Geschatte leestijd: 2 minuten
De term Footer verwijst meestal naar het onderste gedeelte van een webpagina in de webdesign terminologie. Het bevat meestal informatie zoals copyright meldingen, links naar privacy beleid, credits, enz. Het kan ook code en scripts bevatten die een WordPress theme ontwikkelaar in de pagina wil opnemen, maar na het laden van de rest van de pagina-inhoud.
Bij de ontwikkeling van WordPress-thema’s wordt het voettekstgebied van een website meestal gedefinieerd in het sjabloonbestand footer.php. In sommige thema’s kan het gebied ook een widgetized gebied bevatten met meerdere kolommen die je kunt gebruiken om WordPress widgets toe te voegen.
Omdat de footer over het algemeen hetzelfde blijft voor de hele website, zijn de elementen in de footer meestal items die relevant zijn voor de site als geheel en niet specifiek voor een enkele sectie.
Met de ontwikkeling van HTML5 is het concept van een “footer” en een “header” echter uitgebreid. Dankzij de methode van HTML5 om pagina’s semantisch te markeren, kan het “voettekst”-element nu niet alleen voor de webpagina als geheel worden gebruikt, maar zelfs binnen de verschillende secties van de webpagina.
Dit betekent dat sommige webpagina’s tegenwoordig meerdere “headers” en “footers” kunnen hebben. Laat dit u echter niet in verwarring brengen. Op WPuptodate bedoelen we met de “footer” het onderste gedeelte van de webpagina dat consequent op uw hele site verschijnt. Binnen de WordPress gemeenschap wordt de term voettekst meestal zo gebruikt, omdat de meeste WordPress sites een hoofdgedeelte en een voettekstgedeelte hebben.