Geschatte leestijd: 25 minuten

Wil je de snelheid van jouw WordPress website optimaliseren? Door snelheid optimalisatie kun je de gebruikerservaring verbeteren, jouw paginaweergaves vergroten en je WordPress SEO verbeteren. In dit artikel delen we de meest nuttige tips voor het optimaliseren van de snelheid van jouw WordPress website om de prestaties te verbeteren en jouw website te versnellen.

In tegenstelling tot andere “X beste WordPress caching plugin”-lijsten of generieke “X tips voor het versnellen van WordPress”-tutorials, biedt dit artikel een uitgebreide handleiding voor het optimaliseren van de snelheid van jouw WordPress website.

We hebben geprobeerd om alles wat relevant is voor dit onderwerp in dit artikel op te nemen, zoals waarom snelheid belangrijk is, wat jouw WordPress website vertraagt en bruikbare stappen die je kunt nemen om jouw WordPress snelheid onmiddellijk te verbeteren.

Om het gemakkelijk voor je te maken, hebben we een inhoudsopgave toegevoegd om jou te helpen navigeren door onze ultieme handleiding voor het versnellen van jouw WordPress website.

Inhoudsopgave

Basis van WordPress snelheid optimalisatie

WordPress versnellen in eenvoudige stappen (geen code)

WordPress snelheid optimalisatie praktische tips

Fine-tuning WordPress voor extra snelheid (geavanceerd)

Basis van WordPress snelheid optimalisatie

Waarom is snelheid belangrijk voor jouw WordPress website?

Studies tonen aan dat van 2000 tot 2016 de gemiddelde menselijke aandachtsspanne is gedaald van 12 seconden tot 7 seconden.

Wat betekent dit voor jou als eigenaar van een website?

Je hebt heel weinig tijd om gebruikers je inhoud te laten zien en hen te overtuigen om op je website te blijven.

Een trage website betekent dat gebruikers mogelijk jouw website verlaten voordat deze zelfs wordt geladen.

Volgens een StrangeLoop-casestudy waarbij Amazon, Google en andere grotere sites betrokken waren, kan een vertraging van 1 seconde bij het laden van de pagina leiden tot 7% verlies in conversies, 11% minder paginaweergaven en 16% minder klanttevredenheid.

Daarbovenop hebben Google en andere zoekmachines al langzamere websites bestraft door ze in de zoekresultaten te laten dalen, wat betekent dat er minder verkeer is voor trage websites.

Kortom, als je meer verkeer, abonnees en inkomsten uit jouw website wilt halen, moet je jouw WordPress website SNEL maken!

[Terug naar boven ↑]

Hoe controleer je de snelheid van je WordPress website?

Vaak denken beginners dat hun website in orde is, alleen maar omdat de website niet traag voelt op hun computer. Dat is een ENORME fout.

Omdat je regelmatig jouw eigen website bezoekt, slaan moderne browsers zoals Chrome jouw website op in de cache en halen de website op zodra je een adres begint te typen. Hierdoor wordt jouw website bijna onmiddellijk geladen.

Een normale gebruiker die jouw website voor de eerste keer bezoekt, heeft echter mogelijk niet dezelfde ervaring.

Gebruikers op verschillende geografische locaties zullen zelfs een heel andere ervaring hebben.

Dit is de reden waarom we aanbevelen dat je de snelheid van jouw website test met behulp van een tool zoals de WordPress snelheidstest van IsItWP.

Het is een gratis online tool waarmee je de snelheid van jouw website kunt testen.

IsItWP snelheidstest

Nadat je de testsnelheid van jouw website hebt uitgevoerd, vraag je je misschien af wat een goede website snelheid is waarnaar je moet streven?

Een goede pagina laadtijd is minder dan 2 seconden.

Hoe sneller je de website kunt maken, hoe beter het is. Enkele milliseconden aan verbeteringen hier en daar kunnen er toe leiden dat je de helft of zelfs een volle seconde scheert van je laadtijd.

[Terug naar boven ↑]

Wat vertraagt jouw WordPress website?

Jouw snelheidstest rapport heeft waarschijnlijk meerdere aanbevelingen voor verbetering. Het grootste deel hiervan is echter technisch jargon dat moeilijk door beginners kan worden begrepen.

Leren wat jouw website vertraagt, is de sleutel tot het verbeteren van de prestaties en het nemen van slimmere langetermijnbeslissingen.

De belangrijkste oorzaken van een trage WordPress website zijn:

  • Webhosting – Wanneer jouw webhosting server niet correct is geconfigureerd, kan dit de snelheid van jouw website negatief beïnvloeden.
  • WordPress configuratie – Als jouw WordPress site geen cachepagina’s weergeeft, wordt jouw server overbelast waardoor jouw website traag laad of helemaal crasht.
  • Paginaformaat – Voornamelijk afbeeldingen die niet zijn geoptimaliseerd voor het internet.
  • Slechte plugins – Als je een slecht gecodeerde plugin gebruikt, kan dit jouw website aanzienlijk vertragen.
  • Externe scripts – Externe scripts zoals advertenties, lettertype laders, enz. kunnen ook een enorme impact hebben op de prestaties van jouw website.

Nu je weet wat jouw WordPress website vertraagt, laten we eens kijken hoe je jouw WordPress website kan versnellen.

[Terug naar boven ↑]

Het belang van goede WordPress hosting

Jouw WordPress hostingservice speelt een belangrijke rol bij de prestaties van websites. Een goede shared hosting provider zoals Bluehost of Siteground neemt extra maatregelen om jouw website te optimaliseren voor betere prestaties.

Bij shared hosting deel je echter de server capaciteiten met veel andere klanten. Dit betekent dat als jouw aangrenzende site veel verkeer ontvangt, dit van invloed kan zijn op de gehele server prestaties, wat op zijn beurt jouw website zal vertragen.

Aan de andere kant geeft het gebruik van een beheerde WordPress hostingservice jou de meest geoptimaliseerde serverconfiguraties voor het uitvoeren van WordPress. Beheerde WordPress hostingbedrijven bieden ook automatische back-ups, automatische WordPress updates en geavanceerdere beveiligingsconfiguraties om jouw website te beschermen.

We raden Siteground aan als onze geprefereerde WordPress hostingprovider. Ze zijn ook de meest populaire in de industrie.

[Terug naar boven ↑]

WordPress versnellen in eenvoudige stappen (geen code)

We weten dat het aanbrengen van wijzigingen in de configuratie van jouw website een angstaanjagende gedachte kan zijn voor beginners, vooral als je geen techneut bent.

Maar maak je geen zorgen, je bent niet de enige. We hebben honderden WordPress gebruikers geholpen hun WordPress prestaties te verbeteren.

We laten je zien hoe je jouw WordPress site met slechts een paar klikken kunt versnellen (code is niet nodig).

Als u kunt wijzen en klikken, dan kan je dit doen!

Installeer een WordPress caching plugin

WordPress pagina’s zijn “dynamisch”. Dit betekent dat ze elke keer worden opgebouwd wanneer iemand een bericht of pagina op jouw website bezoekt.

Om jouw pagina’s te bouwen, moet WordPress een proces uitvoeren om de vereiste informatie te vinden, alles samen te voegen en vervolgens weer te geven aan jouw gebruiker.

Dit proces omvat veel stappen en het kan jouw website aanzienlijk vertragen wanneer meerdere mensen tegelijk jouw website bezoeken.

Daarom raden we aan dat elke WordPress site een caching plugin gebruikt. Caching kan jouw WordPress site overall ongeveer 2x tot 5x sneller maken.

Dit is hoe het werkt.

In plaats van elke keer het hele proces voor het genereren van pagina’s door te nemen, maakt jouw caching plugin een kopie van de pagina na de eerste keer laden en laad deze vervolgens in de cache versie voor elke volgende gebruiker.

pagina caching

Zoals je in de bovenstaande afbeeldingen kunt zien, haalt jouw server wanneer een gebruiker jouw WordPress site bezoekt, informatie op uit een MySQL-database en jouw PHP-bestanden. Vervolgens wordt alles samengevoegd in HTML-inhoud die aan de gebruiker wordt aangeboden.

Het is een lang proces, maar je kunt er veel van overslaan als je in plaats daarvan caching gebruikt.

Er zijn veel goede WordPress caching plugins beschikbaar, maar we raden aan om de WP Rocket (premium) of W3 Total Cache (gratis) plugin te gebruiken.

Veel WordPress hostingbedrijven zoals Bluehost en SiteGround bieden ook caching oplossingen aan.

SiteGround SuperCacher

Als je SiteGround gebruikt, log je in op het cPanel hosting panel en schakel je SuperCacher in onder ‘Site improvement tools’.

Siteground SuperCacher

Hierna moet je de SG Optimizer plugin in WordPress installeren en activeren om SuperCacher instellingen te beheren.

Bluehost Caching

Als je Bluehost gebruikt, ga je naar het gedeelte My Sites » Performance om caching in te schakelen.

Als je een beheerde WordPress hostingprovider gebruikt, heb je geen caching plugin nodig omdat deze standaard is ingebouwd en is ingeschakeld.

Bonus: je kan caching plugins combineren met een webapplicatie-firewall zoals CloudFlare of Sucuri voor maximale prestatieverbetering.

[Terug naar boven ↑]

Optimaliseer afbeeldingen voor snelheid

Afbeelding optimaliseren

Afbeeldingen brengen jouw content tot leven en helpen de betrokkenheid te vergroten. Onderzoekers hebben ontdekt dat het gebruik van gekleurde afbeeldingen ervoor zorgt dat mensen 80% meer geneigd zijn om jouw bericht te lezen.

Als jouw afbeeldingen echter niet zijn geoptimaliseerd, kunnen ze meer schade aanrichten dan helpen. In feite zijn niet-geoptimaliseerde afbeeldingen een van de meest voorkomende snelheidsproblemen die we tegenkomen op beginnende websites.

Voordat je een foto direct vanaf jouw telefoon of camera uploadt, raden we aan dat je fotobewerkings software gebruikt om jouw afbeeldingen voor internet te optimaliseren.

In hun oorspronkelijke formaten kunnen deze foto’s enorme bestandsgroottes hebben. Maar op basis van de indeling van het afbeeldingsbestand en de compressie die je kiest in jouw bewerkingssoftware, kan je de afbeeldingsgrootte tot 5x verkleinen.

Bij WPuptodate gebruiken we slechts twee afbeeldingsextenties: JPEG en PNG.

Nu vraag je je misschien af: wat is het verschil?

Welnu, het PNG-beeldformaat is niet gecomprimeerd. Wanneer je een afbeelding comprimeert, verliest deze wat informatie, dus een niet-gecomprimeerde afbeelding is van hogere kwaliteit met meer details. Het nadeel is dat het een grotere bestandsgrootte heeft, dus het laden duurt langer.

JPEG daarentegen is een gecomprimeerd bestandsformaat dat de beeldkwaliteit enigszins verlaagt, maar aanzienlijk kleiner is.

Dus hoe bepalen we welk beeldformaat moet worden gekozen?

  • Als onze foto of afbeelding veel verschillende kleuren heeft, gebruiken we JPEG.
  • Als het een eenvoudiger afbeelding is of als we een transparante afbeelding nodig hebben, gebruiken we PNG.

[Terug naar boven ↑]

WordPress snelheid optimalisatiepraktische tips

Na het installeren van een caching plugin en het optimaliseren van jouw afbeeldingen, zal je merken dat jouw site veel sneller gaat laden.

Maar als je jouw website echt zo snel mogelijk wilt houden, moet je de onderstaande praktische tips gebruiken.

Deze tips zijn niet te technisch, dus je hoeft geen code te kennen om ze te implementeren. Maar het gebruik ervan zal veelvoorkomende problemen voorkomen die jouw website zullen vertragen.

Houd jouw WordPress site up-to-date

Als goed onderhouden open source-project wordt WordPress regelmatig bijgewerkt. Elke update biedt niet alleen nieuwe functies, maar ook beveiligingsproblemen en bugs. Jouw WordPress thema en plugins kunnen ook regelmatig worden bijgewerkt.

Als eigenaar van een website is het jouw verantwoordelijkheid om jouw WordPress site, -thema en -plugins bij te werken naar de nieuwste versies. Als je dit niet doet, kan jouw site traag en onbetrouwbaar worden en kwetsbaar maken voor aanvallen van hackers.

[Terug naar boven ↑]

Optimaliseer achtergrondprocessen

Achtergrondprocessen in WordPress zijn geplande taken die op de achtergrond van jouw WordPress website worden uitgevoerd. Hieronder volgen enkele voorbeelden van achtergrondtaken die op een WordPress site worden uitgevoerd:

  • WordPress backup plugin-taken
  • WordPress cron jobs om geplande berichten te publiceren
  • WordPress cron jobs om te controleren op updates
  • Zoekmachines en andere crawlers die content proberen op te halen

Taken zoals cron jobs voor geplande berichten en updates hebben een minimale impact op de prestaties van de website.

Andere achtergrondprocessen zoals backup plugins en overmatig crawlen door zoekmachines kunnen echter een website vertragen.

Voor backup plugins moet je ervoor zorgen dat jouw WordPress backup plugin alleen wordt uitgevoerd als er weinig verkeer op jouw website aanwezig is. Je moet ook de frequentie aanpassen van backups en gegevens waarvan een backup moet worden gemaakt.

Als je dagelijks bijvoorbeeld een volledige backup maakt terwijl je slechts twee keer per week nieuwe berichten publiceert, moet je dat aanpassen.

Als je vaker backups wilt maken, zoals realtime backups, raden we jeaan een SaaS-oplossing te gebruiken, zodat je jouw server niet belast.

Wat crawlen betreft, moet je jouw crawlrapporten in de Google Search console in de gaten houden. Frequente crawls die in fouten terechtkomen, kunnen ervoor zorgen dat jouw website langzamer reageert of niet meer reageert.

[Terug naar boven ↑]

Gebruik samenvattingen op de homepage en archief pagina’s

WordPress geeft standaard de volledige inhoud van elk artikel op jouw homepage en archief pagina’s weer. Dit betekent dat jouw homepage, categorieën, tags en andere archief pagina’s langzamer worden geladen.

Een ander nadeel van het tonen van volledige artikelen op deze pagina’s is dat gebruikers niet de behoefte voelen om het eigenlijke artikel te bezoeken. Dit kan jouw paginaweergaven en de tijd die jouw gebruikers op jouw website besteden, verminderen.

Om jouw laadtijden voor archiefpagina’s te versnellen, kan je jouw site instellen op het weergeven van samenvattingen in plaats van de volledige inhoud.

U kunt navigeren naar Instellingen » Lezen en selecteer bij het kopje: Voor elk artikel in de feed, toon: “Samenvatting” in plaats van “Volledige tekst”.

[Terug naar boven ↑]

Reacties verdelen over meerdere pagina’s

Krijgt je veel reacties op jouw berichten? Gefeliciteerd! Dat is een goede indicator voor een betrokken publiek.

Maar het nadeel is dat het laden van al deze opmerkingen van invloed kan zijn op de snelheid van jouw site.

WordPress wordt geleverd met een ingebouwde oplossing. Ga gewoon naar Instellingen » Discussie en vink het vakje aan naast de optie “Reacties over meerdere pagina’s verdelen”.

[Terug naar boven ↑]

Gebruik een Content Delivery Network (CDN)

Weet je nog hoe we hierboven hebben vermeld dat gebruikers op verschillende geografische locaties verschillende laadtijden op jouw site kunnen ervaren?

Dat komt omdat de locatie van jouw webhostingservers van invloed kan zijn op de snelheid van jouw site.

Stel dat jouw webhostingbedrijf zijn servers in Nederland heeft staan. Een bezoeker die ook in Nederland is, ervaart over het algemeen een lagere laadtijd dan een bezoeker uit India.

Het gebruik van een Content Delivery Network (CDN) kan bijdragen aan het versnellen van de laadtijden voor al jouw bezoekers.

Een CDN is een netwerk dat bestaat uit servers over de hele wereld. Elke server slaat “statische” bestanden op die worden gebruikt om jouw website samen te stellen.

Deze statische bestanden bevatten niet-veranderende bestanden zoals afbeeldingen, CSS en JavaScript, in tegenstelling tot jouw WordPress-pagina’s die “dynamisch” zijn.

Wanneer je een CDN gebruikt, worden elke keer dat een gebruiker jouw website bezoekt, deze statische bestanden aangeboden vanaf de server die zich het dichtst bij hen bevindt. Jouw eigen webhostingserver zal ook sneller zijn, aangezien het CDN veel van het werk aan het doen is.

We raden aan om StackPath CDN te gebruiken. We hebben MaxCDN gebruikt op al onze websites. MaxCDN is tegenwoordig onderdeel van StackPath.

Het werkt goed met WordPress websites en complimenteert je bestaande WordPress caching plugins voor nog snellere laadtijden.

[Terug naar boven ↑]

Upload geen audio-/videobestanden rechtstreeks naar WordPress

Upload geen audio-/videobestanden rechtstreeks naar WordPress

Je kan audio- en videobestanden direct uploaden naar jouw WordPress site en deze automatisch weergeven in een HTML5-speler…

Maar dat zou je NOOIT moeten doen!

Het hosten van audio en video’s kost je bandbreedte. Er kunnen door jouw webhostingbedrijf extra kosten in rekening worden gebracht, of ze kunnen zelfs jouw site helemaal afsluiten, zelfs als jouw abonnement ‘onbeperkte’ bandbreedte bevat.

Als je grote mediabestanden host, neemt jouw backupgrootte enorm toe en wordt het voor jou moeilijk om WordPress vanaf een backup te herstellen.

Gebruik in plaats daarvan een audio- en videohostingservice zoals YouTube, Vimeo, DailyMotion, SoundCloud, enz., en laat ze het harde werk voor hun rekening nemen. Ze hebben de bandbreedte ervoor!

WordPress heeft een ingebouwde functie voor video embedding, zodat je de URL van je video rechtstreeks in je bericht kunt kopiëren en plakken en deze automatisch wordt ingesloten.

Als je een podcast website maakt met WordPress, dan raden wij de podcast hostingservice Blubrry aan voor de beste prestaties.

[Terug naar boven ↑]

Gebruik een thema dat is geoptimaliseerd voor snelheid

Gebruik een thema dat is geoptimaliseerd voor snelheid

Wanneer je een thema voor jouw website selecteert, is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan snelheid optimalisatie. Sommige mooie en indrukwekkend ogende thema’s zijn eigenlijk slecht gecodeerd en kunnen je site langzamer maken.

Het is meestal beter om voor een eenvoudiger thema te gaan dan een thema te kiezen dat vol zit met complexe layouts, flitsende animaties en andere onnodige functies. Je kunt altijd die functies toevoegen met WordPress plugins van hoge kwaliteit.

Premium WordPress thema winkels zoals StudioPress, Themify en CSSIgniter bieden thema’s die goed gecodeerd zijn en geoptimaliseerd zijn voor snelheid.

[Terug naar boven ↑]

Gebruik snellere plugins

Gebruik snellere plugins voor jouw website

Slecht gecodeerde WordPress plugins leiden vaak naar veel problemen, ongeacht of jouw site deze nodig heeft of niet. Dit verhoogt de laadsnelheid van jouw pagina en vertraagt jouw site.

Om je te helpen bij het kiezen van de beste plugins, publiceren we vaak onze deskundige keuze uit de beste WordPress plugin showcases. We besteden speciale aandacht aan gebruiksgemak, gebruikerservaring en vooral de prestaties.

Hieronder volgen enkele van onze keuzes voor de meest voorkomende plugin categorieën voor WordPress.

  • WPForms – Snelste en meest gebruiksvriendelijke plugin voor contactformulieren voor WordPress.
  • Soliloquy – Als je sliders aan jouw site wil toevoegen, is Soliloquy de beste plugin voor WordPress sliders op het gebied van prestaties en functies.
  • Envira Gallery – plugins voor fotogalerijen kunnen WordPress ook vertragen. We hebben de tests uitgevoerd en vonden Envira Gallery de snelste plugin voor fotogalerijen voor WordPress.
  • Shared Counts – Social media plugins laden extra scripts. Shared Counts is een van de snelste plugins voor sociale media voor WordPress.

Afgezien van onze eigen aanbevelingen, kan je jouw eigen tests uitvoeren. Voer snelheidscontroles uit voor en na het installeren van een plu-in om de impact ervan op de prestaties te vergelijken.

[Terug naar boven ↑]

Fine-tuning WordPress voor extra snelheid (geavanceerd)

Als je de aanbevolen procedures voor het optimaliseren van WordPress websites en de basis snelheid optimalisatie tips van hierboven gebruikt, zie je al een grote verbetering in de laadtijden van jouw site.

Maar elke fractie van een seconde telt. Als je de hoogst mogelijke snelheid wilt hebben, wil je nog een paar wijzigingen aanbrengen.

De volgende tips zijn een beetje technischer, waarbij sommige je vragen jouw site bestanden te wijzigen of basiskennis van PHP hebben. Je moet ervoor zorgen dat je eerst een backup van jouw site maakt, voor het geval dat.

Splits lange berichten in pagina’s

Lezers houden vaak van blogberichten die langer en grondiger zijn. Langere berichten hebben zelfs de neiging om hoger te scoren in zoekmachine resultaten.

Maar als je lange artikelen met veel afbeeldingen publiceert, kan dit jouw laadtijden schaden.

Overweeg in plaats daarvan jouw langere berichten op te splitsen in meerdere pagina’s.

WordPress wordt geleverd met ingebouwde functionaliteit om dat te doen. Voeg eenvoudig de <!––nextpage––> tag in jouw artikel toe, waar je het bericht naar de volgende pagina wilt splitsen. Doe dat nog een keer als je het artikel ook op de volgende pagina wilt splitsen.

[Terug naar boven ↑]

Externe HTTP-aanvragen verminderen

Externe HTTP-aanvragen verminderen

Veel WordPress plugins en -thema’s laden allerlei soorten bestanden van andere websites. Deze bestanden kunnen scripts, stylesheets en afbeeldingen van externe bronnen zoals Google, Facebook, analyseservices, enzovoort bevatten.

Het is prima om er een paar te gebruiken. Veel van deze bestanden zijn geoptimaliseerd om zo snel mogelijk te laden, dus het is sneller dan ze op jouw eigen website te hosten.

Maar als jouw plugins veel van deze verzoeken indienen, kan jouw website aanzienlijk vertragen.

Je kan al deze externe HTTP-aanvragen verminderen door scripts en stijlen uit te schakelen of in één bestand samen te voegen.

[Terug naar boven ↑]

Database aanvragen verminderen

Database oproepen verminderen

Opmerking: deze stap is wat technischer en vereist basiskennis van PHP- en WordPress template bestanden.

Helaas zijn er veel slecht gecodeerde WordPress thema’s. Ze negeren de standaard practices van WordPress en maken uiteindelijk directe database aanvragen of te veel onnodige verzoeken aan de database. Dit kan je server echt vertragen door er te veel werk naar toe te sturen.

Zelfs goed gecodeerde thema’s kunnen een code hebben die database aanvragen maakt om de basisinformatie van je blog te krijgen.

In dit voorbeeld, elke keer dat je <?PHP ziet, is dit het begin van een nieuwe database aanvraag:

1

2
3

4
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="<?php language_attributes(); ?>">
<head profile="http://gmpg.org/xfn/11">
<meta http-equiv="Content-Type" content="<?php bloginfo('html_type'); ?>
charset=<?php bloginfo('charset'); ?>" />

Daar kan je echter de ontwikkelaars van de thema’s niet de schuld voor geven. Ze hebben eenvoudigweg geen andere manier om erachter te komen in welke taal jouw website staat ingesteld.

Maar als je jouw site aanpast via een child theme, kan je deze database aanvragen vervangen door jouw specifieke informatie om al die database aanvragen te verminderen.

1
2
3

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="ltr">
<head profile="http://gmpg.org/xfn/11">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Controleer jouw parent thema voor instanties als deze die gemakkelijk kunnen worden vervangen door statische informatie.

[Terug naar boven ↑]

Optimaliseer de WordPress database

Optimaliseer de WordPress database

Nadat je WordPress een tijdje hebt gebruikt, beschikt jouw database over veel informatie die je waarschijnlijk niet meer nodig hebt. Voor betere prestaties kan je jouw database optimaliseren om al die onnodige informatie kwijt te raken.

Dit kan eenvoudig worden gedaan met de WP-Sweep plugin. Hiermee kan je jouw WordPress database opschonen door items als oude berichten, revisies, ongebruikte tags, enz. te verwijderen. Het optimaliseert ook de structuur van jouw database met slechts één klik.

[Terug naar boven ↑]

Beperk de post revisies

Revisies nemen ruimte in in jouw WordPress database. Sommige gebruikers zijn van mening dat revisies ook van invloed kunnen zijn op sommige database query’s die worden uitgevoerd door plugins. Als de plugin niet specifiek post revisies uitsluit, kan dit jouw site vertragen door onnodig door hen te zoeken.

Je kan eenvoudig het aantal revisies beperken dat WordPress bijhoudt voor elk artikel. Voeg eenvoudig deze regel code toe aan jouw wp-config.php bestand.

1define( 'WP_POST_REVISIONS', 4 );

Deze code beperkt WordPress om alleen jouw laatste 4 revisies van elke post of pagina op te slaan en verwijdert oudere revisies automatisch.

[Terug naar boven ↑]

Schakel hotlinken van jouw content uit

Als je kwaliteitscontent op jouw WordPress site maakt, is de trieste waarheid dat deze waarschijnlijk vroeg of laat wordt gestolen.

Eén manier waarop dit gebeurt is wanneer andere websites jouw afbeeldingen rechtstreeks vanuit hun URL’s op jouw website weergeven, in plaats van ze naar hun eigen servers te uploaden. Ze stelen namelijk jouw bandbreedte voor webhosting en je krijgt er geen verkeer voor te zien.

Voeg eenvoudig deze code toe aan jouw .htaccess bestand om het hotlinken van afbeeldingen van jouw WordPress site te blokkeren.

1

2
3
4

5

6
#disable hotlinking of images with forbidden or custom image
optionRewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?wpuptodate.nl [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]

Opmerking: vergeet niet om wpuptodate.nl te vervangen door jouw eigen domeinnaam.

[Terug naar boven ↑]

Gebruik lazy loading indien nodig

Gebruik lazy loading indien nodig in WordPress

Als je veel afbeeldingen, meerdere ingesloten video’s en fotogalerieën toevoegt aan jouw blogposts, kan jouw site profiteren van lazy loading.

In plaats van het gelijk laden van al jouw afbeeldingen en video’s, download lazy loading alleen de afbeeldingen die zichtbaar zullen zijn op het scherm van de gebruiker. Het vervangt alle andere afbeeldingen en ingesloten video’s met een tijdelijke afbeelding.

Als een gebruiker naar beneden scrolt, laadt jouw website afbeeldingen die nu zichtbaar zijn in het weergavegebied van de browser. Je kan afbeeldingen, video’s en zelfs WordPress opmerkingen en gravatars lazy loaden.

[Terug naar boven ↑]

Gebruik een website Firewall op DNS niveau

Gebruik een website Firewall op DNS niveau

Een WordPress firewall plugin helpt je brute force aanvallen, hackpogingen en malware te blokkeren. Niet alle plugins voor firewalls zijn echter hetzelfde.

Sommige werken op jouw website, dit betekent dat aanvallers jouw webserver al kunnen bereiken voordat ze worden geblokkeerd. Dit is nog steeds effectief voor beveiliging, maar niet optimaal voor prestaties.

Daarom raden we aan om een firewall op DNS niveau te gebruiken, zoals Sucuri of Cloudflare. Deze firewalls blokkeren allerlei verzoeken voordat ze jouw website bereiken.

[Terug naar boven ↑]

Fix HTTPS/SSL fouten zonder een plugin

Fix HTTPS/SSL fouten zonder een plugin

Als je jouw site overzet naar HTTPS/SSL, is het waarschijnlijk dat je fouten met gemengde inhoud(mixed content) tegenkomt.

De eenvoudigste manier om dit te verhelpen is door een plugin te installeren zoals Really Simple SSL. Het probleem is echter dat deze plugins eerst alle URL’s vangen en ze vervolgens wijzigen in HTTPS voordat ze naar de browsers van gebruikers worden verzonden.

Dit heeft een kleine maar merkbare invloed op de prestaties. Je kan dit verminderen door handmatig alle URL’s te corrigeren.

[Terug naar boven ↑]

Gebruik de nieuwste PHP versie

WordPress wordt voornamelijk geschreven in de PHP programmeertaal. Het is een taal aan de serverside, wat betekent dat het op jouw hostingserver is geïnstalleerd en wordt uitgevoerd.

Alle goede WordPress hostingbedrijven gebruiken de meest stabiele PHP-versie op hun servers. Het is echter mogelijk dat jouw hostingbedrijf een iets oudere versie van PHP gebruikt.

De nieuwere PHP 7 is twee keer sneller dan zijn voorgangers. Dat is een enorme prestatieverbetering waar jouw website van moet profiteren.

Je kan zien welke PHP versie jouw site gebruikt door de Version Info plugin te installeren en activeren.

Na activering toont de plugin jouw PHP versie in het voettekst gedeelte van jouw WordPress admin dashboard.

Als jouw website een lagere versie dan PHP 7 gebruikt, vraag je jouw hostingprovider om deze voor je te updaten. Als ze dit niet kunnen, is het tijd om een nieuw WordPress hostingbedrijf te zoeken.

[Terug naar boven ↑]

Dat is het! Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om te leren hoe je de snelheid en prestaties van jouw WordPress website verbetert.

Ga je gang en probeer deze technieken uit. Vergeet niet om de snelheid van jouw website te testen voor en na het implementeren van deze praktische tips. Je zult verbaasd zijn dat deze veranderingen je WordPress prestaties zullen verbeteren.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het op social media zodat wij meer mensen met hun WordPress website kunnen helpen.

Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Je bent er bijna...


Waar mogen we hem naartoe sturen?

You have Successfully Subscribed!

WordPress APK Checklist

Jouw WordPress website weer helemaal gezond en up-to-date krijgen?

You have Successfully Subscribed!