Ga naar de inhoud

Volledige post vs samenvatting op WordPress Archief pagina’s?

Door Koen Schipper op 26 mei, 2023

Geschatte leestijd: 8 minuten

Vraag je je af of je op je WordPress archief pagina’s een samenvatting moet gebruiken in plaats van volledige berichten?

Een samenvatting biedt je bezoekers een snelle blik op je inhoud. Gebruikers kunnen het korte uittreksel lezen en beslissen of ze de hele blog willen bekijken. Het gebruik van het volledige bericht kan echter meer ogen op de inhoud vestigen omdat het geen extra actie van de gebruiker vereist. Maar wat is beter?

In dit artikel vergelijken we het volledige bericht vs. de samenvatting (uittreksel) in je WordPress archiefpagina’s.

Wat is een excerpt en hoe voeg je het toe in WordPress?

Een uittreksel is een korte samenvatting van een artikel dat je kunt weergeven op de archiefpagina’s in WordPress. Het uittreksel heeft ook een link waarop gebruikers kunnen klikken om het hele artikel te lezen.

Als je beperkte ruimte hebt op je WordPress site, dan zijn uittreksels geweldig voor het tonen van beschrijvingen van je inhoud.

Standaard gebruikt WordPress de eerste 55 woorden van een blogbericht en toont die als uittreksel. Je kunt echter ook handmatig een uittreksel toevoegen.

Samenvattingen toevoegen in WordPress berichten

Eerst moet je een nieuw bericht toevoegen of een bestaand bericht bewerken. Zodra je in de WordPress content editor bent, kun je op het ‘instellingen’ icoontje rechtsboven klikken om het instellingenpaneel te openen.

Scroll vervolgens naar beneden naar de sectie ‘Excerpt’ en voeg je tekst toe in het veld ‘Schrijf een samenvatting (optioneel)’.

Als je klaar bent, publiceer of update je gewoon je blogbericht.

Samenvattingen toevoegen in WordPress pagina’s

Als je een samenvatting moet toevoegen aan een WordPress pagina, dan zul je merken dat er geen optie is om een uittreksel toe te voegen. Je kunt echter gewoon de volgende code aan je website toevoegen:

1 add_post_type_support( 'page', 'excerpt' );

Om de code toe te voegen, moet je de WPCode plugin installeren en activeren.

Na activering ga je naar Code Snippets >> Add Snippet vanuit je WordPress dashboard, en selecteer je de optie ‘Add Your Custom Code (New Snippet)’.

Vervolgens kun je een naam invoeren voor je code snippet.

Daarna plak je het knipsel in het gebied ‘Code Preview’ en selecteer je ‘PHP Snippet’ in het keuzemenu Code Type.

Vanaf hier kan je naar beneden scrollen naar de sectie ‘Invoegen’ en selecteren waar je het knipsel op je site wilt toevoegen.

Klik vervolgens op het keuzemenu ‘Locatie’ en kies de optie ‘Overal uitvoeren’ onder ‘Alleen PHP-snippets’.

Na het invoeren van de code kun je op de toggle bovenaan klikken om de snippet te activeren en vervolgens op de knop ‘Snippet opslaan’ klikken.

Dit zal een ‘Excerpt’ meta vak toevoegen in het instellingen paneel in je WordPress editor, waar je gemakkelijk een korte samenvatting voor je pagina kunt geven.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar de voordelen van het gebruik van een samenvatting versus een volledig bericht in archiefpagina’s.

Voordelen van het gebruik van een samenvatting vs. een volledig bericht op de WordPress archief pagina

Bij het optimaliseren van je site voor een betere gebruikerservaring kan de keuze tussen uittreksels en volledige berichten in archiefpagina’s een grote rol spelen. Je wilt dat gebruikers gemakkelijk door de website bladeren, vinden wat ze zoeken en de ranking in zoekmachines verbeteren.

Met samenvattingen kan je een verbeterde gebruikerservaring bieden. Het helpt gebruikers de inhoud te vinden die ze willen lezen. Bovendien houdt het je pagina overzichtelijk en kun je meerdere berichten op een pagina weergeven. Dit zou erg moeilijk zijn als je volledige berichten in archieven zou tonen.

Dat gezegd hebbende, hier is een nadere blik op waarom we aanraden om samenvattingen (uittreksels) vs volledige berichten te gebruiken op de archiefpagina’s van je WordPress site.

1. Verbetert de laadtijd van de pagina

Wist je dat Google nu de snelheid van je site gebruikt als rankingfactor? De zoekmachine zal snelladende websites hoger waarderen dan websites die veel tijd nodig hebben om volledig te laden.

Door uittreksels op je WordPress archief pagina’s te gebruiken, verbeter je de laadtijd van de pagina aanzienlijk.

Stel je een archiefpagina voor die 10 berichten per pagina toont. Als elk van die 10 pagina’s 500+ woorden lang is met elk 5 afbeeldingen, dan heeft je gebruiker veel om doorheen te scrollen. De pagina zal ook langzamer laden dan normaal.

Door uittreksels te gebruiken, kan je de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren.

Gebruikers kunnen snel en gemakkelijk laden en bladeren door onze categorie, tags, datum en andere archiefpagina’s. Wat zoekmachines betreft, zul je een boost zien in rankings voor archiefpagina’s en verbetering van WordPress SEO met snellere pagina laadtijden.

2. Voorkomt dubbele inhoud

Door uittreksels te tonen op jouw archiefpagina’s kun je voorkomen dat je in zoekmachines wordt gemarkeerd voor dubbele inhoud.

Bijvoorbeeld, WordPress heeft standaard categorie, tags, datum en auteur archieven. Door volledige berichten in archieven te publiceren, verschijnt elk artikel op volledige lengte op verschillende pagina’s op je site.

Hoewel zoekmachines heel slim zijn in het vinden van canonieke URL’s voor elk bericht, kunnen ze de site nog steeds markeren voor dubbele inhoud, wat gevolgen heeft voor je zoekmachine rankings.

3. Verhoogt Pageviews en vermindert Bounce rate

Het gebruik van samenvattingen of uittreksels kan het bouncepercentage verlagen en het aantal pageviews verhogen. Gebruikers kunnen doorklikken naar het volledige bericht om het hele artikel te lezen.

Als je alleen volledige berichten weergeeft in de archiefpagina’s, dan zien mensen geen andere elementen die op de blogpagina zelf staan, zoals een widget voor populaire berichten in het bericht of de inhoud van de pagina.

Door het volledige bericht weer te geven, verlaten gebruikers uw site misschien gewoon na het bekijken van een enkele pagina in plaats van door te klikken.

Een samenvatting maakt je archiefpagina aantrekkelijker en stelt je lezers in staat om gemakkelijk meer inhoud te vinden.

Nadelen van het gebruik van samenvatting vs. volledig bericht in archieven

1. Korte samenvattingen zorgen voor een slechte gebruikerservaring

Als je geen uittreksel instelt voor blogberichten, dan maakt WordPress automatisch een samenvatting aan de hand van de eerste 55 woorden in het artikel. Dit is te kort, en soms worden je zinnen in tweeën geknipt, wat resulteert in een slechte gebruikerservaring.

Je kunt de lengte van het uittreksel altijd veranderen in een WordPress-thema, maar dat lost het probleem niet helemaal op.

Een oplossing is om vóór publicatie een aangepast uittreksel te schrijven in de inhoudseditor. Een andere oplossing is om korte, pakkende inleidingen te schrijven die de gebruiker hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerd maken en gemakkelijk als uittreksel kunnen werken.

2. Verborgen inhoud

Sommige gebruikers lezen liever alles op één pagina dan dat ze naar een andere pagina moeten gaan om het hele artikel te lezen. Dit is nuttig als je korte blogberichten hebt die niet veel afbeeldingen bevatten.

Deze gebruikers zullen waarschijnlijk langer op je site blijven, zelfs als ze niet op andere pagina’s klikken, wat ook een metriek is die Google gebruikt om de rangschikking in zoekmachines te bepalen.

Moet je een volledig bericht of een samenvatting gebruiken op WordPress archief pagina’s?

Als je artikelen kort zijn en niet veel afbeeldingen bevatten, dan kun je wegkomen met het weergeven van volledige berichten op je WordPress archief pagina’s.

In de meeste gevallen raden we echter altijd aan om een samenvatting of uittreksels te gebruiken voor je archiefpagina’s. De meeste WordPress thema’s hebben een ingebouwde optie waarmee je bij de instellingen kunt kiezen tussen volledige berichten vs. uittreksels.

Uittreksels bieden een betere gebruikerservaring en zorgen ervoor dat je site er schoon en georganiseerd uitziet. Je kunt de betrokkenheid van gebruikers vergroten, het aantal pageviews verhogen en meerdere artikelen op je archiefpagina’s tonen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen te beslissen of je een samenvatting of volledig bericht moet gebruiken op jouw website.

Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *