Ga naar de inhoud

De 401 foutmelding in WordPress oplossen

Door Koen Schipper op 3 april, 2024

Geschatte leestijd: 5 minuten

Zie je een 401 foutmelding op je WordPress site?

De 401 HTTP statuscode is een van de meest verwarrende WordPress fouten die er zijn, omdat het je kan buitensluiten van je WordPress website. Het gaat soms gepaard met de melding ‘Toegang wordt geweigerd vanwege ongeldige referenties’ of ‘Autorisatie vereist’.

In dit artikel laten we je verschillende oplossingen zien om de 401 foutmelding in WordPress eenvoudig op te lossen. We bespreken ook wat de oorzaak is en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

Wat veroorzaakt de 401 foutmelding in WordPress?

De 401 foutmelding in WordPress wordt veroorzaakt door onjuiste authenticatie tijdens de communicatie met de WordPress webhosting server.

Als je bijvoorbeeld je WordPress admin map hebt beveiligd met een wachtwoord, dan zal het niet invoeren van een wachtwoord een HTTP 401 error pagina laten zien op de WordPress login en admin pagina’s.

In sommige gevallen kun je deze fout echter ook zien zonder dat je een speciale wachtwoordbeveiliging aan je website hebt toegevoegd.

WordPress beveiligingsplugins kunnen bijvoorbeeld je beheerdersgedeelte vergrendelen tijdens een brute-force aanval.

Beveiligingsmaatregelen die hostingbedrijven nemen om je WordPress website te beschermen kunnen deze fout ook veroorzaken. Ze kunnen de 401 foutcode activeren wanneer je WordPress login webpagina’s overmatig worden opgevraagd.

Meestal verschijnen 401 fouten op WordPress beheer- en inlogpagina’s. Het kan echter ook op alle pagina’s van je website voorkomen. Je moet precies uitzoeken wat de fout veroorzaakt en het dan oplossen.

Laten we nu eens kijken naar verschillende oplossingen voor het oplossen van de 401 foutmelding in WordPress. Voel je vrij om de onderstaande links te gebruiken om naar een specifieke methode te gaan:

Zoek de juiste WordPress URL om in te loggen

Voordat je iets anders doet, wil je misschien eerst controleren of je op de verkeerde URL inlogt. Misschien zie je de fout omdat je het volledige inlogadres verkeerd hebt getypt of onthouden.

WordPress wachtwoord resetten

WordPress hostingbedrijven kunnen soms de toegang tot wp-admin en wp-login pagina’s blokkeren vanwege mislukte inlogpogingen.

In dat geval wordt je toegang tijdelijk geblokkeerd en kun je het na een paar minuten weer proberen.

Maar in plaats van je inloggegevens te raden, kun je het beste je vergeten WordPress wachtwoord herstellen.

WordPress stuurt je een e-mail met een link om je wachtwoord te wijzigen. Het probleem met deze methode is dat WordPress soms e-mails niet verstuurt.

Als je de e-mail niet krijgt, maak je dan geen zorgen. Je kunt het WordPress wachtwoord ook opnieuw instellen met phpMyAdmin.

Verwijder de firewall cache om de 401 error in WordPress op te lossen

Als je gebruik maakt van een cloud-gebaseerde WordPress firewall service zoals Sucuri of Cloudflare, dan kan de 401 foutmelding optreden wanneer de firewall er niet in slaagt om met je website te communiceren.

In deze tutorial laten we je zien hoe je de cache van de firewall in Sucuri en Cloudflare kunt wissen.

Cache wissen in Sucuri Firewall

Als je Sucuri gebruikt, dan moet je inloggen op je Sucuri dashboard en naar de pagina ‘Firewall (WAF)’ gaan. Ga vanaf hier naar het tabblad ‘Cache wissen’ en klik vervolgens op de knop ‘Cache wissen’.

Cache wissen in Cloudflare

Als je Cloudflare gebruikt, moet je inloggen op het Cloudflare dashboard en naar de sectie ‘Caching’ gaan. Klik nu op de knop ‘Alles wissen’ om de cache te wissen.

Nadat je de cache van je firewall hebt gewist, moet je ook de cache van je webbrowser of de cache van WordPress wissen.

Overschakelen naar een standaard WordPress thema

Soms kan een functie in je WordPress thema de 401 foutmelding op je website veroorzaken. Om erachter te komen of dit het geval is, moet je tijdelijk overschakelen op een standaard WordPress thema.

Standaardthema’s zijn gemaakt door het WordPress team en worden meegeleverd met de standaard WordPress installatie. Deze thema’s zijn onder andere Twenty Twenty-Three, Twenty Twenty-Two, Twenty Twenty, Twenty Nineteen en meer.

Ga eerst naar de pagina Weergave >> Thema’s. Als je een standaard WordPress thema hebt geïnstalleerd, dan kun je dat activeren.

Als je geen standaardthema op je site hebt geïnstalleerd, dan moet je dat installeren en activeren.

Nadat je het thema hebt gewijzigd, kun je je website testen. Als alles nu goed werkt, dan betekent dit dat je thema de 401 fout veroorzaakte.

Je kunt het probleem melden bij de ontwikkelaar van het thema en zij kunnen je misschien helpen het probleem op te lossen.

Alle WordPress Plugins deactiveren

Een zich misdragende of slecht geconfigureerde WordPress plugin kan ook de 401 foutmelding veroorzaken. Je moet dan tijdelijk alle WordPress plugins deactiveren om erachter te komen of de fout door een van hen wordt veroorzaakt.

Je kunt eenvoudig alle geïnstalleerde WordPress plugins deactiveren vanuit het beheergebied door naar de Plugins pagina te gaan. Vink het vakje linksboven aan om alle plugins te selecteren, kies ‘Deactiveren’ in het keuzemenu ‘Bulkacties’ en klik vervolgens op ‘Toepassen’.

Als je echter geen toegang hebt tot het beheergebied van WordPress, dan moet je FTP gebruiken om alle WordPress plugins te deactiveren.

Je hoeft alleen maar verbinding te maken met je WordPress site met behulp van een FTP-client. Zodra je verbonden bent, ga je naar de map /wp-content/ en hernoem je de map plugins naar ‘plugins. gedeactiveerd’.

Het hernoemen van de plugins map zal alle WordPress plugins deactiveren.

Je kunt nu naar het beheergebied van je WordPress website gaan en proberen in te loggen. Als alles goed werkt, dan betekent dit dat een van de plugins het probleem veroorzaakte.

Nu moet je terugschakelen naar de FTP-client en de map van de plugin hernoemen naar alleen ‘plugins’.

Ga vervolgens terug naar de beheeromgeving van WordPress en ga naar de pagina Plugins. Je kunt nu elke plugin één voor één activeren totdat je de 401 foutmelding weer ziet.

Dit zal je helpen om de plugin te vinden die het probleem veroorzaakt. Als je de plugin hebt gevonden, kun je contact opnemen met hun ondersteuning of een alternatieve plugin zoeken.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het oplossen van de 401 foutmelding in WordPress. Heb je nog vragen laat dan gerust een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *