Ga naar de inhoud

Wat is lazy loading?

Door Koen Schipper op 8 april, 2018

Geschatte leestijd: 2 minuten

Lazy loading is de praktijk van het uitstellen van het laden of initialiseren van bronnen of objecten totdat ze daadwerkelijk nodig zijn om de prestaties te verbeteren en systeembronnen te besparen.

Als een webpagina bijvoorbeeld een afbeelding heeft die de gebruiker naar beneden moet scrollen om hem te zien, kunt u een plaatshouder weergeven en de volledige afbeelding pas lazy loaden als de gebruiker op de locatie ervan aankomt.

Voor- en nadelen van Lazy-Loading

Lazy-loading is een relatief onomstreden techniek om de prestaties te verbeteren. Het wordt goed gebruikt om onnodige downloads te beperken voor sites met veel inline beeldmateriaal, waar zowel gebruikers als projectbetrokkenen baat bij hebben. Zoals bij elke techniek zijn er echter voor- en nadelen.

Voordelen:

  • On-demand laden vermindert het tijdgebruik en het geheugengebruik, waardoor de levering van inhoud wordt geoptimaliseerd. Aangezien bovendien slechts een fractie van een webpagina eerst wordt geladen, duurt het minder lang en wordt het laden van de rest van het gedeelte uitgesteld, waardoor opslagruimte wordt bespaard. Dit alles verbetert de ervaring van de gebruiker omdat de gevraagde inhoud snel wordt aangeleverd.
  • Geen onnodige code-uitvoering.
  • Optimale tijd en middelen maken het kosteneffectief voor website eigenaren.

Nadelen:

  • Het kan ingewikkeld zijn om extra regels code toe te voegen aan bestaande code om lazy-loading te implementeren.
  • Lazyloading kan de ranking van de website in de zoekmachines beïnvloeden door een onjuiste indexering van de ongeladen inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *