website behoeften.

Je kunt zelfs een volledig aangepast WordPress thema maken zonder enige code.

Vergeet niet dat u niet alle thema-instellingen meteen hoeft af te ronden. Je kunt het veel beter aanpassen als je eenmaal wat inhoud op je website hebt.

Laten we eens kijken hoe je inhoud toevoegt aan je WordPress site.

Stap 4. Inhoud toevoegen aan je website

WordPress wordt geleverd met twee standaard inhoudstypen, genaamd berichten en pagina’s. Berichten maken deel uit van de blogfunctie en verschijnen in omgekeerd-chronologische volgorde (nieuwere items worden het eerst weergegeven).

Pagina’s daarentegen zijn bedoeld als statische, eenmalige inhoud, zoals jouw overons-pagina, contactpagina, privacybeleid, aangepaste landingspagina, enz.

Standaard toont WordPress jouw blogberichten op de voorpagina van jouw website. je kan dat veranderen, en WordPress een statische pagina laten tonen als de homepage van jouw website (we laten je later in deze handleiding zien hoe je dat doet).

Je kan een aparte pagina maken voor jouw blog of nieuwssectie om jouw recente berichten te tonen. Je kan ook een website maken zonder blogsectie.

Dit gezegd hebbende, laten we wat inhoud toevoegen aan jouw website.

Een nieuwe pagina toevoegen

Je begint met het toevoegen van een paar pagina’s aan je WordPress site. Maak je geen zorgen als je op dit moment niet genoeg inhoud hebt voor deze pagina’s. Je kan ze altijd bewerken en bijwerken.

Ga naar Pagina’s >> Nieuwe pagina toevoegen in het WordPress admin gedeelte. Dit brengt je naar het pagina editor scherm, dat er ongeveer zo uitziet, afhankelijk van je thema:

Eerst moet je een titel geven aan jouw pagina, laten we deze pagina ‘Home’ noemen.

Daarna kan je inhoud toevoegen in de onderstaande teksteditor. Je kan tekst, links, afbeeldingen, video’s en audio toevoegen.

Nadat je inhoud aan jouw pagina hebt toegevoegd, kan je op de knop ‘Publiceren’ klikken om deze op jouw website live te zetten.

Je kan het proces herhalen door meer pagina’s toe te voegen voor verschillende secties van jouw website. Bijvoorbeeld, een over ons pagina, contacteer ons, en een blog pagina om blog berichten weer te geven.

Laten we nu ook een paar blogberichten toevoegen.

Ga naar Berichten >> Nieuwe toevoegen, waar je een scherm te zien krijgt zoals je eerder zag bij het toevoegen van pagina’s.

Een nieuw blogbericht toevoegen

Je kan een post titel toevoegen en vervolgens inhoud toevoegen in de visuele post editor. Ook zie je wat extra opties in de zijbalk zoals post formaten, categorieën en tags.

Je kan op de knop ‘Opslaan’ klikken om jouw bericht als concept op te slaan of op de knop ‘Publiceren’ klikken om het zichtbaar te maken op jouw site.

Stap 5. Je website aanpassen en tweaken

Nu je wat inhoud voor je eigen website hebt gemaakt, kun je alles aanpassen en in een mooie presentabele vorm gieten voor je gebruikers.

Laten we beginnen met het opzetten van een statische voorpagina (ook bekend als homepage).

Een statische homepage instellen

Je moet naar de Instellingen >> Lezen pagina in je WordPress admin dashboard. Onder de optie ‘Uw homepage toont’ klikt u op de statische pagina en vervolgens op de ‘Pagina’s’ die u eerder hebt aangemaakt voor uw homepage en blog.

Vergeet niet te klikken op de knop ‘Wijzigingen opslaan’ onderaan de pagina om je wijzigingen op te slaan.

WordPress zal nu deze gebruiken als homepage van je site.

Site Titel en Tagline wijzigen

Tijdens de installatie kan je de titel van je site kiezen. WordPress voegt automatisch een tagline toe aan de titel van je site met de tekst ‘Just another WordPress site’.

Je kunt zowel de titel als de tagline van je site op elk moment wijzigen door naar Instellingen >> Algemeen pagina te gaan.

De titel van je site is de naam van je website zoals WordPress uptodate. De tagline is meestal een enkele regel die uw website beschrijft.

Je kunt het veld tag line ook leeg laten als je wilt, omdat WordPress SEO plugins zoals Yoast SEO, AIOSEO, en anderen het zullen overschrijven voor betere zoekmachine optimalisatie (later meer hierover).

Vergeet niet op de knop Wijzigingen opslaan te klikken om je instellingen op te slaan.

Instellingen voor commentaar instellen

WordPress heeft een ingebouwd commentaarsysteem waarmee gebruikers reacties kunnen achterlaten op je berichten. Dit is geweldig voor de betrokkenheid van WordPress gebruikers, maar het is ook een doelwit van spammers.

Om dit aan te pakken, moet je comment moderatie inschakelen op je website.

Ga naar Instellingen >> Discussies pagina en scroll naar beneden naar de sectie ‘Voor een reactie verschijnt’. Vink het vakje aan naast de optie ‘Reactie moet handmatig worden goedgekeurd’.

Vergeet niet op de knop Wijzigingen opslaan te klikken om uw instellingen op te slaan.

Navigatiemenu’s maken

Met navigatiemenu’s kunnen je gebruikers door verschillende pagina’s of secties op je website bladeren. WordPress heeft een krachtig navigatiemenu systeem, en je WordPress thema maakt gebruik van dit systeem om menu’s weer te geven.

Laten we een navigatiemenu toevoegen aan uw website.

Eerst moet u naar de pagina Uiterlijk >> Menu’s ” gaan. Voer een naam in voor uw navigatiemenu en klik op de knop menu maken.

WordPress zal je navigatiemenu nu aanmaken. Maar het zal nu nog leeg zijn.

Vervolgens moet je de pagina’s selecteren die je in je menu wilt weergeven en dan op de knop ‘Toevoegen’ aan menu klikken.

Je zult zien dat je geselecteerde pagina’s het lege gebied van je navigatiemenu vullen. Je kunt deze menu items omhoog en omlaag verplaatsen om hun positie in het menu te veranderen.

Nu moet je een weergavelocatie selecteren. Deze locaties worden bepaald door je WordPress thema. Gewoonlijk hebben de meeste WordPress-thema’s een primair menu dat bovenaan in de header van uw website verschijnt.

Klik ten slotte op de knop menu opslaan om je navigatiemenu op te slaan.

Je kunt nu je website bezoeken om het menu in actie te zien.

Stap 6. Plugins installeren in WordPress

WordPress Plugins zijn als apps voor je WordPress site. Ze stellen je in staat om functies en aanpassingen toe te voegen aan je WordPress site. Denk aan een contactformulier, fotogalerijen, enz.

Je kunt plugins installeren vanuit je WordPress dashboard door op de Plugins pagina te klikken.

Er zijn momenteel meer dan 59.000 gratis plugins beschikbaar voor WordPress. Er zijn ook betaalde plugins die worden verkocht door websites en ontwikkelaars van derden.

Met zoveel plugins, hoe vind je welke plugins je moet installeren?

Hier is onze lijst met essentiële plugins die je meteen op je site kan installeren. Ze zijn allemaal gratis.

Functies

 • WPForms Lite – Hiermee kunt u een contactformulier toevoegen op uw WordPress site. Alle professionele websites tonen hun contactinformatie op dezelfde pagina als hun contactformulier.
 • MonsterInsights – Verbind uw website met Google Analytics en zie hoe bezoekers uw website vinden en gebruiken, zodat u ze kunt laten terugkomen.
 • SeedProd – Drag and drop page builder voor het maken van volledig aangepaste ontwerpen & lay-outs zonder enige technische kennis.

Website Optimalisatie

 • Yoast SEO – Verbeter uw WordPress SEO en krijg meer verkeer van Google
 • WP Super Cache – Gratis WordPress caching plugin die de snelheid van je website helpt verbeteren
 • PushEngage – Helpt het websiteverkeer te verhogen door je te laten verbinden met bezoekers nadat ze je website hebben verlaten.

Beveiliging

 • BackWPup of Duplicator – Maak automatisch geplande back-ups van uw website
 • WordFence – Website beveiligingsaudit en malwarescanner

Extra’s

 • WooCommerce – maak een eCommerce website met WordPress. Maakt het eenvoudig om een online winkel op te zetten en fysieke producten te verkopen.
 • MemberPress – maakt het eenvoudig om online cursussen en digitale lidmaatschappen te maken en te verkopen.
 • Smash Balloon – maakt het makkelijk om social media widgets toe te voegen voor Instagram, Facebook, Twitter en YouTube.
 • OptinMonster – helpt je meer e-mailabonnees te krijgen en de conversie van je website te optimaliseren met dynamische pop-ups, modals en andere slimme personaliseringsfuncties.
 • HubSpot – voeg gratis live chat voor het bieden van klantondersteuning, e-mailmarketing voor nieuwsbrieven en CRM toe aan je WordPress website. Werkt naadloos samen met OptinMonster.
 • Uncanny Automator – helpt je bij het opzetten van geautomatiseerde workflows om je kleine zakelijke workflows te stroomlijnen en tijd te besparen.
 • WP Mail SMTP – lost WordPress e-mail deliverability problemen op met PHP Mail configuraties op managed WordPress hosting providers.
 • Envira Gallery Lite – Voeg prachtige afbeeldingsgalerijen toe aan je WordPress site.

Hulp nodig bij het installeren van plugins? Laat het ons weten en we helpen je hier graag mee.

Vaak gestelde vragen (FAQ’s)

Na talloze mensen te hebben geholpen met het opzetten van een website, hebben we heel wat vragen beantwoord. Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over het maken van een website.

Is WordPress de enige manier om een website te maken?

Nee, er zijn veel andere website bouwers zoals Web.com, Wix, GoDaddy, enz. Maar wij geloven dat WordPress het beste en gemakkelijkste platform is om een website te bouwen die zowel op desktop- als mobiele apparaten werkt.

Andere industrie-experts zijn het ook met ons eens en daarom gebruikt meer dan 43% van alle websites op het internet WordPress.

Kun je een website vanaf nul opbouwen met WordPress?

Ja, u kunt WordPress absoluut gebruiken om een volledig aangepaste website vanaf nul te bouwen met behulp van een no-code drag & drop page builder plugin zoals SeedProd.

Hoeveel verkeer kan WordPress aan?

WordPress kan vrijwel onbeperkt websiteverkeer aan, afhankelijk van uw hostingplatform en caching setup. We hebben een gedetailleerde gids geschreven over hoeveel verkeer WordPress aankan, samen met tips van experts voor het schalen.

Hoe begin ik een website waar ik producten kan verkopen?

Je kunt eenvoudig een online winkel toevoegen aan je WordPress website. We hebben een lijst gemaakt van de beste eCommerce plugins voor WordPress. 

Hoewel er veel andere eCommerce platforms zijn zoals Shopify, BigCommerce, etc, raden wij aan de WooCommerce plugin voor WordPress te gebruiken.

Het geeft je meer gebruiksvriendelijke functies tegen een nog meer betaalbare prijs. Daarom is WooCommerce het meest populaire eCommerce platform op de markt.

Als je digitale producten wilt verkopen, dan raden we je aan Easy Digital Downloads te gebruiken. Dit is wat wij gebruiken om onze digitale producten in WordPress te verkopen.

Moet ik HTML / CSS leren om mijn website te maken en aan te passen?

Nee, je hoeft niet te weten hoe u HTML / CSS moet gebruiken om een website met WordPress te bouwen. Je kan een van de vele drag & drop WordPress page builder plugins gebruiken om eenvoudig uw webdesign aan te passen.

Wij raden je aan SeedProd te gebruiken omdat je hiermee volledig aangepaste WordPress-thema’s kunt maken zonder enige code.

Hoe kan ik gratis een website beginnen?

Sommige websitebouwers kunnen gratis opties aanbieden, maar wij raden het gebruik van die websitebouwers ten zeerste af. Vaak plaatsen ze hun advertenties op uw website, wat er niet professioneel uitziet en een vreselijke gebruikerservaring biedt.

Het is altijd beter om jouw eigen domeinnaam en hosting aan te schaffen, zodat je volledig eigenaar bent van je website.

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

Wanneer we het in onze handleiding over WordPress hebben, hebben we het over het populaire zelf gehoste platform WordPress.org. Het is de krachtige open source software waar je altijd over hoort.

WordPress.com is een beperkte blog hosting service. Ze hebben onlangs hun platform uitgebreid met website en eCommerce plannen met aangepaste domeinen, maar ze zijn veel duurder in vergelijking met andere WordPress hosting diensten zoals Bluehost of SiteGround.

Wij hopen dat deze handleiding je heeft geholpen te leren hoe je een website kunt maken zonder een webdesigner in te huren of te veel geld uit te geven.

Heb je vragen naar aanleiding van deze handleiding laat dan gerust een reactie achter en we helpen je graag!

Wil je nog meer leren over WordPress websites en het onderhoud ervan, kijk dan verder naar de onderstaande artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *