Ga naar de inhoud

Waarom indexeert Google mijn website niet goed?

Door Koen Schipper op 12 december, 2018

Geschatte leestijd: 2 minuten

Voordat Google jouw content kan ranken, moet jouw website eerst ontdekt, toegelaten en beoordeeld worden, vervolgens kan jouw WordPress website geïndexeerd worden. Als één van de bovenstaande processen niet goed gaat, is er een kans dat jouw pagina’s niet voorkomen in de zoekresultaten.

Het grootste gedeelte van de tijd kan je er vanuit gaan dat Google jouw content correct indexeert. Dat is ten slotte één van de belangrijkste taken van wat Google is en doet.

Echter kan het voorkomen dat het simpelweg plaatsen van jouw content niet genoeg is.

Heb je bijvoorbeeld technische problemen, lage kwaliteit content of incorrecte index aanwijzigingen, dan kan dit het proces van het indexeren verstoren.

Ontdekken

Om een pagina of bericht te indexeren, moet Google wel in staat zijn het te vinden. Dat betekent dat er wel een andere (geïndexeerde) pagina moet zijn die verwijst naar de nieuwe pagina. Dit kan natuurlijk ook vanaf een andere website zijn.

Afhankelijk van de relevantie en de kwaliteit van de websites waar de links vandaan komen, zal het eventueel langer duren voordat Google jouw nieuwe pagina’s zal vinden. 

Dit betekent dan echter ook dat de pagina waar naar toe of waar vandaan gelinked wordt, niet onzichtbaar mag zijn. Bijvoorbeeld afgeschermd met een wachtwoord, geblokkeerd door robots.txt, of alleen beschikbaar voor bepaalde landen.

Beoordeling

Wanneer Google een pagina heeft ontdekt, zal het de content verwerken (inclusief de HTML code en bijbehorende afbeeldingen etc.) om te beoordelen wat de kwaliteit en de relevantie is.

Tijdens dit proces zijn er een aantal dingen die er voor kunnen zorgen dat Google de pagina niet indexeert. Hier horen o.a. bij:

Als google:

  • beslist dat de content van lage kwaliteit is.
  • erachter komt dat de pagina specifieke indexeringswensen heeft.
  • niet gemakkelijk bij de content kan of helemaal niet te zien krijgt.
  • veel en zware JavaScript moet verwerken.

Indexering

Als je al deze testen hebt doorstaan, dan zal je pagina succesvol geïndexeerd worden en zal worden weergegeven in de zoekresultaten.

TIP: probeer een ‘site’ zoekopdracht in Google (“site:https://jouwdomein.nl/voorbeeld-pagina/”) om te zien of jouw pagina is geïndexeerd. 

Heb je verdere vragen over dit onderwerp, laat hieronder een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *