Ga naar de inhoud

WordPress Plugins toestemming geven om gegevens te verzamelen?

Door Koen Schipper op 17 mei, 2023

Geschatte leestijd: 3 minuten

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het laten verzamelen van gegevens van uw WordPress site door plugins, en wanneer dit een onaanvaardbaar veiligheidsrisico vormt.

Welke WordPress Plugins verzamelen gegevens van uw website?

De meeste plugins verzamelen GEEN gegevens van je WordPress website. Sommige plugins kunnen je echter vragen om anonieme gebruiksgegevens te delen met de ontwikkelaars, zodat de plugin verbeterd kan worden.

Bijvoorbeeld, op de pagina instellingen van diverse plugins, vind je een optie genaamd ‘Gebruikstracering toestaan’.

Net als het achterlaten van plugin reviews, is het delen van geanonimiseerde gegevens met gerenommeerde plugins een nuttige manier om plugin ontwikkelaars te ondersteunen.

De regels van WordPress.org vereisen dat alle gratis plugins toestemming van de gebruiker MOETEN krijgen voordat dergelijke gebruikstracering wordt ingeschakeld, dus je kunt er zeker van zijn dat niemand de gegevens van je website zal verzamelen, tenzij je ze daar specifiek toestemming voor geeft.

Nu ben je misschien geïnteresseerd in de soorten gebruiksgegevens die plugin-ontwikkelaars helpen.

Moet je WordPress Plugins toestaan om gegevens van je site te verzamelen?

Nu je de voordelen van het delen van gebruiksgegevens voor de plugin-ontwikkelaar ziet, beantwoorden we de vraag of je moet toestaan dat plugins gegevens van je WordPress site verzamelen. Deze beslissing moet per geval worden genomen. Hier zijn enkele richtlijnen.

Anoniem gebruik bijhouden

Wanneer een gerenommeerde plugin anoniem gegevens van je website verzamelt, dan is het normaal gesproken veilig om gebruiksgegevens te delen met de ontwikkelaar.

Je kunt kijken naar de reputatie van de auteur. Als de plugin populair is, dan kun je erop vertrouwen dat ze de gegevens op verantwoorde wijze verzamelen en gebruiken. Je kunt zelfs contact met ze opnemen en vragen hoe ze de verzamelde gegevens gebruiken.

Ook, als je vertrouwen op de plugin om noodzakelijke functies toe te voegen aan uw website, dan kunt u helpen de ontwikkelaar om de plugin te verbeteren en functies toe te voegen door het delen van anonieme gebruiksgegevens.

Gegevens gekoppeld aan je website of e-mailadres

Niet alle gegevens worden echter anoniem verzameld. Er kunnen bijvoorbeeld plugins zijn die je gebruiksactiviteit koppelen aan je specifieke website of zelfs een individueel e-mailadres.

In deze gevallen moet je voorzichtig zijn. Het is normaal gesproken geen goed idee om dergelijke gedetailleerde informatie over uw website vrijelijk te delen met derden.

Je kunt meer te weten komen door onze gids over de beste praktijken voor WordPress-beveiliging te lezen.

Nietige of illegale plugins

Als je je website veilig wilt houden, gebruik dan nooit nietige thema’s en plugins, of illegale kopieën van premium WordPress producten.

Dat komt omdat je niet kunt weten hoe ze zijn aangepast. Ze kunnen gevoelige informatie over je website verzamelen zonder je toestemming. Ze kunnen zelfs malware verspreiden onder je gebruikers of hackers toegang geven tot je site.

Nietige en illegale plugins vormen een ernstig veiligheidsrisico. Daarom raden wij je aan nooit toe te staan dat gegevens worden verzameld met een nietige of illegaal gekopieerde plugin of thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *