Geschatte leestijd: 12 minuten
Zie je een 500 interne server error in WordPress?
De interne server fout is een van de meest voorkomende WordPress fouten. Omdat de fout geen andere informatie geeft, vinden veel beginners het nogal frustrerend.
In dit artikel laten we je zien hoe je de 500 interne server fout in WordPress eenvoudig kunt oplossen.
Hier volgt een kort overzicht van de onderwerpen die we in dit artikel zullen behandelen.
Inhoudsopgave
- Wat is de 500 Interne Server Error?
- Wat veroorzaakt de Interne Server Error in WordPress?
- De 500 Interne Server Error in WordPress oplossen
- Wis de cache van WordPress en de browser
- Controleren op een corrupt .htaccess bestand
- De geheugenlimiet van PHP verhogen
- Alle WordPress Plugins deactiveren
- Schakel over op een standaard WordPress Thema
- Core bestanden opnieuw uploaden
- Vraag het je Hosting Provider
Wat is de 500 Interne Server Error?
De 500 interne server fout is een veel voorkomende webserver error. Hij is niet specifiek voor WordPress websites en kan bij elke website voorkomen.
De 500 in de foutmelding is technisch gezien een HTTP-foutcode. Het opzoeken van deze code laat alleen de standaard beschrijving ervan zien.
“500 Internal Server Error antwoordcode geeft aan dat de server een onverwachte omstandigheid tegenkwam waardoor hij niet aan het verzoek kon voldoen.”
Dit is een algemene catch-all foutmelding die betekent dat de server niet in staat was om een betere, nuttigere foutmelding toe te wijzen toen hij het probleem tegenkwam.
De foutpagina ziet er anders uit, afhankelijk van welke webserver software (Nginx of Apache) je website gebruikt en welke browser je gebruikt.
Voor beginners kan dit ongelooflijk frustrerend zijn. Er is geen aanwijzing of bericht dat hen in de juiste richting wijst om het snel op te lossen.
Vragen hoe je een interne serverfout kunt verhelpen is als aan je dokter vragen hoe je de pijn die je hebt kunt verhelpen zonder te vertellen waar de pijn zit.
Als we echter de veel voorkomende oorzaken kennen die deze fout veroorzaken, dan kunnen we proberen ze één voor één op te lossen om de fout op te lossen zonder iets kapot te maken.
Wat veroorzaakt de Interne Server Error in WordPress?
Interne serverfout in WordPress wordt vaak veroorzaakt door een corrupt .htaccess bestand, slecht gecodeerde plugins, of je actieve WordPress thema.
Andere mogelijke oorzaken van de interne server error in WordPress die we kennen zijn: PHP geheugenlimiet of corrupte core WordPress bestanden.
In sommige omstandigheden kan de interne serverfout alleen opduiken wanneer je probeert toegang te krijgen tot het beheerdersgedeelte van WordPress, terwijl de rest van de site prima werkt.
Dat gezegd hebbende, laten we nu eens kijken hoe je de interne serverfout in WordPress kunt oplossen.
De 500 Interne Server Error in WordPress oplossen
Voordat je begint met het oplossen van problemen, zorg ervoor dat je een complete WordPress back-up van je website bij de hand hebt.
Als je toegang hebt tot het WordPress admin gebied, dan kun je een WordPress back-up plugin gebruiken om een complete back-up van je website te maken. Wij raden aan hiervoor Duplicator te gebruiken.
Aan de andere kant, als je geen toegang hebt tot het WordPress admingebied, dan kun je handmatig een WordPress back-up maken met phpMyAdmin en een FTP-client.
Daarna kun je de volgende stappen volgen om de interne server error op je website op te lossen en te verhelpen.
Wis de cache van WordPress en de browser
Browsers en je WordPress caching plugins kunnen soms ten onrechte een cachekopie van een foutpagina opslaan.
De eenvoudigste manier om dit op te lossen is door eerst de cache van je browser te wissen.
Als je daarna toegang hebt tot het WordPress admin gedeelte van je website, dan kun je de WordPress cache legen door de instellingenpagina van je caching plugin te bezoeken.
Controleren op een corrupt .htaccess bestand
Het .htaccess bestand is een serverconfiguratiebestand dat ook door WordPress wordt gebruikt om redirects in te stellen.
Een van de meest voorkomende oorzaken van de interne serverfout is een corrupt .htaccess bestand.
De eenvoudigste manier om dit op te lossen is door gewoon naar de pagina Instellingen >> Permalinks in het WordPress admin gedeelte te gaan en dan op de knop ‘Wijzigingen opslaan’ te klikken zonder ook maar iets te veranderen.
WordPress zal nu proberen je .htaccess bestand bij te werken of een nieuw bestand voor je te genereren. Je kunt nu je website bezoeken om te zien of dit de interne serverfout heeft opgelost.
Als je de fout nog steeds ziet, dan moet je ervoor zorgen dat WordPress het .htaccess bestand kon genereren of ernaar kon schrijven.
Soms kan WordPress vanwege bestands- en mapmachtigingen niet in staat zijn om je .htaccess bestand aan te maken of ernaar te schrijven.
Je kunt nu proberen het .htaccess bestand handmatig te vervangen. Eerst moet je inloggen op je website met FTP of de app Bestandsbeheer onder het controlepaneel van je hostingaccount.
Vervolgens moet je je hoofdbestand .htaccess hernoemen naar iets als .htaccess_old. Hiermee kun je het bestand bewaren als back-up, maar WordPress zal het niet herkennen.
Om het .htaccess bestand te hernoemen moet je inloggen op je site via FTP of Bestandsbeheer app in het cPanel dashboard van je hosting account.
Als je eenmaal verbonden bent, staat het .htaccess bestand in dezelfde map waar je mappen ziet als wp-content, wp-admin en wp-includes.
Klik eenvoudigweg met de rechtermuisknop op het .htaccess bestand en hernoem het naar .htaccess_old.
Vervolgens moet je een nieuw .htaccess bestand maken.
Klik in de hoofdmap van je site met de rechtermuisknop en selecteer dan de optie ‘Nieuw bestand maken’ in je FTP-client of Bestandsbeheer-app.
Geef dit nieuwe bestand de naam .htaccess en klik op OK om het op te slaan.
Nu is dit .htaccess bestand momenteel leeg en moet je er standaard WordPress herschrijfregels aan toevoegen.
Klik gewoon met de rechtermuisknop op het bestand en kies dan Beeld/Bewerken in je FTP-client of Bestandsbeheer-app.
Het lege bestand wordt geopend in een platte teksteditor zoals Kladblok of TextEdit. Nu moet je de volgende code erin kopiëren en plakken.
# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress
Deze code is de standaard regelset die WordPress gebruikt. Vergeet niet je wijzigingen op te slaan en het bestand terug te uploaden naar de server.
Je kunt nu je website bezoeken om te zien of dit de interne serverfout heeft opgelost.
Als dat zo is, geef jezelf dan een schouderklopje omdat je de interne serverfout hebt opgelost.
Belangrijk: Voordat je verder gaat met andere dingen, zorg ervoor dat je naar de pagina Instellingen >> Permalinks in het WordPress admin gedeelte gaat en op de knop Opslaan klikt zonder wijzigingen aan te brengen. Dit zal het .htaccess bestand voor je regenereren met de juiste herschrijfregels om ervoor te zorgen dat je postpagina’s geen 404 foutmelding geven.
Als het controleren op de oplossing van het corrupte .htaccess bestand niet voor je werkte. Dan moet je dit artikel verder lezen.
De geheugenlimiet van PHP verhogen
Soms kan de interne server error optreden als een script al het PHP geheugen verbruikt.
De eenvoudigste manier om de PHP geheugenlimiet te verhogen is door het bestand wp-config.php te bewerken. Wees voorzichtig als je dit doet als je een beginner bent. Je wilt deze instructies zorgvuldig volgen, want zelfs kleine fouten in de kernbestanden van WordPress kunnen je site breken.
Om te beginnen maak je gewoon verbinding met je WordPress website met een FTP client of de Bestandsbeheer app onder het controlepaneel van je hostingaccount.
Je vindt het bestand wp-config.php in de hoofdmap van je website. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer ‘Downloaden’. Dit zorgt ervoor dat je een back-up van het bestand hebt voor het geval er iets misgaat.
Als je dat hebt opgeslagen, kun je er met de rechtermuisknop op klikken en ‘Bekijken/bewerken’ selecteren.
In het bestand wp-config.php moet je de volgende code toevoegen, net boven de regel met de tekst ‘That’s all, stop editing! Happy publishing’.
define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '256M' );
Als je de interne serverfout alleen ziet wanneer je probeert in te loggen op je WordPress-admin of een afbeelding probeert te uploaden in je wp-admin, dan moet je de geheugenlimiet verhogen door deze stappen te volgen:
- Maak een leeg tekstbestand aan op je computer en noem het php.ini
- Plak daar deze code in: memory=256MB
- Sla het bestand op
- Upload het met FTP naar je /wp-admin/ map.
Als het verhogen van de geheugenlimiet het probleem voor je heeft opgelost, dan heb je het probleem slechts tijdelijk verholpen. Je moet nog steeds de oorzaak vinden die je geheugenlimiet uitput.
Dit kan een slecht gecodeerde plugin zijn of zelfs een themafunctie. We raden je sterk aan je WordPress webhostingbedrijf te vragen in de serverlogs te kijken om je te helpen de exacte diagnose te vinden.
Als het verhogen van de PHP geheugenlimiet het probleem niet heeft opgelost, dan moet je nog meer problemen oplossen.
Alle WordPress Plugins deactiveren
Als geen van de bovenstaande oplossingen voor je werkte, dan wordt deze fout waarschijnlijk veroorzaakt door een specifieke plugin die op je website is geïnstalleerd.
Het is ook mogelijk dat het een combinatie is van plugins die niet goed met elkaar spelen.
Als je toegang hebt tot het WordPress admin gedeelte van je website. Dan kun je gewoon naar de plugins pagina gaan en alle WordPress plugins deactiveren.
Als je echter geen toegang hebt tot het WordPress admin gedeelte. Dan kun je alle WordPress plugins deactiveren met behulp van FTP.
Maak gewoon verbinding met je WordPress website met een FTP-client of de app voor bestandsbeheer onder het controlepaneel van je hostingaccount.
Eenmaal verbonden, navigeer je naar de map /wp-content/ en hernoem je de map plugins naar plugins.deactivated.
WordPress zoekt naar plugins in de map plugins. Als de map plugins niet wordt gevonden, dan zal het automatisch alle plugins deactiveren.
Je kunt nu proberen je website te bezoeken om te zien of dit de interne serverfout op je website heeft opgelost.
Om al je plugins te herstellen, kun je de map plugins.deactivated gewoon weer hernoemen naar plugins.
Je plugins worden nu hersteld, maar ze zijn nog steeds gedeactiveerd.
Je kunt nu plugins één voor één activeren en je website bezoeken om uit te zoeken welke plugin de interne serverfout veroorzaakt.
Als het deactiveren van alle plugins de interne serverfout op je website niet heeft opgelost, lees dan verder.
Schakel over op een standaard WordPress Thema
Een mogelijke oorzaak van de interne serverfout zou een of andere code in je WordPress-thema kunnen zijn.
Om erachter te komen of dit het geval is, moet je je thema omschakelen naar een standaard WordPress thema.
Als je toegang hebt tot het WordPress admin gedeelte. Ga dan gewoon naar de Appearance >> Thema’s pagina. Wanneer je al een standaardthema geïnstalleerd hebt, dan kun je gewoon op de knop Activeren klikken om van thema te wisselen.
Als je geen standaardthema hebt geïnstalleerd, dan kun je bovenaan op de knop Nieuw toevoegen klikken en een standaardthema installeren (Twenty Twenty-Three, Twenty Twenty-Two, etc).
Mocht je nu geen toegang hebben tot het WordPress admin gedeelte, dan kun je toch overschakelen op een standaardthema.
Maak gewoon verbinding met je WordPress website met een FTP-client en navigeer naar de map /wp-content/.
Klik met de rechtermuisknop om de themamap te selecteren en download hem naar je computer als back-up.
Vervolgens moet je de themamap van je website verwijderen. Zodra die verwijderd is, ga je verder en maak je een nieuwe themamap aan.
Je nieuwe themamap zal helemaal leeg zijn, wat betekent dat je op dit moment geen WordPress-thema’s geïnstalleerd hebt.
Vervolgens moet je de map met WordPress-thema’s bezoeken en een standaard WordPress-thema downloaden naar je computer.
Je browser zal dan het thema als een zip-bestand naar je computer downloaden.
Zoek het bestand op je computer en pak het dan uit. Windows-gebruikers kunnen het bestand uitpakken door er met de rechtermuisknop op te klikken en dan Alles uitpakken te kiezen. Mac-gebruikers kunnen dubbelklikken op het zip-bestand om het uit te pakken.
Je ziet nu een map met je WordPress-thema. Schakel terug naar je FTP-client of Bestandsbeheer omhoog en upload deze map naar de lege themamap. Eenmaal geüpload zal WordPress automatisch het standaard thema gaan gebruiken.
Je kunt nu je website bezoeken om te zien of dit de interne serverfout heeft opgelost.
Als dit niet werkte, dan kun je je WordPress-thema’s opnieuw uploaden vanaf de back-up of terugschakelen naar het thema dat je gebruikte.
Maak je geen zorgen er zijn nog een paar dingen die je kunt doen om de fout op te lossen.
Core bestanden opnieuw uploaden
Als de plugin- en thema-opties de interne serverfout niet hebben opgelost, dan is het de moeite waard om de mappen /wp-admin/ en /wp-includes/ opnieuw te uploaden vanaf een verse WordPress installatie.
Dit zal NIETS van je informatie verwijderen, maar het kan het probleem oplossen in het geval er een bestand beschadigd was.
Eerst moet je de website WordPress.org bezoeken en op de knop Downloaden klikken.
Hiermee download je het zip-bestand van WordPress naar je computer. Ga je gang en pak het zipbestand uit. Daarin vind je een wordpress map. Vervolgens moet je met een FTP-client verbinding maken met je WordPress website.
Eenmaal verbonden ga je naar de hoofdmap van je website. Dat is de map met daarin de mappen wp-admin, wp-includes en wp-content.
Open in de linkerkolom de map WordPress op je computer.
Nu moet je alle bestanden in de wordpresss map selecteren en uploaden naar je website.
Je FTP-client zal nu die mappen naar je server verplaatsen.
Het zal je vragen of je de bestanden wilt overschrijven. Selecteer ‘Overschrijven’ en vervolgens ‘Deze actie altijd gebruiken’.
Je FTP-client zal nu je oudere WordPress bestanden vervangen door nieuwe, verse kopieën.
Als je WordPress bestanden corrupt waren, dan zal deze stap de interne serverfout voor je herstellen.
Vraag het je Hosting Provider
Als alle methoden falen om de interne serverfout op je website op te lossen, dan is het tijd om wat meer hulp te krijgen. Neem contact op met je webhosting support team en zij kunnen de serverlogs controleren en de hoofdoorzaak van de fout opsporen.
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft om de interne serverfout in WordPress op te lossen. Misschien wil je ook onze complete lijst van de meest voorkomende WordPress fouten bekijken.