Ga naar de inhoud

Waarom is snelheid belangrijk voor je WordPress site?

Door Koen Schipper op 1 juni, 2023

Geschatte leestijd: 5 minuten

Waarom is snelheid belangrijk voor je WordPress site? Studies tonen aan dat van 2000 tot 2016 de gemiddelde menselijke aandachtsspanne is gedaald van 12 seconden naar 7 seconden.

Wat betekent dit voor jou als website eigenaar?

Je hebt heel weinig tijd om gebruikers je inhoud te laten zien en hen te overtuigen om op je website te blijven.

Een trage website betekent dat gebruikers je website mogelijk zullen verlaten voordat hij zelfs maar geladen is.

Volgens een case study van StrangeLoop, waarbij Amazon, Google en andere grotere sites betrokken waren, kan een vertraging van 1 seconde in de laadtijd van een pagina leiden tot 7% verlies aan conversies, 11% minder paginaweergaven en 16% minder klanttevredenheid.

Bovendien zijn Google en andere zoekmachines al begonnen tragere websites te bestraffen door ze lager in de zoekresultaten te plaatsen, wat minder verkeer betekent voor trage websites.

Kortom, als je meer verkeer, abonnees en inkomsten uit je website wilt, dan moet je je WordPress website SNEL maken!

Hoe controleer je de snelheid van je WordPress website?

Vaak denken beginners dat hun website in orde is, alleen maar omdat hij niet traag aanvoelt op hun computer. Dat is een GROTE fout.

Omdat je vaak je eigen website bezoekt, slaan moderne browsers zoals Chrome je website op in de cache en halen hem automatisch op zodra je een adres begint te typen. Daardoor laadt je website vrijwel direct.

Maar een gewone gebruiker die je website voor het eerst bezoekt, heeft misschien niet dezelfde ervaring.

In feite zullen gebruikers op verschillende geografische locaties een heel andere ervaring hebben.

Daarom raden we je aan om de snelheid van je website te testen met een tool als IsItWP’s WordPress snelheidstest.

Het is een gratis online tool waarmee je de snelheid van je website kunt testen.

Nadat je je website snelheidstest hebt uitgevoerd, vraag je je misschien af wat een goede website snelheid is waar ik naar moet streven?

Een goede laadtijd van een pagina is onder de 2 seconden.

Hoe sneller je hem echter kunt maken, hoe beter het is. Een paar milliseconden aan verbeteringen hier en daar kunnen oplopen tot het schrappen van een halve of zelfs een hele seconde van je laadtijd.

Wat vertraagt je WordPress website?

Het rapport van je snelheidstest zal waarschijnlijk meerdere aanbevelingen voor verbetering bevatten. Het meeste daarvan is echter technisch jargon dat voor beginners moeilijk te begrijpen is.

Leren wat je website vertraagt is de sleutel tot het verbeteren van de prestaties en het nemen van slimmere beslissingen op lange termijn.

De primaire oorzaken voor een trage WordPress website zijn:

  • Web Hosting – Als je web hosting server niet goed geconfigureerd is kan dat de snelheid van je website schaden.
  • WordPress Configuratie – Als je WordPress site geen pagina’s in de cache serveert, dan wordt je server overbelast, waardoor je website traag wordt of helemaal vastloopt.
  • Paginagrootte – Voornamelijk afbeeldingen die niet geoptimaliseerd zijn voor het web.
  • Slechte plugins – Als je een slecht gecodeerde plugin gebruikt, dan kan dat je website aanzienlijk vertragen.
  • Externe scripts – Externe scripts zoals advertenties, font loaders, enz. kunnen ook een enorme invloed hebben op de prestaties van je website.

Nu je weet wat je WordPress website vertraagt, laten we eens kijken hoe je je WordPress website kunt versnellen.

Pro Tip: Wil je het aantal plugins op je site verminderen? Begin met het gebruik van WPCode, wat een krachtige code snippet management plugin is voor WordPress. Het zal je gemakkelijk helpen om minstens 5 plugins te verminderen.

Het belang van goede WordPress Hosting

Je WordPress hosting service speelt een belangrijke rol bij de prestaties van je website. Een goede shared hosting provider zoals Bluehost of Siteground nemen de extra maatregelen om je website te optimaliseren voor prestaties.

Op shared hosting deel je echter de serverbronnen met veel andere klanten. Dit betekent dat als je naburige site veel verkeer krijgt, dan kan dat de hele serverprestatie beïnvloeden, wat op zijn beurt je website zal vertragen.

Aan de andere kant geeft het gebruik van een managed WordPress hosting service je de meest geoptimaliseerde serverconfiguraties om WordPress te draaien.

Beheerde WordPress hostingbedrijven bieden ook automatische back-ups, automatische WordPress updates, en meer geavanceerde beveiligingsconfiguraties om je website te beschermen.

Mocht je je website zelf willen optimaliseren, kijk dan verder naar onze volledige snelheid optimalisatie handleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *