Ga naar de inhoud

WordPress tip: Afbeeldingen comprimeren voor snellere laadtijden

Door Koen Schipper op 16 mei, 2023

Geschatte leestijd: 2 minuten

Afbeeldingen zijn een van de zwaarste onderdelen van een webpagina en als je ze niet optimaliseert, schaad je zowel de prestaties van je site als je SEO.

Bovendien zorgen trage websites voor een negatieve gebruikerservaring.

Een van de meest effectieve manieren om je afbeeldingen te optimaliseren is ze te comprimeren. Je kunt ze ook kleiner maken door specifieke formaten te gebruiken en EXIF-gegevens te verwijderen.

Er zijn veel hulpmiddelen om uw afbeeldingen te comprimeren zonder kwaliteitsverlies. (of in het slechtste geval een zeer klein verlies dat niet eens merkbaar is).

Je kunt online diensten gebruiken, of specifieke programma’s die je op je eigen machine moet installeren.

Je kunt bijvoorbeeld een van de volgende programma’s gebruiken:

  1. Adobe Photoshop (Betaald)
  2. GIMP (Gratis)

Beide programma’s hebben een optie om uw afbeelding op te slaan voor het web of instellingen die afbeeldingen optimaliseren voor het web, zodat ze kleiner zijn en dus sneller laden.

Je kunt ook soortgelijke beeldcompressie uitvoeren met online tools zoals:

  1. TinyPNG
  2. JPEGMini
  3. Optimole
  4. EWWW Beeldoptimalisator

Deze zijn ofwel een WordPress plugin of een online dienst die je kunt gebruiken om je afbeeldingen te comprimeren voor of tijdens het uploaden naar WordPress.

Hoewel sommigen misschien twisten over de verschillende functies van elk van deze diensten of programma’s. Is het altijd beter om een hulpmiddel of plugin voor beeldcompressie te hebben dan niets.

We gaan niet in op de verdiensten van hoe je de beste beeldcompressie plugin voor WordPress kiest of hoe je Photoshop/GIMP gebruikt om je afbeeldingen te optimaliseren voor het web, want die zijn al ontelbare keren geschreven.

Wat hier belangrijk is om te weten: is dat je je afbeeldingen moet optimaliseren om de prestaties van je site en de SEO te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *