Ga naar de inhoud

Wat is de FTP?

Door Koen Schipper op 6 september, 2017

Geschatte leestijd: 2 minuten

FTP staat voor ‘File Transfer Protocol’, en is een snelle en eenvoudige manier om bestanden te uploaden van jouw computer naar jouw website, of bestanden over te zetten van de ene website naar de andere.

Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe WordPress website maakt, kun je FTP gebruiken om alle WordPress bestanden van je eigen computer naar je server te uploaden.

Hiervoor draait je software op je computer die een FTP-client heet. Deze kan verbinding maken met de FTP-server van je website, zodat je bestanden kunt overbrengen.

Wat is FTP?

Je kunt FTP zien als bestandsbeheer voor het internet. Je kunt het gebruiken om bestanden en mappen op je WordPress website te kopiëren, verplaatsen, hernoemen, verwijderen, uploaden en bewerken.

De meeste webhosting providers bieden een FTP server aan zodat gebruikers WordPress en andere bestanden kunnen uploaden. Je maakt verbinding met de FTP-server met behulp van clientsoftware op je computer.

Tussen client en server wordt een verbinding gemaakt via het FTP-protocol. Daarna heeft men toegang tot de bestanden op de website. Naast de installatie van WordPress kan je FTP gebruiken om plugins te installeren, mediabestanden in bulk te uploaden, het functions.php bestand van je thema aan te passen, en meer.

Soms kan het toevoegen van een plugin of het aanbrengen van een wijziging in het functions.php bestand ervoor zorgen dat je afgesloten wordt van je WordPress admin gebied. Als je weet hoe je het moet gebruiken, dan kun je gewoon verbinding maken met je server met je FTP client en je WordPress probleem oplossen.

Als alternatief bieden de meeste hosting providers ook een browser-gebaseerde file manager applicatie. Deze is toegankelijk via het controlepaneel van je webhosting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *