Ga naar de inhoud

WordPress.com vs WordPress.org – Wat is beter?

Door Koen Schipper op 18 mei, 2023

Geschatte leestijd: 10 minuten

Wist je dat WordPress.com en WordPress.org eigenlijk twee heel verschillende platforms zijn?

Vaak halen beginners WordPress.com en WordPress.org door elkaar, waardoor ze het verkeerde blogplatform voor hun behoeften kiezen. Zelfs degenen die weten dat het twee verschillende platforms zijn, zijn zich niet bewust van de verschillen tussen hen.

Onze gebruikers vragen ons vaak wat het betere platform is: WordPress.com vs WordPress.org. Om dat te helpen beantwoorden, hebben we de meest uitgebreide vergelijking gemaakt van gratis WordPress.com vs WordPress.org (self-hosted versie).

Ons doel is om de belangrijkste verschillen tussen WordPress.com vs WordPress.org te belichten, zodat je het juiste platform voor jouw behoeften kunt kiezen.

Omdat het kiezen van het juiste platform cruciaal is voor jouw online succes, hebben we de meest gedetailleerde vergelijking gemaakt van WordPress.com vs WordPress.org.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar de verschillen tussen zelf gehoste WordPress.org en WordPress.com.

WordPress.com vs WordPress.org Vergelijking

De beste manier om het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org te begrijpen is door elk platform afzonderlijk te bekijken.

WordPress.org

WordPress.org Vergelijking

WordPress.org aka “het echte WordPress”, is het populaire website platform waar je alle goede dingen over hebt gehoord.

Het is een open-source software, en het is 100% gratis voor iedereen om te gebruiken. Alles wat je nodig hebt is een domeinnaam en webhosting. Daarom wordt het ook wel zelf gehoste WordPress genoemd.

Hieronder vindt je de voor- en nadelen van het gebruik van het zelf gehoste WordPress.org om je website of blog te bouwen.

Voordelen van WordPress.org

Met WordPress.org heb je volledige controle over je website. Je bent vrij om alles te doen wat je wilt en het aan te passen zoveel als je wilt.

Hier zijn enkele van de voordelen van het kiezen van WordPress.org om jouw website te bouwen, en de reden waarom het onze #1 keuze is voor de beste website bouwer.

 • De WordPress software is gratis, open-source, en super eenvoudig te gebruiken. WordPress wordt gebruikt door meer dan 43% van alle websites op het internet (Zie waarom is WordPress gratis?).
 • Je bent eigenaar van je website en al zijn gegevens. Je site zal NIET worden uitgeschakeld omdat iemand besluit dat het tegen hun servicevoorwaarden is (zolang je niet iets illegaals doet). Je hebt volledige controle.
 • Je kunt gratis, betaalde en aangepaste WordPress plugins / apps toevoegen aan je website.
 • Je kunt het ontwerp van je website naar wens aanpassen. Je kunt elk gratis of premium WordPress thema toevoegen dat je wilt. Je kunt ook volledig aangepaste ontwerpen maken of alles aanpassen wat je wilt.
 • Je kunt daadwerkelijk geld verdienen aan je WordPress site door je eigen advertenties te draaien zonder de inkomsten met iemand te delen.
 • Je kunt krachtige tools zoals Google Analytics gebruiken voor aangepaste analyses en tracking.
 • Je kunt zelf gehoste WordPress gebruiken om een online winkel te maken om digitale of fysieke producten te verkopen, creditcard betalingen te accepteren, en de goederen direct vanaf je website te leveren / verzenden.
 • Je kunt ook lidmaatschapssites maken en lidmaatschappen verkopen voor premium content, cursussen, enz. en een online gemeenschap opbouwen rond je website.

Nadelen van WordPress.org

Er zijn weinig nadelen aan het gebruik van de zelf gehoste WordPress.org site.

 • Zoals alle websites heb je webhosting nodig. Dit is waar uw website bestanden worden opgeslagen op het internet. Aanvankelijk zijn de kosten ongeveer $3-$10 per maand. Maar naarmate je website groeit en meer verkeer krijgt, zullen de kosten van het webhostingplan zoals verwacht stijgen, maar dan zou je genoeg geld verdienen om de kosten te dekken.
 • Je moet WordPress installeren. Gelukkig zijn de meeste populaire WordPress hosting bedrijven bieden 1-click WordPress installatie opties. Je kunt ook onze uitgebreide tutorial volgen over hoe je WordPress goed installeert.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor updates. Je kunt je WordPress site eenvoudig updaten door simpelweg op de update knop te klikken (one-click), dus het is niet al te veel werk.
 • Je bent verantwoordelijk voor back-ups. Gelukkig zijn er tal van WordPress back-up plugins waarmee u automatische back-ups kunt instellen.
 • De werkelijke kosten van een WordPress.org website variëren op basis van wat je probeert te bouwen (eenvoudige blog, portfolio website, e-commerce winkel, lidmaatschap site, etc). Er zijn ook andere factoren zoals gratis templates vs premium templates, gratis plugins vs premium plugins, enz.

Voor 99% van de gebruikers is onze aanbeveling altijd om WordPress.org te gebruiken. Zie onze gids over hoe je een website begint.

WordPress.com

WordPress.com Vergelijking

WordPress.com is een hostingdienst die is opgericht door Automattic, het bedrijf dat wordt geleid door de medeoprichter van WordPress, Matt Mullenweg. Vanwege dezelfde oprichter verwarren gebruikers WordPress.com vaak met de populaire WordPress.org software.

De WordPress.com hosting service heeft 6 prijsplannen:

 • Gratis – Zeer beperkt.
 • Persoonlijk – € 9 per maand
 • Premium – € 18 per maand
 • Zakelijk – € 40 per maand
 • Ecommerce – € 70 per maand
 • VIP – Vanaf US$ 25,000 per jaar (€ prijs is niet bekend, omgerekend op moment van schrijven is € 23.000)

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van WordPress.com.

Voordelen van WordPress.com

Het gratis platform WordPress.com is een goede keuze voor hobbybloggers en degenen die een blog beginnen voor hun gezin. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van WordPress.com:

 • Het is gratis tot 3GB ruimte. Daarna moet je overstappen op een betaald plan voor meer opslagruimte. (Persoonlijk plan geeft je 6GB, Premium plan geeft je 13GB opslag, of Business plan voor 200 GB opslag).
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over updates of back-ups. WordPress.com zorgt daarvoor.

Nadelen van WordPress.com

Er zijn verschillende beperkingen van gratis WordPress.com die het onderscheiden van WordPress.org. Hier zijn enkele van de nadelen van het gebruik van WordPress.com:

 • Ze plaatsen advertenties op alle gratis websites. Je gebruikers zien die advertenties, en jij verdient er geen geld aan. Als je niet wilt dat je gebruikers hun advertenties zien, dan kun je upgraden naar een betaald WordPress.com plan.
 • Je mag GEEN advertenties verkopen op je website, wat de mogelijkheden om geld te verdienen ernstig beperkt. Als je een site hebt met veel verkeer, dan kun je je aanmelden voor hun advertentieprogramma genaamd WordAds waarbij je de inkomsten met hen deelt. Premium en Business plan gebruikers kunnen WordAds meteen gebruiken.
 • Je kunt geen plugins uploaden. Gratis plan gebruikers krijgen ingebouwde Jetpack functies voorgeactiveerd. Business plan gebruikers kunnen installeren uit een selectie van compatibele plugins. Met het WordPress.com VIP-programma kan je plugins installeren.
 • Je kunt geen aangepaste thema’s uploaden. Gebruikers van het gratis plan kunnen alleen installeren uit de beperkte collectie gratis thema’s. Premium en business plan gebruikers kunnen ook premium thema’s selecteren. Er zijn beperkte aanpassingsmogelijkheden voor de gratis versie. Premium en Business plan gebruikers kunnen aangepaste CSS gebruiken.
 • Je bent beperkt tot hun statistieken. U kunt geen Google Analytics toevoegen of een ander krachtig trackingplatform installeren. Business plan gebruikers kunnen Google Analytics installeren.
 • Gratis WordPress.com sites worden geleverd met een WordPress.com subdomein (bijv. https://jouwsite.wordpress.com). Je hebt een betaald plan nodig om een aangepaste domeinnaam te krijgen (bijv. https://www.jouwsite.nl).
 • Ze kunnen jouw site op elk moment verwijderen als ze denken dat het hun servicevoorwaarden schendt.
 • Je site zal een powered by WordPress.com link weergeven. Deze kan worden verwijderd door te upgraden naar het Business plan.
 • WordPress.com biedt geen eCommerce functies of geïntegreerde betalingsgateways, tenzij je overstapt naar het eCommerce plan.
 • Je kunt met WordPress.com geen lidmaatschapswebsites bouwen.

Zoals je ziet, is het WordPress.com hosting platform vrij beperkt als je het gratis, persoonlijk of zelfs premium plan gebruikt. Om sommige van de meer geavanceerde functies vrij te spelen, moet je op het Business-plan of op het VIP-plan.

WordPress.com vs WordPress.org (FAQ’s)

Aangezien dit een populair onderwerp is, krijgen we veel vragen over WordPress.com vs WordPress.org.

We hebben ons best gedaan om de meest gestelde vragen hieronder te beantwoorden:

WordPress.com vs WordPress.org – Wat is beter?

Als je een persoonlijke blogger bent, en je wilt geen geld verdienen met je website, ga dan voor het gratis WordPress.com.

Als je een bedrijf of een blogger bent die geld wil verdienen met je site, dan raden we je aan de zelf gehoste WordPress.org te gebruiken. Het geeft je de vrijheid en flexibiliteit om je website te laten groeien zoals jij dat wilt.

Hoewel je verschillende geavanceerde functies kunt krijgen met het WordPress.com Business plan , kun je dat geld veel verder laten gaan met een zelf gehoste WordPress site.

Naar onze deskundige mening is WordPress.org het betere platform. Dat is het platform dat elke professionele blogger, kleine ondernemer en zelfs grote merken als Disney gebruiken.

Kan ik met mijn gratis WordPress.com website geld verdienen?

WordPress.com staat niet toe dat je advertenties draait op gratis WordPress.com websites. Als je een website met veel verkeer hebt, dan kun je deelnemen aan hun eigen WordAds-programma en je advertentie-inkomsten delen met WordPress.com.

Je kunt wat affiliate links op je website zetten, maar dat is het wel zo’n beetje.

In principe heb je zeer beperkte mogelijkheden om inhoud op je WordPress.com website te gelde te maken.

Bij WordPress.org heb je volledige controle over het content management systeem, dus je hebt onbeperkte mogelijkheden om geld te verdienen met je nieuwe website.

WordPress.com vs WordPress.org – Welke is beter voor e-commerce?

WordPress.org biedt de eenvoudigste manier om een eCommerce website te bouwen. Je kunt WooCommerce gebruiken om je winkel te bouwen of kiezen uit vele andere WordPress eCommerce, lidmaatschap en LMS plugins.

WordPress.com biedt ook een eCommerce plan vanaf € 70 per maand, wat een fors bedrag is als je net begint. Het is nog steeds beperkt in termen van functies, en je moet de servicevoorwaarden van WordPress.com volgen voor je e-commerce winkel.

Kan ik overstappen van WordPress.com naar WordPress.org?

Vaak beginnen nieuwe gebruikers die het verschil niet kennen tussen WordPress.com en WordPress.org met de gratis dienst van WordPress.com. Zodra ze de beperkingen van het platform zien, willen ze overstappen naar “the Real WordPress” aka WordPress.org.

Ja, je kunt zeker overstappen van WordPress.com naar WordPress.org en vrij gemakkelijk al je inhoud verplaatsen.

WordPress.com vs WordPress.org – Samenvatting

De beste manier om na te denken over de verschillen tussen WordPress.com vs WordPress.org is de analogie van het huren van een huis vs. het bezitten van een huis.

WordPress.com is vergelijkbaar met het huren van een huis. Je hebt beperkte macht en controle over wat je wel en niet kunt doen.

WordPress.org is als het bezitten van een huis. Je hebt volledige controle, niemand kan je eruit schoppen en je kunt alles doen wat je wilt.

Tot slot

De verwarring die ontstaat door vergelijkbare domeinen: WordPress.com vs WordPress.org is nogal ongelukkig voor beginners. Er zit veel geschiedenis achter de beslissingen.

Onze hoop is dat je dit artikel nuttig vond om de verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com te begrijpen.

We wensen je veel succes met je website en hopen dat je het juiste platform hebt gekozen: WordPress.org.

Heb je vragen naar aanleiding van deze vergelijking laat dan gerust een reactie achter en we helpen je graag!

Wil je nog meer leren over WordPress websites en het onderhoud ervan, kijk dan verder naar de onderstaande artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *