Ga naar de inhoud

Wat is een widget?

Door Koen Schipper op 8 april, 2018

Geschatte leestijd: 3 minuten

In WordPress zijn widgets inhoudsblokken die u kunt toevoegen aan de zijbalken, voetteksten en andere gebieden van uw site.

Ooit iemands blog bezocht en een foto, inschrijvingsformulier of menu in de zijbalk gezien? Dat zijn allemaal widgets.

Elke widget kan een functie aan uw site toevoegen, zonder dat u daarvoor code hoeft te schrijven. Gebruikelijke widgets om aan je site toe te voegen zijn menu’s, lijsten met populaire berichten, kalenders, banneradvertenties, sociale pictogrammen en meer.

Waar kun je deze widgets toevoegen op je site? Dat hangt af van je WordPress-thema. Veel thema’s hebben zijbalk- en voettekstwidgetgebieden. Met sommige kun je ook widgets plaatsen in de header, homepage of andere delen van je site.

Wat zijn widgets
WordPress-widgets zijn gemaakt om WordPress-gebruikers een eenvoudige en gemakkelijke manier te bieden om het ontwerp en de inhoud van hun site te beheren zonder code te hoeven invoeren.

De meeste WordPress thema’s ondersteunen widgets. Afhankelijk van uw WordPress thema, kunnen widgetgebieden in de kop, voettekst, zijbalk, direct onder de inhoud van uw blogbericht, en bijna elk ander gebied.

WordPress wordt standaard geleverd met verschillende widgets, waaronder categorieën, tag cloud, navigatiemenu, kalender, zoekbalk, recente berichten en meer.

Veel WordPress plugins voegen ook hun eigen widgets toe die je kunt gebruiken om plugin functionaliteit toe te voegen aan verschillende secties. Je kunt bijvoorbeeld een e-mail nieuwsbrief formulier toevoegen aan je zijbalk, of een contactformulier toevoegen aan je voettekst met een plugin als WPForms.

Widgets kunnen echt nuttig zijn om uw bezoekers te helpen navigeren op uw site en hen aan te moedigen acties te ondernemen, zoals het inschrijven op uw nieuwsbrief of u te volgen op sociale media.

Wat is het verschil tussen een Widget en een Plugin?

Veel mensen willen het verschil weten tussen een widget en een WordPress plugin.

Zie het als het verschil tussen apps en widgets op je smartphone.

Simpel gezegd, plugins zijn als smartphone apps. Het zijn uitbreidingen die geïnstalleerd en geactiveerd moeten worden vanuit het admin plugin scherm om gebruikt te kunnen worden.

Plugins kunnen allerlei functies en mogelijkheden toevoegen aan je WordPress website. Waaronder het toevoegen van meer widgets die je kunt gebruiken. Maar niet alle plugins voegen widgets toe. Dat hangt helemaal af van het doel van de plugin.

Anderzijds zijn widgets drag-and-drop blokken die je kunt gebruiken om inhoud toe te voegen aan de zijbalk en andere gebieden van je site. Sommige widgets worden meegeleverd met uw standaard WordPress installatie, en u kunt ook meer widgets toevoegen door bepaalde plugins te gebruiken.

Deze widgets worden geplaatst in specifieke inhoudsgebieden die widgetgebieden worden genoemd, en vervolgens kunnen uw bezoekers die inhoud op uw site zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *