Geschatte leestijd: 7 minuten
Het WordPress white screen of death is een van de meest voorkomende WordPress fouten. Het is ook een van de meest frustrerende, omdat er geen foutmelding is en je bent afgesloten van WordPress.
Een ander probleem met de white screen of death fout is dat het soms alleen invloed heeft op een bepaald deel van je website.
Je ziet het white screen of death bijvoorbeeld alleen in het WordPress admin gedeelte, terwijl al het andere goed werkt. In andere gevallen zie je het alleen bij een specifieke post, terwijl al het andere goed werkt.
In dit artikel laten we je zien hoe je het WordPress white screen of death kunt oplossen door verschillende oplossingen te bekijken.
Opmerking: Zorg ervoor dat je een back-up van je WordPress site hebt voordat je wijzigingen aanbrengt aan je site.
Waarom zie je het White screen of death in WordPress?
Meestal als je een white screen of death ziet, betekent dit dat een script op je website de geheugenlimiet heeft bereikt.
Het script dat niet reageert wordt of gedood door je WordPress hosting server, of het wordt gewoon uitgeschakeld. Daarom wordt er geen echte foutmelding gegenereerd en zie je gewoon een wit scherm.
Soms zie je een kritieke foutmelding in plaats van een gewoon wit scherm.
Of je nu een leeg scherm ziet, of de melding “Er is een kritieke fout opgetreden op je website,” het is dezelfde fout.
Deze fout kan ook optreden door een slecht gecodeerd thema of een slecht geïnstalleerde plugin op je site. Soms kan het gebeuren als er een probleem is met je webhostingserver.
Omdat de witte scherm-fout door een heleboel dingen kan worden veroorzaakt, moet je het probleem methodisch oplossen.
Doet het probleem zich ook voor op je andere sites?
Als je andere WordPress sites hebt geïnstalleerd op hetzelfde hostingaccount, dan wil je om te beginnen controleren of het probleem zich ook op andere sites voordoet.
Als dat zo is, dan is dat een sterke aanwijzing dat er iets mis is met je WordPress hosting service. Dit kan een tijdelijk probleem zijn met hun service en je moet contact opnemen met hun ondersteuning voor meer hulp.
Aan de andere kant, als het probleem zich alleen voordoet bij één website of een specifiek deel van die site, dan weet je dat het probleem bij die specifieke website zit.
White Screen Error oplossen met de herstelmodus van WordPress
Als de white screen of death fout wordt veroorzaakt door een WordPress plugin of thema, dan kan WordPress dit misschien opvangen.
De nieuwe beveiliging tegen fatale fouten die is geïntroduceerd in WordPress 5.2 kan de fout soms opvangen, waardoor je misschien niet eens een wit scherm ziet. In plaats daarvan zie je een melding dat de site technische problemen heeft.
Je ontvangt ook een e-mailbericht op je admin e-mailadres met als onderwerp ‘Je site heeft een technisch probleem’.
Dit e-mailbericht wijst op de plugin die de fout veroorzaakt en bevat ook een speciale link. Met deze link kun je inloggen op de herstelmodus van WordPress en de defecte plugin deactiveren.
Als je echter het gewone white screen of death ziet zonder e-mail of herstelmodus optie, dan moet je de fout handmatig herstellen.
Het geheugenlimiet verhogen
Meestal treedt deze fout op omdat een script zijn geheugen heeft opgebruikt en halverwege afbreekt. Om dit op te lossen, moet je het PHP-geheugen dat beschikbaar is voor WordPress vergroten. Hierdoor kan het script meer geheugen gebruiken om het werk af te maken dat het moest doen.
Alle plugins uitschakelen
Als het verhogen van de geheugenlimiet niet heeft geholpen, of als je een hoge geheugenlimiet hebt zoals 256M of 512M, dan moet je beginnen met het oplossen van problemen.
In onze ervaring met het oplossen van dit probleem, hebben we altijd gevonden dat het probleem of bij een specifieke plugin of bij een thema ligt. Laten we alle plugins uitschakelen.
Als je nog steeds toegang hebt tot het WordPress admin gedeelte, dan kun je gewoon naar Plugins >> Geïnstalleerde plugins pagina gaan. Selecteer alle geïnstalleerde plugins en kies dan ‘Deactiveren’ in het vervolgkeuzemenu ‘Bulkacties’.
Als je echter geen toegang hebt tot het WordPress admin gedeelte, dan moet je alle plugins deactiveren via FTP.
Maak eerst verbinding met je WordPress site met een FTP client. Zodra je verbonden bent, ga je naar de map wp-content waar je de map ‘plugins’ ziet.
Nu moet je met de rechtermuisknop klikken op de map plugins en dan hernoemen selecteren. Je kunt de map plugins hernoemen naar plugins-deactivated.
Je FTP-client zal nu de plugins map hernoemen.
WordPress zoekt naar een map met de naam plugins om alle plugins in te laden. Als het de map niet kan vinden, deactiveert het gewoon alle plugins.
Als dit het probleem verhelpt, schakel dan één plugin per keer in om het probleem tot op de bodem uit te zoeken. Als je de plugin hebt gevonden die het probleem veroorzaakt, kun je deze vervangen door een alternatief of het probleem rapporteren aan de auteurs van de plugin.
Thema vervangen door een standaardthema
Als het probleem niet kan worden opgelost met de plugin, probeer dan je huidige thema te vervangen door een standaardthema.
Maak eerst verbinding met je website met een FTP-programma en ga naar de map /wp-content/themes/. Deze map bevat alle geïnstalleerde thema’s op je website.
Klik met de rechtermuisknop om je huidige WordPress thema te selecteren en download het naar je computer als back-up.
Vervolgens moet je je huidige thema van je website verwijderen. Klik met de rechtermuisknop op je themamap en selecteer ‘Verwijderen’. Je FTP-client zal nu het thema van je website verwijderen.
Als je nu een standaard WordPress thema zoals (Twenty Eighteen of Twenty Nineteen) op je website hebt geïnstalleerd, dan zal WordPress dit automatisch gaan gebruiken als het standaardthema.
Als je echter geen standaardthema hebt geïnstalleerd, dan moet je het handmatig installeren met behulp van FTP.
Als dit het probleem verhelpt, dan moet je kijken naar het bestand functions.php van je thema. Als er extra spaties onderaan het bestand staan, dan moet je die verwijderen en soms verhelpt dat het probleem.
Als je een slecht gecodeerde functie gebruikt in het functions.php bestand van je thema, dan kan dat ook de white screen of death fout veroorzaken.
Overweeg om een verse kopie van je thema te downloaden en deze dan te installeren.
Debugmodus inschakelen om fouten op te vangen in WordPress
Als niets tot nu toe heeft geholpen, dan is de volgende stap het inschakelen van debugging in WordPress. Hierdoor kun je zien wat voor soort fouten er worden weergegeven.
Voeg eenvoudigweg de volgende code toe aan je wp-config.php bestand.
define( 'WP_DEBUG', true);
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
Zodra je dit hebt toegevoegd, zal het lege scherm nu fouten, waarschuwingen en meldingen bevatten. Deze kunnen je helpen om de hoofdoorzaak te bepalen.
Als je geen fouten ziet, kun je nog steeds het debug logboek controleren. Ga gewoon met een FTP-programma naar de map wp-content op je website. Daar vind je een nieuw debug.log bestand met een log van alle fouten, meldingen en waarschuwingen.
WordPress cache wissen
Soms heb je toegang tot de backend, maar heeft de front-end van de site een white screen of death. Dit kan gebeuren door een caching-plugin. Leeg gewoon je cache.
Langere artikelen repareren
Als je alleen een white screen of death hebt bij een erg lange post of pagina, dan kan dit trucje werken.
Dit trucje verhoogt de tekstverwerkingscapaciteit van PHP door de recursie- en terugzoeklimiet te verhogen. Je kunt de volgende code in je wp-config.php bestand plakken.
/** Trick for long posts */
ini_set('pcre.recursion_limit',20000000);
ini_set('pcre.backtrack_limit',10000000);
We begrijpen dat dit een zeer frustrerende fout is, en we hopen dat een van de bovenstaande trucs het probleem voor je heeft opgelost. Zo niet mag je altijd contact met ons nemen en kijken we graag even met je mee.
Wil je weten hoe je de 50 meest voorkomende errors in WordPress kan verhelpen? Lees dan onze volledige handleiding.