Ga naar de inhoud

Wat is het dashboard?

Door Koen Schipper op 6 september, 2017

Geschatte leestijd: 4 minuten

Het WordPress Dashboard is het eerste scherm dat een gebruiker ziet na een succesvolle aanmelding in het beheerdersgedeelte van de website. Het is een verzameling van verschillende widgets, elementen en menu’s waarmee u de inhoud van uw website kunt beheren en een snel overzicht krijgt van de functies van uw website. Beweeg uw cursor om snel te navigeren tussen verschillende secties van uw site vanuit het Dashboard scherm.

Laten we nu de verschillende onderdelen van het Dashboard hoofdscherm verkennen.

Dashboard menu

Het WP admin Dashboard toont een navigatiemenu aan de linkerkant van het scherm dat bestaat uit verschillende menu-opties zoals berichten, media, pagina’s, opmerkingen, tabblad uiterlijk, plugins, gebruikers, hulpmiddelen en instellingen. Met je Dashboard-menu kun je snel naar verschillende onderdelen van je website navigeren om ze te beheren.

Schermopties

Standaard toont WordPress zes widgets op het WordPress admin paneel. Dat zijn: “Site Health Status”, “In één oogopslag”, “Activiteit”, “Quick Draft”, “WordPress Evenementen en Nieuws” en “Welkom”.

Met “Schermopties” kunt u deze widgets op het beheerscherm met één simpele klik weergeven of verbergen. Om een widget weer te geven, vink je gewoon het vakje voor de naam van de widget aan in het schermopties gebied. Evenzo, om een widget te verbergen verwijdert u het vinkje voor de naam van de widget.

Welkom bij WordPress

Het hoofdscherm van het Dashboard bestaat uit drie kolommen. De linkerkolom bevat de knop “Uw site aanpassen”, waarmee u uw site kunt aanpassen of uw thema-instellingen volledig kunt wijzigen.

De middelste kolom bevat links voor het schrijven van uw eerste blogbericht, het maken van een about-pagina, het instellen van de startpagina en het bekijken van de voorkant van uw website. De rechterkolom biedt handige links voor het beheren van widgets en menu’s, instellingen met betrekking tot commentaar, en links naar de WordPress installatiegids.

Site gezondheidsstatus

Deze widget helpt website eigenaren om de snelheid, prestaties en veiligheid van hun WordPress website in de gaten te houden. Site Health helpt gebruikers om problemen te identificeren en helpt hen bij het oplossen van die problemen. Site Health scoort de gezondheid van je WordPress na het uitvoeren van een reeks tests. De resultaten worden beoordeeld met drie verschillende labels (Goed, Aanbevolen en Kritiek). Wanneer u op het “Site Health scherm” klikt, ziet u twee pagina’s (Status pagina en Info pagina) die de resultaten en statussen van uw website weergeven.

Als u de tests hebt doorstaan, wordt de gezondheid van uw site gelabeld als “Goed”. Dan als u “Aanbevolen” ziet, betekent dit dat sommige veranderingen nodig zijn, maar niet noodzakelijk. Als u de tests niet hebt doorstaan, krijgt de site de status “Kritiek”. Het betekent dat er enkele belangrijke problemen zijn die je onmiddellijk moet overwegen op te lossen.

Snel Ontwerp

Quick Draft is een mini-posteditor waarmee u snel een concept voor uw nieuwe websiteposts kunt maken. Om een snel ontwerp te maken, voert u de titel en de inhoud in. Klik vervolgens op de knop “Concept opslaan”, en het bericht wordt opgeslagen als een concept, dat u later kunt bewerken in het gedeelte “Berichten”. Recente concepten worden ook getoond in de widget “Quick Draft”.

WordPress nieuws en evenementen

Deze widget toont het laatste nieuws en evenementen over WordPress, zoals de nieuwe updates, waarschuwingen, komende evenementen en meetups die worden gedeeld vanaf de officiële WordPress blog.

Activiteit

Dit blok toont recent gepubliceerde berichten en de laatste commentaren op je blog. Het geeft je ook de snelle links om naar verschillende commentaarsecties te gaan, zodat je commentaar kunt goedkeuren, beantwoorden, bewerken, spammen of weggooien, allemaal onderaan de widget.

In één oogopslag

Het gedeelte “In één oogopslag” geeft een overzicht van het totale aantal gepubliceerde blogberichten, pagina’s en commentaren op uw site. Als u op de individuele links klikt, gaat u naar dat specifieke scherm. “In een oogopslag” toont ook de huidige versie die u gebruikt van WordPress, evenals het actieve thema dat is geselecteerd voor uw site.

Werkbalk

De werkbalk staat bovenaan elk Admin-scherm. Hij bevat links naar functies zoals het toevoegen van een nieuw bericht, het bekijken van hangende commentaren en het bewerken van uw profiel. Veel onderdelen van de werkbalk klappen uit als u er met de muis overheen gaat om meer opties weer te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *