Ga naar de inhoud

Wat is een Gravatar?

Door Koen Schipper op 6 september, 2017

Geschatte leestijd: 3 minuten

Gravatar is een gratis dienst om iemands avatars op het web te beheren en biedt internetgebruikers “een moeiteloze en geverifieerde manier om hun identiteit online vast te stellen”, aldus de officiële website.

Websites en andere diensten kunnen deze avatars gebruiken om hun platformen wat meer te “vermenselijken”.

Buiten WordPress, Slack, Github, Atlassian, Disqus, of zelfs Stack Overflow, gebruiken vooral gravatars.

Bij uitbreiding heeft de avatar, d.w.z. de afbeelding die de gebruiker van een computer voorstelt, de naam aangenomen van de dienst die hem beheert.

Hoe werkt dit voor WordPress?

Trouwens, hoe kan jouw WordPress site de afbeelding koppelen aan de persoon die commentaar geeft op jouw site/blog?

Ten eerste moet je weten dat Gravatar standaard geïntegreerd is in elke WordPress site.

Zodra een gebruiker met een Gravatar-profiel wil reageren op een bericht op uw site, wordt zijn avatar automatisch naast zijn bericht weergegeven als het bij Gravatar geregistreerde e-mailadres hetzelfde is als dat van zijn WordPress-profiel.

Waarom een gravatar voor WordPress gebruiken?

Na deze presentatie van Gravatar, laten we ons eens plaatsen aan de kant van de gebruiker. Wat zijn de voordelen van het gebruik van een gravatar?

Er zijn er verschillende:

  • Met een gravatar kunt u uw identiteit op het web verenigen, omdat hij u overal volgt. Als u er eenmaal een aan uw e-mailadres hebt gekoppeld, verschijnt hij telkens wanneer u dit adres gebruikt om te reageren, op voorwaarde dat de site waarop u wilt reageren Gravatar ondersteunt (dit geldt bijvoorbeeld niet voor Facebook, Twitter of LinkedIn).
  • Het vermenselijkt u omdat uw commentaar wordt geassocieerd met uw afbeelding: we weten hoe u eruitziet, wat warmer is dan de onherkenbare avatar van de mysterieuze persoon, bijvoorbeeld.
  • U versterkt uw geloofwaardigheid en uw merkimago. Een “echt” persoon wordt meer vertrouwd. Het hebben van een gravatar is de verzekering om niet als spam beschouwd te worden.
  • Uw profiel wordt op alle sites bijgewerkt. U wilt uw profielfoto veranderen? Geen probleem. Doe het één keer op je Gravatar profiel, in een paar seconden. De wijziging wordt onmiddellijk bijgewerkt op alle sites waarop u gereageerd hebt. Je hoeft het niet handmatig op elke site te doen, wat veel tijd bespaart.

Bovendien, zo legt WordPress uit, vereenvoudigt het gebruik van een gravatar het proces voor “iedereen”. Dus voor de gebruiker, zoals je hierboven hebt gezien, maar ook voor de sitebeheerder.

Die hoeft bijvoorbeeld geen moeite te doen om gebruikersaccounts te beheren, noch hun afbeeldingen. De Gravatar-service regelt alles voor hem.

Om dit alles automatisch, op de achtergrond, te laten werken, moet je natuurlijk wel een Gravatar profiel hebben, dat heb je.

Als je niet op het web bent om moorddadige commentaren te spuien terwijl je je identiteit wilt verbergen, lees dan hieronder hoe je een gravatar aan je e-mailadres kunt koppelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *