Geschatte leestijd: 7 minuten
Hoe weet je of je website veilig is? Wil je een grondige beveiligingsaudit uitvoeren om daar achter te komen?
WordPress is van huis uit zeer veilig. Als je echter vermoedt dat er iets niet klopt, dan kan een beveiligingsaudit je helpen bij het identificeren van problemen die je moet aanpakken.
In dit artikel laten we je zien hoe je eenvoudig een WordPress beveiligingsaudit kunt uitvoeren zonder je site plat te leggen.
Inhoudsopgave
Wat is een WordPress beveiligingsaudit?
Het uitvoeren van een beveiligingsaudit op jouw WordPress website betekent dat je jouw site controleert op aanwijzingen voor een inbreuk op de beveiliging. Je kunt een WordPress controle uitvoeren om te zoeken naar verdachte activiteiten, kwaadaardige code of een ongewone prestatiedaling.
We zullen je laten zien hoe je een basis beveiligingsaudit kunt uitvoeren door eenvoudige stappen te volgen die je handmatig kunt uitvoeren. We zullen je ook laten zien hoe je WordPress security audit tools en diensten kunt gebruiken om de beveiligingscontroles automatisch uit te voeren.
Vind je iets verdachts, dan kun je het isoleren, verwijderen en repareren.
Wanneer moet je een WordPress beveiligingsaudit uitvoeren?
Je moet minstens één keer per kwartaal een WordPress beveiligingsaudit uitvoeren. Zo kun je overal bovenop blijven en beveiligingslekken dichten nog voordat ze problemen veroorzaken.
Je moet echter onmiddellijk een beveiligingsaudit uitvoeren als je iets verdachts opmerkt, zoals:
- Je website is plotseling traag en traag.
- Je ziet een daling van het websiteverkeer.
- Er zijn verdachte nieuwe accounts, vergeten wachtwoordaanvragen of inlogpogingen op je website.
- Je ziet verdachte links op je website verschijnen.
Dat gezegd zijnde, laten we eens kijken hoe u gemakkelijk een WordPress beveiligingsaudit kunt uitvoeren.
Een basis handmatige WordPress audit uitvoeren
Hier is een checklist met enkele stappen die u kunt nemen om een basis handmatige WordPress beveiligingsaudit uit te voeren op uw website.
1. Update WordPress Core, Plugins en Thema’s
WordPress updates zijn echt belangrijk voor de veiligheid en stabiliteit van je website. Ze patchen beveiligingslekken, brengen nieuwe functies en verbeteren de prestaties.

Zorg ervoor dat je WordPress core software, alle plugins en thema’s up-to-date zijn. Je kunt dat gemakkelijk doen door naar Dashboard >> Updates pagina in het WordPress admin gedeelte te gaan.
WordPress zal kijken of er updates beschikbaar zijn en ze dan in een lijst zetten zodat je ze kunt installeren.
2. Gebruikersaccounts en wachtwoorden controleren
Vervolgens moet je de gebruikersaccounts van WordPress bekijken door naar de pagina Gebruikers >> Alle gebruikers >> te gaan. Zoek naar verdachte gebruikersaccounts die er niet zouden moeten zijn.
Als je een online winkel, een lidmaatschap site, of verkopen online cursussen, dan kan je gebruikersaccounts voor je klanten aan te melden.
Als je echter een blog of een zakelijke website beheert, zou je alleen gebruikersaccounts voor jezelf moeten zien of voor andere gebruikers die je handmatig hebt toegevoegd.
Als je verdachte gebruikersaccounts ziet, dan moet je die verwijderen.
Als je website niet vereist dat gebruikers een account aanmaken, dan moet je naar de Instellingen >> Algemeen pagina gaan en ervoor zorgen dat het vakje naast de optie ‘Iedereen kan zich registreren’ uitgevinkt is.
Als extra voorzorgsmaatregel moet je je WordPress admin wachtwoord wijzigen. Wij raden ten zeerste aan om twee-factor autorisatie toe te voegen om de wachtwoordbeveiliging op jouw site te versterken.
3. Voer een WordPress Beveiligingsscan uit
De volgende stap is het controleren van je website op zwakke plekken in de beveiliging. Gelukkig zijn er verschillende online beveiligingsscanners die je kunt gebruiken om te controleren op malware.
Wij raden je aan de IsItWP Security Scanner te gebruiken, die je website controleert op malware en andere beveiligingsproblemen.
Deze tools zijn goed, maar ze kunnen alleen de publieksgerichte pagina’s van jouw website scannen. We zullen je later in dit artikel laten zien hoe je diepere audits kunt uitvoeren.
4. Controleer je website analytics
Website analytics helpen je het verkeer op je website bij te houden. Ze zijn ook een vrij goede indicator van de gezondheid van jouw website.
Als je website door zoekmachines op de zwarte lijst is gezet, dan zie je een plotselinge daling van je websiteverkeer. Als jouw website traag is of niet reageert, dan zal het totale aantal bekeken pagina’s dalen.
Wij raden je aan MonsterInsights te gebruiken om je websiteverkeer te volgen. Het toont niet alleen je algemene pageviews, maar je kunt het ook gebruiken om geregistreerde gebruikers, je WooCommerce klanten, formulier conversies en meer te volgen.
5. WordPress Back-ups instellen en controleren
Als je dat nog niet hebt gedaan, dan moet je meteen een WordPress back-up plugin instellen. Dit zorgt ervoor dat je altijd een back-up van je site hebt voor het geval er iets misgaat.

Veel beginners vergeten hun WordPress back-up plugin na het instellen ervan. Soms stoppen back-upplugins zonder enige kennisgeving met werken. Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat jouw back-up plugin nog steeds werkt en back-ups opslaat.
Een automatische WordPress beveiligingsaudit uitvoeren
Met de bovenstaande checklist kun je de belangrijkste aspecten van een beveiligingsaudit doorlopen. Het is echter geen zeer grondig proces, waardoor je website nog steeds kwetsbaar kan zijn.
Het is bijvoorbeeld moeilijk om alle gebruikersactiviteiten, bestandsverschillen, verdachte codes en meer handmatig bij te houden. Dit is waar je een plugin nodig hebt om security auditing te automatiseren en alles bij te houden.
Je kunt dit proces automatiseren met behulp van enkele WordPress beveiligingsplugins.
1. Automatisch een beveiligingsaudit uitvoeren met WP Activity Log
WP Activity Log is de beste WordPress activiteit monitoring plugin op de markt.
Het stelt je in staat om alle gebruikersactiviteiten op je website bij te houden. Je kunt alle gebruikerslogins, IP-adressen en wat ze op je website hebben gedaan bekijken.
Je kunt WooCommerce gebruikers, redacteuren, auteurs en andere leden met een account op je website volgen.
Je kunt ook alle gebeurtenissen inschakelen die je wilt volgen en de gebeurtenissen uitschakelen die je niet wilt volgen.
De plugin toont je ook een live weergave van alle gebruikers die zijn ingelogd op je website. Als je een verdachte account ziet, dan kun je hun sessie meteen beëindigen en ze uitsluiten.
2. Automatisch een beveiligingsaudit uitvoeren met WordFence
WordFence is de beste WordPress firewall plugin op de markt, en het is ook de beste alles-in-één WordPress beveiligingsoplossing die je kunt krijgen voor je website.

Het biedt real-time bescherming tegen DDoS-aanvallen door verdachte activiteiten te blokkeren nog voordat ze je website bereiken. Dit verwijdert belasting van uw server en verbetert uw website snelheid/prestaties.
Het wordt geleverd met een ingebouwde beveiligingsplugin die jouw WordPress bestanden controleert op verdachte code. Je krijgt ook een gedetailleerde kijk op de gebruikersactiviteit op je website.
We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te leren hoe je een WordPress beveiligingsaudit op je website kunt uitvoeren.
Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.
Vond je dit artikel waardevol? Deel het op social media zodat wij meer mensen kunnen helpen met het beveiligen van hun WordPress website.