Ga naar de inhoud

Crawling- en indexeringsproblemen opsporen

Door Koen Schipper op 15 mei, 2023

Geschatte leestijd: 2 minuten

Als je website zichtbaar is voor zoekmachines, dan is het belangrijk om te controleren of je inhoud wordt gecrawld en geïndexeerd.

Crawlen is het proces waarbij Google, Bing en andere zoekmachines uw website ontdekken en begrijpen. Indexeren is het proces waarbij zoekmachines informatie over uw website verzamelen en opslaan.

Een eenvoudige manier om problemen met crawling en indexering te controleren is het gebruik van webmaster tools. Google Search Console is bijvoorbeeld een gratis tool van Google die de prestaties van uw site in de zoekresultaten toont, bugs helpt opsporen en waarmee je je site bij Google kunt aanmelden.

In Google Search Console kun je naar het rapport ‘Pagina’s’ gaan. Hier zie je pagina’s die geïndexeerd en niet geïndexeerd zijn.

Pagina indexering in Search Console
Vervolgens kunt je naar beneden scrollen naar het rapport ‘Why pages aren’t indexed’.

Google Search Console toont je crawling- en indexeringsfouten op je website en welke pagina’s daar last van hebben. Je kunt deze problemen vervolgens oplossen, zodat je webpagina’s in de zoekresultaten van Google verschijnen.

Waarom worden pagina’s niet geïndexeerd?
Daarnaast kan je ook indexerings- en crawlproblemen controleren voor individuele URL’s.

Voer gewoon de paginalink in de URL-inspectietool bovenaan in. Google Search Console toont je dan een rapport over of de URL geïndexeerd is en op Google staat.

URL-inspectietool
Is dat niet het geval, dan zie je een melding ‘URL staat niet op Google’. Om dit op te lossen kun je op de knop ‘Indexering aanvragen’ klikken, zodat Google je pagina kan crawlen en indexeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *