Ga naar de inhoud

De 403 Forbidden Error oplossen in WordPress

Door Koen Schipper op 3 april, 2024

Geschatte leestijd: 6 minuten

Heb je te maken met de 403 Forbidden error op je WordPress site?

De 403 Forbidden error is een van de meest vervelende fouten die een eigenaar van een WordPress website kan tegenkomen. Het kan ervoor zorgen dat je geen toegang meer hebt tot je WordPress beheergebied en/of specifieke pagina’s op je website.

In dit artikel laten we je zien hoe je de 403 Forbidden error in WordPress eenvoudig kunt oplossen.

Wat is de 403 Forbidden Error in WordPress?

De 403 Forbidden foutmelding wordt weergegeven wanneer je serverrechten geen toegang toestaan tot een specifieke pagina op je WordPress website.

Deze fout gaat meestal gepaard met de tekst:

403 Forbidden – You don’t have permission to access ‘/’ on this server.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Er zijn verschillende scenario’s waarin je deze foutmelding kunt zien. Bijvoorbeeld:

  • 403 Forbidden – Toegang geweigerd op de wp-admin of WordPress inlogpagina.
  • 403 Forbidden – Tijdens de installatie van WordPress.
  • 403 Forbidden error – Bij het bezoeken van een willekeurige pagina op je WordPress site.

Je kunt ook ‘Access Denied’ zien in plaats van de volledige 403 Forbidden status. Als alternatief kan het bericht zeggen: ‘Toegang tot uwdomein.nl is geweigerd. Je hebt geen rechten om deze pagina te bekijken.’

Voor meer uitleg over WordPress foutcodes kun je onze lijst bekijken met de meest voorkomende WordPress fouten en hoe je ze kunt oplossen.

Nu je de verschillende soorten 403 fouten kent, laten we het eens hebben over hun oorzaken.

Wat veroorzaakt de Forbidden Error in WordPress?

De 403 Forbidden foutmelding verschijnt wanneer je server de toegang tot een bepaalde pagina niet toestaat. Er zijn verschillende oorzaken waardoor dit kan gebeuren.

Een veel voorkomende oorzaak voor de 403 Forbidden foutmelding in WordPress zijn slecht geconfigureerde beveiligingsplugins. Veel WordPress beveiligingsplugins kunnen een IP-adres (of een hele reeks IP-adressen) blokkeren als ze denken dat deze kwaadaardig zijn.

Een andere mogelijke oorzaak kan een corrupt .htaccess bestand zijn of onjuiste bestandsrechten op je server.

Je WordPress hostingbedrijf kan soms per ongeluk wijzigingen aanbrengen in hun serverinstellingen. Dit kan resulteren in een 403 Forbidden error op je site.

Dit gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe je de 403 forbidden foutmelding in WordPress kunt oplossen.

Methode 1: De 403 Forbidden error oplossen die wordt veroorzaakt door een WordPress Plugin

Het eerste wat je moet doen is kijken of een van je WordPress plugins de 403 Forbidden error veroorzaakt. Om dit te doen, moet je tijdelijk alle WordPress plugins deactiveren. Dit geldt ook voor alle beveiligingsplugins die je misschien op je site hebt geïnstalleerd.

Als dit je probleem oplost, dan betekent dit dat een van de plugins op je website deze fout veroorzaakte.

Je kunt erachter komen welke plugin de fout veroorzaakte door al je plugins één voor één te activeren totdat je de 403 Verboden error reproduceert. Daarna moet je de probleemplugin verwijderen en op zoek gaan naar een alternatief of contact opnemen met de ontwikkelaars voor ondersteuning.

Als deze methode niet werkt, lees dan gewoon verder.

Methode 2: De 403 Forbidden Error verhelpen die wordt veroorzaakt door een corrupt .htaccess-bestand

Vaak wordt de 403 Forbidden error veroorzaakt door een corrupt .htaccess bestand in je WordPress site. Het goede nieuws is dat het repareren van dit bestand vrij eenvoudig is.

Eerst moet je verbinding maken met je website met een FTP-client zoals FileZilla of de Bestandsbeheer app van je hosting.

Zoek vervolgens het .htaccess bestand in de hoofdmap van je WordPress site.

Je moet het .htaccess bestand downloaden naar je computer zodat je er een nieuwe back-up van hebt. Daarna verwijder je het bestand gewoon van je server. Maak je geen zorgen, je WordPress zal nog steeds kunnen werken.

Probeer nu je website te openen. Als de 403 forbidden fout is opgelost, dan betekent dit dat je .htaccess bestand corrupt was.

Je kunt een nieuw .htaccess bestand aanmaken door in te loggen in je WordPress admin omgeving en naar de Instellingen >> Permalinks pagina te gaan.

Klik gewoon op de knop ‘Wijzigingen opslaan’ onderaan de pagina en WordPress genereert een nieuw .htaccess bestand.

Methode 3: De 403 foutmelding oplossen die wordt veroorzaakt door bestandsrechten in WordPress

Als de andere oplossingen de 403 forbidden foutmelding op je site niet hebben verholpen, dan zijn onjuiste bestandsrechten de meest waarschijnlijke oorzaak.

Alle bestanden die zijn opgeslagen op je website hebben bestandsrechten. Deze bestandsrechten bepalen wie toegang heeft tot de bestanden en mappen op je WordPress website.

Onjuiste bestandsrechten kunnen de 403 Forbidden error veroorzaken. Ze laten je webserver denken dat je geen toestemming hebt om die bestanden te openen.

Je kunt je WordPress hostingprovider vragen om je website te controleren op correcte bestandsrechten. Sommige hosts zijn erg behulpzaam, dus ze zullen het niet erg vinden en het waarschijnlijk voor je oplossen.

Zelf bestandsrechten wijzigen kan ernstige gevolgen hebben. Als je je er niet zeker van voelt om het zelf te doen, kun je het beste een mede WordPress website eigenaar om hulp vragen of een professional inhuren.

Als je het echter zelf wilt doen, dan lees je hier hoe je je bestandsrechten kunt controleren.

Maak gewoon verbinding met je WordPress site met een FTP-programma. Navigeer naar de hoofdmap met al je WordPress bestanden.

Klik om een map te selecteren, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer dan ‘Bestandsrechten’ in het menu.

Je FTP-client toont je een dialoogvenster met bestandsrechten.

Alle mappen op je WordPress site moeten een bestandsrechten van 744 of 755 hebben.

Ondertussen moeten alle bestanden op je WordPress site een bestandsrechten van 644 of 640 hebben.

Je kunt de bestandsrechten voor de hoofdmap instellen op 744 of 755. Je moet ook het vakje naast ‘Recurse into subdirectories’ aanvinken en dan de optie ‘apply to directories only’ aanvinken.

Klik gewoon op de knop ‘OK’. Je FTP-client zal nu beginnen met het instellen van rechten voor alle submappen in die map.

Als dat is gebeurd, moet je het proces herhalen voor alle bestanden. Deze keer gebruik je bestandsrechten van 644 of 640, en vergeet niet de opties ‘Recurse into subdirectories’ en ‘Apply to files only’ aan te vinken.

Klik op de knop ‘OK’ en je FTP-client begint met het instellen van de bestandsrechten voor alle geselecteerde bestanden.

Probeer nu je website te openen en kijk of de 403 forbidden foutmelding verdwenen is. Dat is het!

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het oplossen van de error ‘403 Forbidden’ in WordPress.

Wil je weten hoe je de 50 meest voorkomende errors in WordPress kan verhelpen? Lees dan ons volledige artikel. Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *