Ga naar de inhoud

Hoe maak je gratis een backup in WordPress?

Door Koen Schipper op 5 februari, 2019

Geschatte leestijd: 7 minuten

Backups zijn een van de beste verdedigingen tegen elke vorm van beveiligingsdreigingen met betrekking tot jouw WordPress website. Regelmatige backups zijn iets dat elke blogger of website eigenaar zou moeten hebben. Wat als we je vertelden dat je een complete WordPress backup gratis kan maken? Niet alleen dat, je kunt ze ook opslaan in de cloud en dit inplannen om automatisch te doen. In dit artikel laten we jou zien hoe je een complete WordPress backup kan maken met BackWPup.

Het eerste wat je moet doen is de BackWPup plugin installeren en activeren. Na activering geeft de plugin een welkomstpagina weer. Het voegt ook een BackWPup menu-item toe aan jouw WordPress admin-zijbalk.

Backup taken maken met BackWPup

Klik op Nieuwe taak aanmaken om een geautomatiseerde backuptaak voor jouw WordPress website te maken. Geef bij het tabblad Algemeen een naam op voor deze taak. Deze naam wordt intern gebruikt en helpt je bij het identificeren van elke backupinstantie. Selecteer in het gedeelte Taakonderdelen het type dat je wil uitvoeren. Beschikbare taken zijn databasebackup, bestandsbackup, WordPress XML-export, lijst met geïnstalleerde plug-ins, optimaliseren van databasetabellen en controleren van databasetabellen. Als je alleen een backup van jouw website wilt maken, kan je alle opties selecteren, behalve optimaliseren en databasetabellen controleren.

Kies onder het maken van een backup bestand een archieftype. De standaardoptie is tar.gz, maar je kunt desgewenst zip-archief kiezen. Hieronder zie je het gedeelte Opdrachtbestemming. Dit is waar jouw backups worden opgeslagen. BackWPup biedt meerdere opties om uw backup bestanden op te slaan. Je kan een backup bestand opslaan op jouw server, het verzenden via e-mail, backup naar FTP, backup naar dropbox, Amazon S3, Windows Azure, Rackspace en Sugarsync. Wat je ook doet, sla de backups NIET op je server op. In dit geval gaan we voor Dropbox.

Een automatische backup plannen in WordPress met BackWPup

Klik op het tabblad Schema en kies hoe vaak je een backup van jouw site wilt maken. je kan het schema maandelijks, wekelijks of dagelijks plannen door de optie WordPress Cron te kiezen. Je kan er ook voor kiezen om de taak handmatig uit te voeren, zodat je on-demand backups van jouw site kunt maken. Voor gebruikers van geavanceerde niveaus zijn er meer keuzemogelijkheden, zoals het gebruik van een URL om de taak extern te starten met behulp van andere software of het starten van de taak met behulp van WP-CLI, een opdrachtregelinterface voor WordPress. Voor gebruikers op beginnersniveau raden we aan om een dagelijkse of wekelijkse backup in te plannen door de optie WordPres Cron te kiezen.

Wat te backuppen?

Klik op het tabblad DB Backup om te selecteren welke tabellen je wil opnemen in de backup. Soms maken WordPress plugins hun eigen tabellen aan in jouw database, meestal zijn deze gegevens niet cruciaal en heb je deze mogelijk niet nodig. Als je deze tabellen uitschakelt, wordt uw backupgrootte kleiner. Als je echter niet weet wat je aan het doen bent, houdt dan alle tabellen geselecteerd.

Onder het tabblad Bestanden kan je selecteren welke mappen en bestanden je in de backuptaak wilt opnemen. We raden je aan geen backup te maken van de WordPresscore bestanden. Maak in plaats daarvan alleen een backup van jouw map wp-content/uploads. Deselecteer Backup root-map. Sluit alle mappen in de wp-content map uit die je niet in de backup wil hebben. Sommige plugins maken bijvoorbeeld hun eigen mappen in de map wp-content aan om plugin gegevens op te slaan. Je kan deze mappen desgewenst uitsluiten.

WordPress backups opslaan in Dropbox

Afhankelijk van wat je hebt gekozen als bestemming voor jouw backup, zie je er een tabblad voor. In dit artikel laten we je zien hoe je jouw WordPress backup automatisch kan uploaden naar Dropbox met de BackupWP plugin. Dus klik op het Dropbox tabblad en klik vervolgens op Reauthenticate (volledige Dropbox).

Hiermee ga je naar de Dropbox website waar je word gevraagd om jouw gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Na het inloggen vraagt DropBox om jouw toestemming om BackWPup toegang te verlenen tot jouw DropBox account.

Daarna zorgt de plugin voor de rest.

Meerdere WordPress backup taken maken met BackWPup

Je kan meerdere backup taken maken met BackWPup. Je kan bijvoorbeeld een geplande taak maken die dagelijks of wekelijks wordt uitgevoerd om een backup te maken van jouw WordPress database en een andere taak die je handmatig wilt uitvoeren om alleen een backup van jouw WordPress bestanden te maken. Je kan alle taken zien die door jou zijn gemaakt op de BackWPup » Taken pagina. Je kan een van de backup taken uitvoeren door op de koppeling Nu uitvoeren onder de taak te klikken, zelfs voor geplande taken. Je kan ook instellingen voor een taak bewerken of deze volledig verwijderen.

Een backup taak uitvoeren

Wanneer je een backup taak handmatig uitvoert door op de koppeling Nu uitvoeren te klikken, geeft BackWPup de voortgang van de backup weer. Door op het logboek te klikken, kan je zien wat er op de achtergrond gebeurt. Als om een of andere reden de backup taak faalt, geeft dit logboek ook de reden weer. Je kan een taak ook tijdens de voortgang afbreken door op de knop Annuleren te klikken.

Laatste gedachten

Je vraagt je waarschijnlijk af als een goede gratis plugin zoals BackWPup bestaat, waarom mensen dan betalen voor plugins zoals BackupBuddy of VaultPress. Een van de redenen is ondersteuning. Wanneer je voor een product betaalt, krijg je gegarandeerd ondersteuning. Een ander ding dat we met zowel BackupBuddy als VaultPress opmerken, is dat ze malware scannen aanbieden.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat je regelmatig een backup van jouw site moet maken. Wacht niet tot je WordPress website wordt gehackt of geïnfecteerd met malware, begin nu een backup te maken, zodat je WordPress snel kunt herstellen vanaf een backup wanneer de tijd daar is. We hopen dat deze handleiding jou heeft geholpen bij het automatiseren van jouw WordPress backups.

Wil je meer lezen over het beveiligen van jouw WordPress website? Lees dan onze volledige WordPress beveiliging handleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel, laat hieronder een reactie achter en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het op social media zodat wij meer mensen kunnen helpen met het beveiligen van hun WordPress website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *