Geschatte leestijd: 3 minuten
Een WordPress-thema is een hulpmiddel om de lay-out en het ontwerp van uw website te veranderen. Thema’s passen het uiterlijk van uw site aan, inclusief de lay-out, typografie, kleur en andere ontwerpelementen.
Een thema is een gezipte map met een groep bestanden, waaronder een set paginasjablonen geschreven in de programmeertaal PHP in combinatie met enkele CSS stylesheets.
Wanneer u voor het eerst een site maakt, wordt deze geleverd met een standaard thema geïnstalleerd. U kunt het thema in WordPress aanpassen aan uw behoeften en branche.
Het kiezen van het juiste thema kan uw website aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker maken en de betrokkenheid van bezoekers verbeteren.
Wat is een WordPress Thema en hoe werkt het?
Een WordPress thema is een map met bestanden die samenwerken om het ontwerp van uw site te maken. Een thema bevat sjabloonbestanden, stylesheets, afbeeldingen en eventueel JavaScript-bestanden. Al deze bestanden veranderen hoe uw blogberichten en pagina’s worden weergegeven.
Het veranderen van uw WordPress thema verandert niet noodzakelijk uw blog inhoud, pagina’s, gebruikers, of andere informatie opgeslagen in uw database. Uw thema verandert alleen hoe al die informatie wordt weergegeven aan de bezoekers van uw website.
Er zijn duizenden gratis en premium thema’s beschikbaar die u kunt gebruiken.
Gratis thema’s kunt u downloaden uit de officiële WordPress themadirectory, of u kunt premium thema’s kopen met meer geavanceerde functies van externe ontwikkelaars. U kunt zelfs uw eigen aangepaste thema’s maken voor een uniek webdesign.
Thema vs. Template: Wat is het verschil?
Vaak kunnen de termen WordPress-thema en WordPress-template beginners in verwarring brengen.
Template bestanden maken deel uit van een WordPress thema, samen met andere soorten bestanden zoals stylesheets, scripts en afbeeldingen. Je kunt template bestanden niet afzonderlijk installeren. Ze werken samen met de rest van de bestanden in een WordPress thema om het ontwerp van uw website te veranderen.
Een template bestand bestuurt slechts één pagina of een deel van een pagina. In de meeste thema’s zijn er bijvoorbeeld aparte template bestanden voor de header, footer, sidebar, comments en andere secties van je site. De template bestanden helpen om te bepalen welke informatie wordt weergegeven samen met de lay-out van elke pagina.
WordPress gebruikt een template hiërarchie die bepaalt welke template wordt gebruikt voor welke sectie of pagina.