Ga naar de inhoud

Wat is de XML sitemap?

Door Koen Schipper op 8 april, 2018

Geschatte leestijd: 3 minuten

Vraagt u zich af wat een XML sitemap is, en hoe u deze aan uw WordPress website kunt toevoegen?

Een XML sitemap helpt zoekmachines gemakkelijk door de inhoud van je website te navigeren. Het geeft hen een lijst van al uw inhoud in een machine-leesbaar formaat.

In dit artikel leggen we uit wat een XML sitemap is.

Wat is een XML Sitemap?

Een XML sitemap is een bestand dat alle inhoud van uw website in een XML formaat weergeeft, zodat zoekmachines zoals Google uw inhoud gemakkelijk kunnen ontdekken en indexeren.

Begin jaren 2000 hadden overheidswebsites een link op hun hoofdpagina’s met de titel ‘Sitemap’. Deze pagina bevatte meestal een lijst van alle pagina’s op die website.

Hoewel sommige websites tegenwoordig nog steeds HTML-sitemaps hebben, is het algemene gebruik van sitemaps in de loop der jaren geëvolueerd.

Tegenwoordig worden sitemaps gepubliceerd in een XML-formaat in plaats van in HTML, en de doelgroep is zoekmachines en niet mensen.

In principe is een XML-sitemap een manier voor website eigenaren om zoekmachines te vertellen over alle pagina’s op hun website.

Het vertelt zoekmachines ook welke links op uw website belangrijker zijn dan andere, en hoe vaak u uw website bijwerkt.

Hoewel XML sitemaps uw positie in de zoekmachines niet zullen verbeteren, zorgen ze ervoor dat zoekmachines uw website beter kunnen doorzoeken. Dit betekent dat ze meer inhoud kunnen vinden en deze kunnen tonen in de zoekresultaten, wat resulteert in meer zoekverkeer en betere SEO rankings.

Waarom u een XML Sitemap nodig heeft

Sitemaps zijn uiterst belangrijk vanuit het oogpunt van zoekmachine optimalisatie (SEO).

Het simpelweg toevoegen van een sitemap heeft geen invloed op uw zoekresultaten. Echter, als er een pagina op uw site is die niet is geïndexeerd, dan zal een sitemap zoekmachines laten weten over die pagina.

Sitemaps zijn uiterst nuttig wanneer u voor het eerst een blog begint of een nieuwe website maakt, omdat de meeste nieuwe websites geen backlinks hebben. Dit maakt het moeilijker voor zoekmachines om al uw inhoud te ontdekken.

Daarom staan zoekmachines zoals Google en Bing nieuwe website eigenaren toe om een sitemap in te dienen in hun webmaster tools. Hierdoor kunnen de bots van hun zoekmachines uw inhoud gemakkelijk ontdekken en indexeren (later meer hierover).

Sitemaps zijn ook belangrijk voor gevestigde populaire websites. Hiermee kunt u aangeven welke delen van uw websites belangrijker zijn en welke delen vaker worden bijgewerkt, zodat zoekmachines uw inhoud dienovereenkomstig kunnen indexeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *