Ga naar de inhoud

Hoe optimaliseer je de afbeeldingen van jouw website?

Door Koen Schipper op 10 december, 2018

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het optimaliseren van de afbeeldingen is een essentieel gedeelte bij de optimalisatie van jouw WordPress website.

Waarom moet jij je afbeeldingen optimaliseren?

Afbeeldingen zijn vaak groot qua formaat en qua aantal mb’s. Door de grootte van de afbeelding heeft de server langer de tijd nodig om de afbeelding naar de bezoeker te verzenden. Hierdoor duurt het lang voor dat jouw website deze heeft geladen en daar zitten jouw bezoekers natuurlijk niet op te wachten.

Dit is in drie simpele stappen op te lossen, hoe dit precies in zijn werk gaat ga ik je hieronder uitleggen.

Wat houdt afbeelding optimalisatie in?

Afbeelding optimalisatie houdt in het kort in dat je de afbeeldingen optimaliseert zodat deze kleiner zijn qua bestandsformaat en daardoor sneller geladen kunnen worden door jouw website. Dit is gemakkelijk te realiseren door de volgende drie stappen te doorlopen.

1. De juiste bestandsextensie

Allereerst moet je het juiste bestandsformaat kiezen. In het algemeen kan je voor afbeeldingen op jouw website .JPG gebruiken. Deze zijn qua bestandsgrootte kleiner dan .PNG afbeeldingen. Hierin geldt echter één uitzondering en dat zijn afbeeldingen met een transparante achtergrond, omdat .JPG afbeeldingen dit niet ondersteunen.

2. Afbeeldingen resizen

Ten tweede moet je de juiste afmetingen gebruiken voor jouw afbeeldingen. Als een afbeelding op jouw website weergegeven wordt in 300 x 200 pixels, dan is het natuurlijk overbodig om de afbeelding 1200 x 800 pixels groot te maken. Deze wordt dan uiteindelijk op de website verkleind. Omdat de website wel eerst de grote versie van de afbeelding moet laden kost dit onnodig veel tijd.

Je afbeeldingen resizen is een eenvoudig proces, dit kan je doen via programma’s zoals Photoshop. Ook zijn hier eenvoudige tools voor op het internet zoals: resizer.nl.

3. Afbeeldingen comprimeren

Als allerlaatste stap kan je jouw afbeeldingen comprimeren, dit zorgt ervoor dat de bestandsgrootte verkleind wordt zonder kwaliteitsverlies. Dit zorgt er dan weer voor dat de afbeeldingen sneller door de server verstuurd kan worden en vervolgens sneller op de website geladen kan worden. Hiervoor zijn twee manieren.

1. Je kan afbeeldingen één voor één of per maximaal 20 handmatig comprimeren via sites zoals tinypng.com. Je upload je afbeeldingen naar de website en kan vervolgens de gecomprimeerde afbeeldingen downloaden.

2. Ook bestaat er een WordPress plugin van TinyPNG. Als deze plugin actief is op jouw website worden alle afbeeldingen die geüpload worden naar jouw website automatisch gecomprimeerd. Om deze plugin te activeren heb je echter wel een API key nodig, deze is te verkrijgen via hun website (tinypng.com/developers). Ook heeft de plugin een optie om alle afbeeldingen die al op jouw website aanwezig zijn in één bulk te comprimeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *