Geschatte leestijd: 6 minuten
Zie je de melding ‘Error bij het maken van een databaseverbinding’ op je WordPress website? Het is een fatale fout die je WordPress website ontoegankelijk maakt voor de gebruikers.
Deze fout treedt op wanneer WordPress geen verbinding kan maken met de database. Een aantal dingen kan van invloed zijn op je WordPress databaseverbinding, waardoor het voor beginners een beetje lastig is om problemen op te lossen.
In dit artikel laten we je zien hoe je de fout bij het maken van een databaseverbinding in WordPress eenvoudig kunt oplossen.
Wat veroorzaakt een fout bij het maken van een databaseverbinding in WordPress?
Het probleem ‘Error bij het maken van een databaseverbinding’ kan worden veroorzaakt door onjuiste database-informatie in je WordPress instellingen, een corrupte database of een niet reagerende databaseserver.
Fout bij databaseverbinding in WordPress
Een database is software die het gemakkelijk maakt om gegevens op te slaan, te organiseren en op te halen in andere software.
Als content management systeem gebruikt WordPress een database om al je content en andere websitegegevens in op te slaan. Het maakt dan telkens verbinding met de database als iemand je website bezoekt.
WordPress heeft de volgende informatie nodig om verbinding te maken met de database:
- Naam database
- Gebruikersnaam database
- Database wachtwoord
- Database server
Deze informatie is opgeslagen in je WordPress configuratiebestand genaamd wp-config.php.
Als een van deze items onjuist is, kan WordPress geen verbinding maken met je databaseserver en krijg je de foutmelding ‘Fout bij het maken van een databaseverbinding’ te zien.
Dit is een van de meest voorkomende WordPress fouten. Naast onjuiste aanmeldgegevens kan deze fout ook optreden als de databaseserver down is of als de databasebestanden corrupt zijn.
Laten we eens kijken hoe je het probleem met de fout bij het maken van een databaseverbinding in WordPress stap voor stap kunt oplossen.
1. Controleer je WordPress Databasegegevens
De meest voorkomende reden voor een databaseverbinding error in WordPress zijn onjuiste databasegegevens. Als je je WordPress site onlangs hebt verplaatst naar een nieuwe host, dan kan dit de meest waarschijnlijke reden zijn.
Je WordPress databasegegevens worden opgeslagen in het bestand wp-config.php. Dit is het WordPress configuratiebestand dat belangrijke WordPress instellingen bevat, waaronder database-informatie.
Je zoekt naar de volgende regels in het bestand wp-config.php.
// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define( 'DB_NAME', 'database_name_here' );
/** MySQL database username */
define( 'DB_USER', 'username_here' );
/** MySQL database password */
define( 'DB_PASSWORD', 'password_here' );
/** MySQL hostname */
define( 'DB_HOST', 'localhost' );
Je moet ervoor zorgen dat de informatie voor de databasenaam, gebruikersnaam, wachtwoord en database host correct is.
Je kunt deze informatie bevestigen via het dashboard van je WordPress hostingaccount. Log gewoon in op je hostingaccount en klik op MySQL databases onder de database sectie.
Zodra je je databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord hebt bevestigd, kun je die informatie indien nodig wijzigen in je wp-config.php bestand.
Probeer daarna je website opnieuw te bezoeken om te zien of de fout met de databaseverbinding verdwenen is.
Als je de fout nog steeds ziet, dan betekent dit dat er iets anders mis is. Lees verder voor meer stappen voor probleemoplossing.
2. Controleer de hostgegevens van je database
Als je er zeker van bent dat je database naam, gebruikersnaam en wachtwoord correct zijn, dan wil je misschien controleren of je de juiste database host informatie gebruikt.
De meeste WordPress hostingbedrijven gebruiken localhost als je database host. Sommige beheerde WordPress hostingbedrijven gebruiken echter aparte servers om databases te hosten. In dat geval zal je database host informatie niet localhost zijn.
Je moet contact opnemen met je WordPress hostingbedrijf om je database host informatie te bevestigen.
3. WordPress database repareren
Als je een andere foutmelding krijgt in de wp-admin, bijvoorbeeld iets als “Een of meer databasetabellen zijn niet beschikbaar. De database moet mogelijk worden gerepareerd”, dan moet je je database repareren.
Je kunt dit doen door de volgende regel toe te voegen aan je wp-config.php bestand. Zorg ervoor dat je het toevoegt vlak voor ‘That’s all, stop editing! Happy blogging’ regel wp-config.php.
Als je dat hebt gedaan, kun je de instellingen bekijken door naar deze pagina te gaan: http://www.jouwsite.nl/wp-admin/maint/repair.php
Opmerking: de gebruiker hoeft niet ingelogd te zijn om toegang te krijgen tot de herstelpagina van de database. Als je klaar bent met het repareren en optimaliseren van je database, zorg er dan voor dat je deze code verwijdert uit je wp-config.php.
4. Controleren of je databaseserver down is
Als alles lijkt te kloppen en WordPress kan nog steeds geen verbinding maken met de database, dan kan het zijn dat je databaseserver (MySQL server) down is.
Dit kan gebeuren door zwaar verkeer op een server. In principe kan je hostserver de belasting gewoon niet aan (vooral als je een gedeelde hosting hebt).
Je site wordt dan erg traag en sommige gebruikers krijgen zelfs een foutmelding. Dus het beste wat je kunt doen is bellen of live chatten met je hostingprovider en vragen of je MySQL server reageert.
Als je andere websites op dezelfde server hebt draaien, dan kun je die sites controleren om te bevestigen dat je SQL server down is.
Als je geen andere site hebt op hetzelfde hostingaccount, ga dan gewoon naar het dashboard van je hosting en probeer toegang te krijgen tot phpMyAdmin en maak verbinding met de database.
Als je verbinding kunt maken, dan moeten we controleren of je databasegebruiker voldoende rechten heeft. Maak een nieuw bestand aan met de naam testconnection.php en plak de volgende code erin:
<?php
$link = mysqli_connect('localhost', 'username', 'password');
if (!$link) {
die('Could not connect: ' . mysqli_error());
}
echo 'Connected successfully';
mysqli_close($link);
?>
Zorg ervoor dat je de gebruikersnaam en het wachtwoord vervangt. Je kunt dit bestand nu uploaden naar je website en het openen via de webbrowser.
Als het script met succes verbinding heeft gemaakt, dan betekent dit dat je gebruiker voldoende rechten heeft en dat er iets anders mis is.
Ga terug naar je wp-config bestand om er zeker van te zijn dat alles daar correct is (scan opnieuw op typefouten).
Wil je weten hoe je de 50 meest voorkomende errors in WordPress kan verhelpen? Lees dan onze volledige handleiding.
Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.