Ga naar de inhoud

Wat is de customizer?

Door Koen Schipper op 6 september, 2017

Geschatte leestijd: 3 minuten

Een paar jaar geleden was er een belangrijke vooruitgang in de core van WordPress toen ze de customizer optie in het weergave-menu toevoegden. Voorafgaand aan deze functie had je slechts een paar opties bij het wijzigen van het uiterlijk van je thema, waaronder het wijzigen van de site live, het plaatsen van een onderhoudspagina of het organiseren van de site.

WordPress weergave aanpassen

Oorspronkelijk toegevoegd in WordPress versie 3.4, is de customizer optie in het weergave-menu een functie die nog steeds wordt verbeterd. Zodra het volledig is uitgerust, kan je een stabiele, zichtbare site onderhouden met jouw bestaande thema, widgets en navigatie en een nieuw thema, widget of navigatie aanpassen zonder dat je live hoeft te gaan.

De customizer optie begon eerst met thema opties zoals de titel, homepage en andere thema instellingen. In de huidige versie heeft WordPress ook de mogelijkheid om widgets aan te passen en ze live te bekijken. De laatste optie die is goedgekeurd voor opname in WordPress 4.3 is de mogelijkheid om menu’s te wijzigen.

Er is geen tijdlijn voor het verwijderen van de sectie weergave > menu’s van WordPress. Het voordeel van het hebben van het in het gedeelte weergave > customizer is dat je een voorbeeld van wijzigingen kunt bekijken voordat ze worden gepubliceerd. Dit is een grote stap voorwaarts voor ontwerpers en ontwikkelaars om te zien of hun wijzigingen onverwachte resultaten zullen opleveren wanneer ze worden gepubliceerd.

Wat mist er bij customizer weergave?

Er zijn twee belangrijke functies die ik graag zou willen zien in het customizer menu in de toekomst:

  1. Voorbeeld van template pagina’s. Het enige voorbeeld dat momenteel beschikbaar is, is de homepage. Hoewel je wellicht een goed uitziende homepage hebt die in de customizer wordt weergegeven, kan je geen voorbeeld bekijken van afzonderlijke berichten, archieven, zoekresultaten, aangepaste templates, aangepaste bericht types of andere pagina’s die ook kunnen worden beïnvloed door ontwerpwijzigingen.
  2. Geen terugdraaibeurten. Zonder een terugzet optie is het publiceren van de site met de nieuwe instellingen niet omkeerbaar. Dit kan echt een aantal lelijke problemen veroorzaken als je de wijzigingen om een of andere reden moet terugdraaien.

Sommige plugins verschijnen om jou in staat te stellen jouw customizer instellingen of al jouw opties eenvoudig te importeren en exporteren. Ik hoop dat de WordPress core uiteindelijk native opties bevat in de import- en exportmogelijkheden in WordPress. Dit zou het migreren van sites zoveel gemakkelijker maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *