Ga naar de inhoud

Wat is PHP?

Door Koen Schipper op 8 april, 2018

Geschatte leestijd: 2 minuten

PHP is een programmeer- en scripttaal om dynamische interactieve websites te maken. WordPress is geschreven met PHP als scripttaal. Net als WordPress is ook PHP open source.

PHP is een server side taal, wat betekent dat het draait op uw web hosting server. Wanneer iemand uw website bezoekt, neemt zijn browser contact op met uw server om de pagina op te vragen. De PHP-code draait op de server en genereert een HTML-pagina die naar de bezoeker wordt gestuurd. De bezoeker ziet vervolgens de HTML-pagina in zijn browser. Hij ziet het PHP-script niet, want dat staat alleen op de hostingserver.

Hoe gebruikt WordPress PHP?

PHP code is wat WordPress laat werken. Een WordPress website slaat al zijn gegevens op in een MySQL database. Deze gegevens omvatten alles van uw blognaam en de inhoud van uw blogberichten, tot uw plugin-instellingen en informatie over uw gebruikersprofiel.

Het is de taak van PHP om specifieke informatie uit de database te halen en die samen te voegen tot een HTML-webpagina. Voor meer details over dat proces kunt u onze gids raadplegen over hoe WordPress achter de schermen werkt.

PHP code staat in bestanden die eindigen op de extensie .php.

Als u ooit een WordPress zip-bestand hebt geopend, zult u zien dat de meeste bestanden PHP-bestanden zijn.

In de schermafbeelding hieronder ziet u bijvoorbeeld bestandsnamen als wp-config.php, index.php, en nog veel meer. Elk van deze bestanden bevat de code die wordt gebruikt om verschillende acties in WordPress uit te voeren.

De map van een WordPress-thema lijkt er sterk op. Je vindt er bestanden zoals sidebar.php, header.php, en andere. Elk van deze bestanden vormt de sjabloonhiƫrarchie van een thema en geeft de verschillende secties van uw website weer.

PHP-code moet worden verpakt in de php-openingscode . PHP-bestanden kunnen ook HTML-code bevatten.

Elke PHP-tag kan een beetje informatie ophalen uit uw database. In dit voorbeeld ziet u de PHP-code om uw blognaam weer te geven, die vervolgens in HTML-titeltags wordt gewikkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *