Ga naar de inhoud

Het oplossen van de ‘Error Establishing Database Connection’ error

Door Koen Schipper op 2 april, 2024

Geschatte leestijd: 6 minuten

Zie je de melding ‘Error establishing a database connection’ in WordPress?

Dit is een fatale fout die je site ontoegankelijk maakt voor gebruikers. Het gebeurt wanneer WordPress geen verbinding kan maken met de database. Omdat meerdere factoren deze verbinding kunnen beïnvloeden, kan de fout voor beginners een beetje lastig zijn om op te lossen.

In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je eenvoudig de ‘Error establishing a database connection’ op je WordPress site kunt oplossen.

Wat veroorzaakt de Error Establishing a Database Connection in WordPress?

Een database is software waarmee je eenvoudig gegevens kunt opslaan, organiseren en ophalen uit andere software.

Als content management systeem gebruikt WordPress een database om al je inhoud en andere websitegegevens in op te slaan. Elke keer dat iemand je website bezoekt, wordt er verbinding gemaakt met de database.

WordPress heeft de volgende informatie nodig om verbinding te maken met de database:

  • Je databasenaam
  • Database gebruikersnaam en wachtwoord
  • Database server

Deze informatie wordt opgeslagen in je WordPress configuratiebestand, dat wp-config.php heet.

Als een van deze gegevens onjuist is, dan kan WordPress geen verbinding maken met je databaseserver en krijg je de foutmelding ‘Error establishing a database connection’ te zien.

Het is een van de meest voorkomende WordPress errors. Naast onjuiste aanmeldgegevens kan deze fout ook optreden als de databaseserver down is of als de databasebestanden corrupt zijn.

Dit gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe je het probleem ‘Error establishing database connection’ in WordPress kunt oplossen met stapsgewijze probleemoplossing.

1. Controleer je WordPress Databasegegevens

De meest voorkomende reden voor de databaseverbindingsfout zijn onjuiste aanmeldgegevens. Als je je WordPress site onlangs hebt verplaatst naar een nieuwe host, dan is dit waarschijnlijk het probleem.

Je WordPress databasegegevens worden opgeslagen in het bestand wp-config.php. Dit is het configuratiebestand van WordPress dat belangrijke instellingen bevat, waaronder database-informatie.

Als je nog niet eerder een wp-config.php bestand hebt bewerkt, bekijk dan onze beginnershandleiding over het bewerken van het wp-config.php bestand voor meer instructies.

Je zult op zoek zijn naar de volgende regels in het wp-config.php bestand:

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define( 'DB_NAME', 'database_naam_hier' );
/** MySQL database username */
define( 'DB_USER', 'gebruikersnaam_hier' );
/** MySQL database password */
define( 'DB_PASSWORD', 'wachtwoord_hier' );
/** MySQL hostname */
define( 'DB_HOST', 'localhost' );

Hier moet je ervoor zorgen dat de informatie voor de databasenaam, gebruikersnaam, wachtwoord en database host correct is.

Je kunt deze informatie bevestigen op het dashboard van je WordPress hostingaccount. Log hiervoor in bij je hostingspartij en zoek naar de databasegegevens die bij je website horen.

Zodra je al je databasegegevens hebt gecontroleerd, kun je die informatie indien nodig wijzigen in je wp-config.php bestand.

Probeer daarna je website opnieuw te bezoeken om te zien of de fout met de databaseverbinding is verdwenen.

Als je de fout nog steeds ziet, dan betekent dit dat er iets anders mis is.

2. Controleer de hostgegevens van je database

Als je er zeker van bent dat je database naam, gebruikersnaam en wachtwoord correct zijn, dan wil je er zeker van zijn dat je de juiste database host informatie gebruikt.

De meeste WordPress hostingbedrijven gebruiken localhost als je database host. Sommige managed WordPress hostingbedrijven gebruiken echter aparte servers om databases te hosten. In dat geval zal je database host informatie niet localhost zijn.

Dit betekent dat je contact moet opnemen met je WordPress hostingbedrijf om deze gegevens te bevestigen.

3. WordPress database repareren

Nu krijg je misschien een andere foutmelding in het wp-admin dashboard, zoals ‘Een of meer databasetabellen zijn niet beschikbaar’ of ‘De database moet mogelijk worden gerepareerd’. In dat geval moet je je database repareren.

Je kunt dit doen door de volgende regel toe te voegen aan je wp-config.php bestand. Zorg ervoor dat je deze toevoegt net voor de regel ‘That’s all, stop editing! Happy blogging’ regel:

define('WP_ALLOW_REPAIR', true);

Als je dat hebt gedaan, kun je de instellingen bekijken door naar deze pagina te gaan: http://www.jouw-website.nl/wp-admin/maint/repair.php.

Hier moet je op de knop ‘Repair Database’ klikken om het proces te starten.

Let op: De gebruiker hoeft niet ingelogd te zijn om toegang te krijgen tot de herstelpagina van de database. Als je klaar bent met het repareren en optimaliseren van je database, zorg er dan voor dat je deze regel code verwijdert uit je wp-config.php.

Je kunt nu je WordPress site bezoeken om te zien of de error is opgelost of niet.

4. Controleer of je databaseserver down is

Als alles lijkt te kloppen en WordPress kan nog steeds geen verbinding maken met de database, dan kan het zijn dat je databaseserver (MySQL server) down is.

Dit kan gebeuren door zwaar verkeer op een server. Je hostserver kan de belasting gewoon niet aan (vooral als je een gedeelde hosting hebt).

Hierdoor wordt je site traag en kan bij sommige gebruikers zelfs een foutmelding verschijnen. In dit geval moet je bellen of live chatten met je hostingprovider en vragen of je MySQL server reageert.

Bovendien, als je andere websites op dezelfde server hebt draaien, dan kun je die sites controleren om te bevestigen dat je SQL-server down is.

Als je geen andere sites op dezelfde host hebt draaien, ga dan naar de phpMyAdmin van de website.

Klik daarna op de naam van je database om de instellingen te openen. Als dat lukt, dan is het tijd om te controleren of de gebruiker van je database voldoende rechten heeft.

Om dit te doen, moet je een nieuw bestand maken met de naam testconnection.php en daarin de volgende code plakken:

<?php
$link = mysqli_connect('localhost', 'gebruikersnaam', 'wachtwoord');
if (!$link) {
die('Kon niet connecten: ' . mysqli_error());
}
echo 'Succesvol geconnect!';
mysqli_close($link);
?>

Zorg ervoor dat je bij het plakken van de code de gebruikersnaam en het wachtwoord vervangt door die van jezelf. Je kunt dit bestand nu uploaden naar je website en het openen via een webbrowser.

Als het script met succes verbinding heeft gemaakt, dan betekent dit dat je gebruiker voldoende rechten heeft en dat iets anders de fout veroorzaakt.

Nu moet je teruggaan naar je wp-config bestand en het scannen om er zeker van te zijn dat alle details juist zijn en zonder typefouten.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het oplossen van de error ‘Error establishing a database connection’ in WordPress.

Wil je weten hoe je de 50 meest voorkomende errors in WordPress kan verhelpen? Lees dan ons volledige artikel. Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *