Geschatte leestijd: 2 minuten
CDN staat voor een content delivery network. Normaal gesproken staat jouw website op één server. Alle informatie van de website wordt opgeslagen in een database.
Bij elk bezoek worden de teksten, afbeeldingen, scripts, etc. gedownload uit de database. Het duurt daarom vaak enkele seconden voor een pagina volledig geladen is en wordt weergegeven aan jouw bezoeker.
In het geval dat jouw website gebruik maakt van een CDN worden alle documenten via meerdere servers ingeladen. Je website wordt op die servers omgezet in statische content en van de dichtstbijzijnde server gehaald. Een CDN kiest altijd de snelste route.
Hoe kleiner de afstand tot de server is, hoe sneller de pagina kan worden weergegeven. En omdat de pagina’s gecachet zijn, hoeven de content en de afbeeldingen niet steeds opnieuw geladen te worden, maar zijn ze direct zichtbaar voor je bezoeker.
Meest gebruikte CDNs
Er zijn veel bedrijven die een CDN aanbieden. Hieronder hebben we een aantal van de meest gebruikte voor je op een rijtje gezet:
Stackpath
Stackpath heeft serverlocaties over de hele wereld, en heeft als grote voordeel dat ze goed zijn ingespeeld op de W3 Total Cache plugin van WordPress. De installatie gaat vrij simpel en de service is niet duur.
CloudFlare
Zodra je website deel uitmaakt van het wereldwijde CloudFlare netwerk, wordt hij door de slimste routes heen geleidt. Je bezoeker krijgt altijd een up-to-date website voorgeschoteld, met een zo snel mogelijke laadtijd. Over Spam en virussen hoef je je niet langer druk te maken. Want veiligheid staat hoog in het vaandel bij CloudFlare.
Rackspace Cloud Files
RackSpace Cloud Files berekend geen kosten vooraf, maar hanteert het principe van ‘on demand CDN’. Je krijgt precies de hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt, en je betaalt alleen voor de ruimte en de uitgaande bandbreedte die je daadwerkelijk gebruikt.