Geschatte leestijd: 7 minuten
Een van de meest gestelde vragen van onze gebruikers is “Moet ik betalen om WordPress te gebruiken?”. We vertellen hen dat WordPress een gratis en open source-software is, De vraag die volgt is meestal “Waarom is WordPress gratis?”.
In dit artikel zullen we bespreken waarom WordPress gratis is, wat kost een WordPress website en wat is het addertje onder het gras?
WordPress is een open source-software. Het is vrij in de zin van vrijheid, niet in de zin van gratis bier. Je vraagt je misschien wat het verschil is tussen deze twee?
Open source software bied je de vrijheid om de software op elke gewenste manier te gebruiken, aan te passen, uit te breiden en opnieuw te distribueren zonder daarvoor kosten te betalen.
Mogelijk zijn er echter kosten verbonden aan andere gebieden. We bespreken de kosten van het gebruik van de open source WordPress software verderop in dit artikel.
Waarom verkopen ze WordPress niet als een softwarepakket?
Het wordt vaak gevraagd; waarom verkopen de mensen en bedrijven achter WordPress het niet? Als WordPress net zo goed is als iedereen zegt, dan zouden ze natuurlijk veel meer geld verdienen door het te verkopen.
Deze verklaring zou logisch zijn, als een enkel bedrijf of een persoon in het bezit is van WordPress.
WordPress is een open source community project waar tienduizenden getalenteerde mensen aan hebben bijgedragen om er een geweldige software van te maken die het nu is.
Er is een kernteam van ontwikkelaars dat de projectontwikkeling leidt, maar iedereen kan patches bijdragen, bugs oplossen, functies maken, functies voorstellen, enz.
Bovendien veranderen projectleiders van de ene versie naar de andere. Als je diep betrokken raakt bij de gemeenschap, kan je ook een belangrijke bijdrage leveren aan WordPress.
De filosofie achter Open Source Software
De filosofie achter Open Source-softwarebeweging is dat software niet is zoals andere tastbare producten. Ja kan software namelijk eenvoudig kopiëren zonder hoge extra kosten.
Laten we het voorbeeld nemen van een speelgoedfabriek. Elk vervaardigd speelgoed heeft verschillende onderdelen en elk onderdeel heeft kosten. De productiekosten van deze onderdelen kunnen door de fabriek worden berekend om een redelijke winstmarge voor het product te bepalen.
Aan de andere kant zijn de kosten van het maken van software en het maken van kopieën ervan niet hetzelfde. Sommige groepen zijn van mening dat bij elk verkocht exemplaar de winstmarge van de software oneerlijker wordt.
Raadpleeg de filosofie van GNU voor meer informatie over open-source softwareidealen.
Hoe verdienen mensen geld met WordPress?
De twee belangrijkste winstgevende delen van open source software zijn producten en services die zijn gebaseerd op dezelfde open source software.
Mensen verwarren WordPress vaak met WordPress.com, maar het zijn eigenlijk twee verschillende dingen. WordPress (vaak verwezen naar self-hosted WordPress of WordPress.org) is een gratis bloggingplatform en een website builder.
Matt Mullenweg, mede-oprichter van WordPress, lanceerde een bedrijf genaamd Automattic dat “beperkte” gratis blog-hostingservices levert op WordPress.com, en je kunt betalen/upgraden om functies te ontgrendelen en advertenties te verwijderen.
Om echter de volledige kracht van WordPress op het WordPress.com-platform te krijgen, moet je je aanmelden bij hun WordPress VIP-service. Dit kost meer dan $ 5000 per maand voor hosting + $ 5000 instellingskosten.
Automattic heeft in totaal $ 317,3 miljoen aan financiering opgehaald in 7 rondes. Hun nieuwste financiering werd op 1 januari 2015 bijeengebracht vanuit een Venture-ronde.
Andere ontwikkelaars zijn ook doorgegaan met het bouwen van succesvolle multi-miljoen dollar bedrijven rond WordPress door het maken van commerciële plugins, commerciële thema’s en zelfs het aanbieden van WordPress hosting.
Goede WordPress ontwikkelaars en -consultants verdienen ook een comfortabel full-time inkomen door custom websites, applicaties en plugins rond WordPress voor hun klanten te bouwen. Veel van hen maken zelf meer dan zes cijfers aan jaarlijkse inkomsten.
Is WordPress auteursrechtenvrij?
Nee, WordPress is auteursrechtelijk beschermd. Het is gelicentieerd op een manier die iedereen in staat stelt om het te gebruiken, maar elke bijdrage aan de software is auteursrechtelijk beschermd.
Het is vrijgegeven onder GPL, dus je bent vrij om de code te gebruiken, aan te passen en opnieuw te distribueren. Je hebt het auteursrecht op wijzigingen die je in de software aanbrengt, niet de volledige code.
GPL vereist dat afgeleide werken die je vrijgeeft of distribueert, ook onder GPL worden gelicentieerd. Je hebt het auteursrecht om alles te doen wat je maar wilt, jouw afgeleide werk neemt automatisch de GPL-licentie over, zodat anderen de code op elke gewenste manier kunnen gebruiken, wijzigen en herdistribueren.
Betekent dit dat alle premium WordPress Thema’s en Plugins Gelicentieerde GPL zijn?
Volgens een officiële blogpost op WordPress.org zijn thema’s ook GPL. Afbeeldingen, CSS en Javascript gebruikt binnen thema’s en plugins kunnen worden uitgesloten, maar alle PHP- en HTML-delen van thema’s en plugins maken veel gebruik van WordPress functionaliteit. Daarom zijn ze een afgeleid werk en daarom zijn ze gelicenseerd onder GPL.
Hoewel sommige mensen het daar niet mee eens zijn, volgen de meeste vertrouwde WordPress bedrijven de community richtlijnen en houden zich daaraan.
Neemt de content gepubliceerd met WordPress ook GPL over?
Nee, je hebt het recht om jouw inhoud op elke gewenste manier een andere licentie te geven. Tenzij de inhoud die je publiceert in feite een afgeleid werk van WordPress of een ander GPL werk met licentie is.
Als je bijvoorbeeld jouw artikelen, foto’s of andere illustraties op jouw blog deelt, bezit je volledige auteursrechten.
Als je echter een blogbericht schrijft waarin je mensen laat zien hoe ze een WordPress functie met voorbeelden kunnen gebruiken, kan die specifieke blogpost anders worden gelicentieerd. De code die in voorbeelden wordt gebruikt, is eigenlijk afgeleid werk en neemt automatisch de GPL-licentie over.
Het WordPress Trademark
De code van WordPress als een software is vrijgegeven onder GPL, maar de woorden WordPress, WordCamp en het WordPress logo zijn geregistreerde handelsmerken die eigendom zijn van de WordPress Foundation.
Om onderscheid te maken tussen een site of bron die officieel is of door de community wordt uitgevoerd, vraagt de stichting mensen om ‘WordPress’ niet te gebruiken in hun domeinnaam.
Dit is ook waarom onze site WPuptodate wordt genoemd in plaats van WordPressuptodate. Elke website, training of resource die je ziet met WordPress in hun domeinnaam wordt waarschijnlijk beheerd door iemand die niet genoeg weet over WordPress. Dit betekent dat je hen waarschijnlijk niet zou moeten betalen.
De meeste legitieme bedrijven die rondom WordPress zijn gebouwd, zijn op de hoogte van het handelsmerkbeleid en respecteren de regels.
Kosten van het gebruik van WordPress
WordPress als een software is gratis om te downloaden en te gebruiken. Om WordPress online te gebruiken, heb je echter WordPress Hosting nodig.
De kosten van het gebruik van WordPress zijn relatief minimaal. En gelden ook voor het runnen van een ander type website. De enige echte kosten zijn webhosting (€ 3,95 per maand) en domeinnaam (€ 3,99 per jaar).
Bijkomende kosten kunnen commerciële WordPress-thema’s zijn, ook wel premium WordPress thema’s genoemd. Je hoeft deze echter niet te gebruiken omdat er meer dan 6000+ gratis WordPress thema’s zijn die je kunt gebruiken.
Mensen gebruiken ook vaak commerciële plugins, maar je bent ook niet verplicht deze te gebruiken omdat er meer dan 54.000 gratis WordPress plugins beschikbaar zijn.
Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.
Vond je dit artikel waardevol? Deel het op social media zodat wij meer mensen met hun WordPress website kunnen helpen.