Ga naar de inhoud

WordPress menu’s: hoe u de navigatie van uw website kunt maken, aanpassen en optimaliseren

Door Koen Schipper op 2 april, 2023

Geschatte leestijd: 4 minuten

WordPress menu’s zijn een krachtige functie waarmee u navigatiemenu’s voor uw website kunt maken en aanpassen. Met menu’s kunt u eenvoudig de pagina’s, berichten, categorieën en aangepaste links van uw website organiseren, zodat uw bezoekers gemakkelijker de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. In dit artikel bekijken we hoe je WordPress menu’s kunt maken, aanpassen en optimaliseren.

Een WordPress menu maken

Om een nieuw menu aan te maken, log je in op je WordPress dashboard en navigeer je naar Uiterlijk > Menu’s. Hier zie je een scherm waarmee je je menu’s kunt maken en beheren. Begin met je menu een naam te geven en klik dan op de knop “Menu maken”.

Zodra je je menu hebt gemaakt, kun je beginnen met het toevoegen van items. Je kunt pagina’s, berichten, categorieën en aangepaste links aan je menu toevoegen. Om een item aan je menu toe te voegen, vink je gewoon het vakje aan naast het item dat je wilt toevoegen en klik je op de knop “Toevoegen aan menu”.

Uw WordPress menu aanpassen

Nadat je items aan je menu hebt toegevoegd, kun je het uiterlijk en gedrag ervan aanpassen. Om je menu aan te passen, klik je op de “Menu Structuur” tab. Hier kunt u uw menu-items herschikken door ze op hun plaats te slepen. U kunt ook submenu’s maken door een item onder en iets rechts van een ander item te slepen.

Om het uiterlijk van uw menu aan te passen, klikt u op het tabblad “Menu-instellingen”. Hier kun je een menu locatie kiezen (zoals het primaire menu of het voettekst menu), de weergave opties van het menu instellen (zoals het tonen/verbergen van de home link of het menu weergeven als een dropdown), en een CSS klasse toepassen op het menu voor extra styling opties.

Uw WordPress menu optimaliseren

Nu u uw WordPress menu heeft gemaakt en aangepast, is het tijd om het te optimaliseren voor uw bezoekers. Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden:

  1. Houd je menu eenvoudig en georganiseerd: Je menu moet makkelijk te navigeren zijn en op een logische manier georganiseerd. Vermijd dat uw menu vol zit met te veel items of categorieën, want dit kan uw bezoekers overweldigen en het moeilijk maken om te vinden wat ze zoeken.
  2. Gebruik duidelijke en beschrijvende labels: De labels die je gebruikt voor je menu-items moeten duidelijk en beschrijvend zijn. Vermijd het gebruik van vage of verwarrende labels die het voor uw bezoekers moeilijk kunnen maken om te begrijpen waar elk menu-item voor staat.
  3. Markeer belangrijke pagina’s: Als er specifieke pagina’s op uw website zijn waar u de aandacht op wilt vestigen, overweeg dan om deze te markeren in uw menu. U kunt dit doen door ze op een prominente plaats te zetten of door ze een opvallend label of pictogram te geven.
  4. Optimaliseer voor mobiele apparaten: Steeds meer mensen bezoeken websites vanaf hun mobiele apparaten, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je menu is geoptimaliseerd voor mobiele weergave. Overweeg het gebruik van een responsief thema dat uw menu automatisch aanpast voor kleinere schermen, of maak een apart mobiel menu dat gemakkelijker te navigeren is op een mobiel apparaat.
  5. Test en verfijn je menu: Tot slot is het belangrijk om je menu te testen en te verfijnen op basis van het gedrag van je bezoekers. Gebruik analysetools om bij te houden hoe bezoekers je menu gebruiken en pas het zo nodig aan om hun ervaring te verbeteren.

Conclusie

WordPress menu’s zijn een essentiële functie voor elke website die een gebruiksvriendelijk en georganiseerd navigatiesysteem wil bieden. Door uw WordPress menu te maken, aan te passen en te optimaliseren, kunt u het uw bezoekers gemakkelijker maken om de informatie te vinden die ze nodig hebben en hun algemene ervaring op uw website verbeteren. Neem dus de tijd om uw menu te bekijken en eventueel aan te passen om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de behoeften van uw bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *