Ga naar de inhoud

Linkbuilding voor bloggers

Door Koen Schipper op 5 maart, 2019

Geschatte leestijd: 4 minuten

Naarmate je blog groeit, lijken de situaties waar je mee te maken hebt moeilijker te worden. Degene die zegt dat bloggen voor luie mensen is, heeft niet te maken gehad met optimalisatie voor zoekmachines, de steeds veranderende algoritmen van Facebook en Instagram, de best practices van Pinterest of de ooit gevreesde linkbuilding.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding betekent, kort gezegd, dat je links van andere websites naar jouw eigen blog krijgt. Het helpt je berichten te laten ranken. Linkbuilding is geen gemakkelijke taak, omdat je afhankelijk bent van derden om naar jouw website te linken. En dat niet alleen, je wil geen link van elke website. Spammy websites of websites die weinig met jouw niche te maken hebben, zijn helemaal niet waardevol.

Om relevante backlinks te krijgen, moet je weten op welke websites je een backlink wilt hebben. Stuur ze een beleefde e-mail met het verzoek een link naar jouw inhoud te plaatsen, als deze relevant is voor hun publiek. Houd er rekening mee dat je vaak geen antwoord krijgt. Om jouw kansen op een link naar jouw website te vergroten, moet jouw content echt uniek zijn. Als je een link probeert te maken voor een blogpost die heel eenvoudig is en door iedereen zou kunnen zijn geschreven, lukt dat minder snel dan wanneer je een aantal zeer goede artikelen aanbiedt: content die mensen alleen op jouw website kunnen vinden. Als je bijvoorbeeld een planner-goeroe bent of de grappigste moeder blogger van Nederland, is het veel eenvoudiger om een link naar je website te krijgen dan wanneer je net bent begonnen.

Facebook groepen

Word je bang van het idee om je mede-bloggers te e-mailen om naar links te vragen? Wees niet bang! Gelukkig zijn er veel Facebook groepen, waar bloggers berichten dat ze misschien aan een blogpost werken, die bijvoorbeeld de beste recepten voor Pasen verzamelt, de beste dagboektips of iets anders. Je kunt je link vaak in de reacties plaatsen als je hebt geschreven over het gevraagde onderwerp. Met een beetje geluk wordt je in een blogpost vermeld. Het hangt van je land af welke Facebook groepen geschikt zouden kunnen zijn, dus vraag je collega bloggers of kijk rond op Facebook.

Gastbloggen

Een andere mogelijkheid om links naar jouw website te krijgen, is gast blogging voor andere blogs. Vaak zijn blogs op zoek naar input van collega-bloggers en in ruil daarvoor kun je naar je eigen inhoud linken. Je krijgt niet alleen een link naar je website vanaf een relevante website, je krijgt ook aandacht van de lezers van die bepaalde blog. Ga naar je favoriete blogs en controleer of ze gastinzendingen accepteren. Ze vermelden dit meestal op hun contactpagina of hun samenwerkingspagina. Houdt er rekening mee dat een website bepaalde richtlijnen kan bevatten voordat ze jouw gast blog accepteren. Het moet unieke content zijn, maar het moet ook in lijn zijn met die website.

Doe je ding

Linkbuilding voor blogs kan moeilijk zijn. Ik heb het al eerder gezegd en ik zal het nog een keer zeggen. Als je al bezig bent met het optimaliseren van jouw berichten, het vinden van jouw stem en het maken van originele blogposts, wil je misschien niet nog een groot project aan jouw lijst toevoegen. Want dat is wat linkbuilding is: het is niet iets dat je maar één keer doet. Dat is waarom ik heb besloten om mijn pogingen om links te bouwen, te stoppen. Ik merk dat het de aandacht volledig verwijdert van mijn blog en verandert in een populariteitswedstrijd, tenminste in mijn gedachten. Niet alleen dat, ik ben niet iemand die het gemakkelijk vindt om andere bloggers te bereiken om links in hun content te plaatsen.

In plaats daarvan heb ik besloten me te concentreren op mijn eigen website en anderen te helpen. Ik heb gemerkt dat ik backlinks heb ontvangen wanneer ik een toespraak geef op een conferentie of nadat ik iemand heb geholpen met hun website. Dit is niet iets dat ik als vanzelfsprekend beschouw, maar als het gebeurt, besef ik waarom ik een paar uur heb doorgebracht met het helpen van een blogger met een bug op haar website.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het op social media zodat wij meer mensen met hun WordPress website kunnen helpen.

Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

2 responses to “Linkbuilding voor bloggers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *