Ga naar de inhoud

Hoe optimaliseer je de database van jouw website?

Door Koen Schipper op 10 december, 2018

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is een database en waar is deze voor?

Een database is simpel gezegd een digitaal archief. Met behulp van een database kunnen gegevens gestructureerd worden opgeslagen, zodat de informatie snel kan worden geraadpleegd.

Binnen een WordPress website wordt een database gebruikt om alle gegevens met betrekking tot de website op te slaan. Denk hierbij aan alle instellingen van jouw thema’s en plugins, maar ook al jouw aangemaakte berichten en pagina’s vind je terug in de database van jouw website. Kortom, alle gegevens van jouw website staan in de database.

De database bevat dus veel gegevens en net zoals bij een fysieke archiefkast geldt; hoe groter en hoe meer gegevens deze bevat, hoe lastiger het wordt om de gewenste gegevens op te zoeken. Het is dus van belang dat je de database opruimt zodat jouw website sneller de opgevraagde gegevens kan vinden en dus de pagina sneller kan laden.

Hoe optimaliseer je jouw database?

Voor het optimaliseren van de database maken we gebruik van een plugin. De plugin die ik het vaakst gebruik en die ook het makkelijkst in gebruik is, is “Optimize Database after Deleting Revisions”.

Deze is simpel en snel in te stellen en werkt altijd goed. Je kiest welke onderdelen je wil meenemen bij het optimaliseren van de database en begint de optimalisatie met een druk op de knop. En voor wie van cijfers en statistieken houdt (zoals ik), de plugin geeft een mooi overzicht van wat er geoptimaliseerd is.

Hoe installeer en stel je de plugin in?

Allereerst zoek je de plugin op in de plugins sectie van jouw WordPress website en installeert de plugin.

Nadat je de plugin geactiveerd hebt ga je naar de instellingen, de optimale instellingen die ik meestal gebruik zijn de volgende:
– Zet alle vinkjes aan behalve de laatste twee.
– Vul bij het bovenste veld “0” in.
– Kies bij delete transients “DELETE EXPIRED TRANSIENTS”.
– Kies bij planner “NIET GEPLAND”

Klik vervolgens op de “Bewaar instellingen” knop en daarna op de “Ga naar optimalisatie” knop. Als dit gedaan is kom je bij het overzicht met de statistieken van wat er allemaal opgeschoond is.

Heb je vragen over het instellen van de plugin of wat de cijfers allemaal betekenen die je na het optimaliseren ziet, stuur dan gerust een bericht naar support@wpuptodate.nl en ik zal je vraag met liefde beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *