Ga naar de inhoud

Wat is rel=”noopener” in WordPress? (uitgelegd)

Door Koen Schipper op 16 februari, 2019

Geschatte leestijd: 4 minuten

Recentelijk, een veel gestelde vraag is: Wat is rel=”noopener” in WordPress? Als je ervoor kiest om een link in een nieuw venster te openen, voegt WordPress dit kenmerk toe aan jouw link. In dit artikel zullen we uitleggen wat rel=”noopener” is in WordPress en hoe dit jouw website beïnvloedt.

Wat is rel=”noopener” in WordPress?

rel=”noopener” is een HTML-kenmerk dat is toegevoegd aan alle WordPress links die zijn geselecteerd om te worden geopend in een nieuw browser tabblad. Het gaat ook vergezeld met een rel=”noreferrer”-attribuut. Deze functie is geïntroduceerd in WordPress om een beveiligingslek aan te pakken dat kan worden misbruikt door kwaadwillende websites.

Er zijn enkele JavaScript-functies waarmee een nieuw tabblad de controle krijgt over het bijbehorende verwijzingsvenster. Als je naar een externe website linkt waarop de schadelijke code betrekking heeft, kan die website de JavaScript eigenschap window.opener gebruiken om de oorspronkelijke pagina (jouw website) te wijzigen om informatie te stelen en kwaadaardige code te verspreiden.

Het toevoegen van rel=”noopener” voorkomt dat een nieuw tabblad misbruik maakt van deze JavaScript functie. Evenzo voorkomt het rel=”noreferrer”-attribuut het doorgeven van de verwijzende informatie naar het nieuwe tabblad.

WordPress blijft altijd voorop lopen om te helpen met de beveiliging van websites. Wanneer je een link toevoegt en ‘Openen in nieuw tabblad’ selecteert, voegt WordPress rel=”noopener” en rel=”noreferrer” toe aan de linkcode.

Wat is rel="noopener" in WordPress? (uitgelegd)

De HTML-code gegenereerd door WordPress ziet er als volgt uit:

1<a href="https://link.nl" target="_blank" rel="noreferrer noopener" aria-label="Dit is een demo link (opent in een nieuwe tab)">Dit is een demo link</a>

Hoe heeft rel=”noopener” invloed op jouw WordPress SEO?

Hoewel het rel=”noopener”-attribuut de WordPress beveiliging verbetert, willen verschillende gebruikers voorkomen dat het wordt gebruikt, omdat ze denken dat dit van invloed is op hun WordPress SEO.

Dat is maar een mythe.

Het heeft geen invloed op de SEO rankings van jouw WordPress website of de algemene WordPress prestaties.

Wat is het verschil tussen noopener en nofollow?

Het is gemakkelijk om rel=”noopener” met rel=”nofollow” te verwarren. Ze hebben echter volledig verschillende functies.

Het noopener kenmerk voorkomt dat jouw website cross-site gehackt wordt en verbetert de WordPress beveiliging.

Aan de andere kant, het nofollow kenmerk voorkomt dat jouw website SEO linkjuice doorgeeft aan de gekoppelde website.

Zoekmachines zoeken naar en overwegen het nofollow attribuut bij het volgen van een link op jouw website. Ze houden echter geen rekening met de noopener-tag.

WordPress staat standaard niet toe dat je nofollow toevoegt aan jouw externe koppelingen. Als je nofollow in WordPress wilt toevoegen, moet je een plugin gebruiken.

De rel=”noreferrer” heeft geen invloed op affiliate links in WordPress. Sommige gebruikers denken dat dit wel het geval is omdat rel=”noreferrer” het doorgeven van de referrer informatie naar het nieuwe tabblad verhindert.

De meeste partnerprogramma’s bieden je echter een unieke URL met jouw partner ID. Dit betekent dat jouw partner ID wordt doorgegeven als een URL parameter voor de andere website om te volgen.

Ten tweede gebruiken de meeste affiliate marketeers een link cloaking plugin voor hun affiliate links.

Met link cloaking is de partnerlink waarop jouw gebruikers klikken, in feite de URL van jouw website die gebruikers doorstuurt naar de bestemmings-URL.

Hoe schakel je rel=”noopener” uit in WordPress?

Het is niet nodig om rel=”noopener” te verwijderen van links op jouw website. Het is goed voor de beveiliging van jouw website en heeft geen impact op prestaties of SEO op jouw website.

Als je het echter moet verwijderen, moet je de Gutenberg-blokeditor uitschakelen in WordPress en de oude klassieke editor gebruiken. Hierna moet je de volgende code toevoegen aan het functie.php bestand van jouw thema of een sitespecifieke plugin.

1
2
3
4
5
add_filter('tiny_mce_before_init','wpb_disable_noopener');
function wpb_disable_noopener( $mceInit ){
$mceInit['allow_unsafe_link_target']=true;
return $mceInit;
}

Opmerking: We raden af rel=”noopener” te verwijderen. Er is geen goede reden om dit te doen.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het op social media zodat wij meer mensen met hun WordPress website kunnen helpen.

Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *