Ga naar de inhoud

Hoe optimaliseer je een blogpost?

Door Koen Schipper op 12 februari, 2019

Geschatte leestijd: 4 minuten

Content schrijven moet een van de belangrijkste punten zijn in elke SEO-strategie. Hoe zorg je ervoor dat je blogposts de hoogste kans hebben om goed te scoren in Google? Wat zijn de opeenvolgende stappen die je moet nemen? In dit bericht neem ik je mee terug naar de basis van SEO. Hoe optimaliseer je een blogpost?

Vindt dat zoekwoord

De allereerste stap in elke SEO-strategie moet zoekwoordonderzoek zijn. Je moet uitzoeken voor welke zoektermen je gevonden wilt worden. Het vinden van het juiste zoekwoord kan echter nogal ontmoedigend zijn. Je moet echt in de hoofden van je publiek kruipen.

Een woord is echter geen onderwerp. Naast een zoekterm (of zoekwoord zin), heb je een specifiek verhaal rond dat zoekwoord. Lees onze tips voor het bedenken van ideeën voor je blog als je daar meer over wilt weten.

Maak hiervoor gebruik van de Yoast plugin. Yoast is het meest bekend om de Yoast SEO-plugin. De plugin helpt je echt bij het optimalisatie proces. De eerste stap is om het zoekwoord in te vullen waarvoor je jouw bericht wil laten vinden (het focuszoekwoord). Hierna geeft de plugin je feedback over hoe je de SEO van jouw blogpost kan verbeteren. Het controleert bijvoorbeeld jouw post op de volgende dingen:

Gebruik die zoekterm

Als je hoog wilt scoren voor een bepaalde term, moet je die term zeker vaak gebruiken in je tekst. Op die manier weet Google dat jouw tekst over dat specifieke zoekwoord gaat. Maar overdrijf het niet. Google houdt helemaal niet van over-geoptimaliseerde tekst. Een zoekwoorddichtheid van 2% (waarbij één op vijftig woorden jouw sleutelwoord is) is geweldig. Het is het beste om een tekst te maken die vrij lang is; we adviseren een tekst van minimaal 300 woorden. Op die manier kunt je jouw zoekwoord een aantal keer gebruiken.

Optimaliseer jouw koppen

Controleer of jouw focuszoekwoord zich in jouw koppen bevindt. De titel van je bericht is erg belangrijk. Je moet daar zeker je zoekwoord gebruiken. Probeer jouw zoekwoord ook in minstens een van jouw subkoppen te gebruiken.

Hoe zit het met de snippet?

De snippet is het gedeelte dat Google laat zien in de zoekresultaten. Het is de titel van je bericht en een korte beschrijving. Yoast SEO helpt je bij het optimaliseren van jouw snippet: het toont jou een preview van het fragment en stelt je in staat om de inhoud gemakkelijk te bewerken. Dit is erg belangrijk, want het is het eerste wat je publiek zal lezen. Dus dit stukje tekst zal hen moeten overtuigen om naar jouw site te gaan.

Helaas weten we nooit zeker of Google die specifieke snippet laat zien. Het maken van een voorbeeld van een snippet moet echter deel uitmaken van jouw SEO-strategie. Vergeet natuurlijk niet om het focuszoekwoord opnieuw te gebruiken!

Vergeet niet: schrijf een geweldige post!

Het optimaliseren van jouw blogpost voor de zoekmachines is iets dat je zeker moet doen. Maar nog belangrijker, je moet ervoor zorgen dat je een geweldig bericht schrijft. Het onderwerp van jouw bericht moet origineel zijn, de boodschap van jouw tekst moet aantrekkelijk zijn voor jouw doelgroep. Bovendien moet jouw tekst aangenaam zijn en niet te moeilijk om te lezen. Zonder concessies te doen aan de leesbaarheid van jouw bericht, moet je de beschreven tips gebruiken om jouw blogpost te optimaliseren en een beetje meer op te laten vallen! Lees hier meer over in ons artikel met 10 tips voor een geweldige en SEO-vriendelijke blogpost.

Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het op social media zodat wij meer mensen met hun WordPress website kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *